Platform voor de bouw
Extra ruimte voor basketkorven, reageerbuizen en dansspiegels
De gevels zijn opgetrokken met een sokkel in gevelmetselwerk, met daarboven een wit transparant polycarbonaten gevelvlak over de volledige breedte.

Extra ruimte voor basketkorven, reageerbuizen en dansspiegels

De leerlingen van de afdeling Bio en Sport van de Broederschool in Sint-Niklaas krijgen meer dan ooit de kans om zich optimaal te ontplooien. Ze kunnen voortaan terecht in een nieuwe sporthal, twee laboleslokalen, een judo-, dans- en balletzaal en een kersverse refter, die vorig jaar werden opgetrokken. 

De nieuwbouw bestaat uit twee aaneensluitende volumes, de sportzaal en een gemetseld volume met daarin de nuts- en servicelokalen, twee leslabo’s en een danszaal.

“De voorbije jaren was de school gegroeid van 350 naar 700 leerlingen. Voor een deel van de sportlessen moesten we op verplaatsing gaan. De behoefte aan extra sportinfrastructuur was dan ook groot”, stelt technisch adviseur en coördinator Peter Vande Moortele. “We blijven ook volop de oude sporthal gebruiken, zodat we de verplaatsingen nu kunnen beperken.” De puur sportieve mogelijkheden van beide zalen zijn gelijkaardig. “De nieuwbouw is wel uitgerust met de recentste technieken inzake verlichting en verwarming.” De extra eigen sporthal zorgt ook voor veel tijdwinst, aangezien de langdurige verplaatsingen naar buurgemeente Waasmunster wegvallen.

De vrije hoogte onder de spanten in de sportzaal bedraagt 6 meter.

Zowat een derde van de leerlingen volgt de opleiding sport. Het merendeel is ingeschreven in de richting land- en tuinbouw. Peter Vande Moortele wijst dan ook nadrukkelijk op de twee nieuwe labo’s. “Die zijn voor de school minstens even belangrijk. Ze bieden ons de mogelijkheid om onze leerlingen verder te onderwijzen via onderzoeksgerichte vraagstelling.” Het nieuwe complex omvat eveneens vier grote groepskleedruimtes en een judo- en danszaal. Het zijn allemaal erg grote ruimtes – de leslabo’s zijn respectievelijk 101 m² en 103 m² groot – waar de leerlingen in de meest ideale omstandigheden kunnen experimenteren en studeren.

De nieuwe sporthal is uitgerust met de recentste technieken inzake verlichting en verwarming.

Groene campus

De campus van de Broederschool is een zeer groene ruimte aan de rand van Sint-Niklaas. De verschillende schoolgebouwen zijn er als losse paviljoenen ingeplant in het groen, net als de buitensportterreinen en de educatieve velden en weiden. Ook de nieuwe sportzaal is er vrijstaand opgetrokken. Ze heeft een lengte van 30 meter en een breedte van 20 meter, met een nuttige hoogte van 6 meter onder de spanten. Uitwendig komt dit neer op een hoogte van circa 8 meter. Het volume met de andere nieuwe lokalen is ertegenaan gebouwd. Dit gedeelte van het complex huisvest op de begane grond alle bijkomende faciliteiten voor de sportzaal, zoals het secretariaat, het EHBO-lokaal, kleedkamers, sanitair, douches en een kleinere polyvalente sportruimte met een keukentje en buitenterras. Op de verdieping zijn een grote spiegelzaal (voor de dansers en judoka’s) en twee ruime laboleslokalen met bijbehorende voorbereidingsruimte en opslagplaats voor chemicaliën ondergebracht.

Diffuus daglicht

Bouwbedrijf Pellikaan, dat gespecialiseerd is in sport- en sportgerelateerde projecten, heeft de sporthal uitgevoerd als een omgekeerde U-vorm in lichtgrijs beton. De zuid- en de noordgevel zitten hierin verdiept. Pellikaan heeft deze gevels opgetrokken met een sokkel in gevelmetselwerk, met daarboven een wit transparant polycarbonaten gevelvlak over de volledige breedte. Zo wordt de sporthal binnenin overvloedig voorzien van daglicht. De kunststofplaten zorgen voor een zachte demping van het licht, zodat er geen risico op verblinding is.

De draagstructuur van de sporthal is een betonnen skelet met liggers in gelamelleerd hout, die de dakplaat dragen. “De invulling van het skelet hebben we grotendeels met geperforeerde bakstenen uitgevoerd”, zegt Wietse Mommaerts, projectleider bij hoofdaannemer Pellikaan. De dakplaat bestaat uit geperforeerde en geprofileerde metalen platen. De isolatie en de dakdichting zijn boven op die platen aangebracht. “De perforaties dragen samen met de geperforeerde bakstenen bij tot een betere akoestische demping en beperken de nagalmtijd.”

De leslabolokalen zijn ruim bemeten. Hun oppervlakte bedraagt 101 m² en 103 m².

Het bouwvolume met de leslokalen is opgetrokken in gevelmetselwerk. “In deze gevelvlakken hebben we buitenschrijnwerk in licht grijs aluminium aangebracht”, geeft Mommaerts mee. “We moesten vooraan geen sloopwerken uitvoeren, want vroeger lag hier alleen een voetbalterrein. De werken hebben het uitzicht verbeterd, want naast het gebouw hebben we een wadi aangelegd. Die ontvangt via een overloop het ongebruikte deel van het opgevangen regenwater en laat het langzaam in de bodem infiltreren.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details