Platform voor de bouw
Flexibiliteit als ordewoord

Flexibiliteit als ordewoord

In Neder-Over-Heembeek werd onlangs de laatste hand gelegd aan een nieuw opleidingscentrum voor de politie van Brussel/Elsene. Een uitdagend, maar vooral erg leerrijk project. Het eindresultaat is een veelzijdig gebouw met tal van faciliteiten en niet alleen plek voor mensen, maar ook voor vijftig politiehonden. 

Het nieuwe politieopleidingscentrum in Neder-Over-Heembeek mag er wezen.

Het nieuwe opleidingscentrum biedt onderdak aan een 700 m² grote kennel met ruimte voor vijftig honden en wordt uitgerust met voorzieningen voor de opleiding, het onderhoud en de training van de hondenbrigade. Er werd ook een gloednieuwe schietbaan gebouwd met vijftien banen, waarvan vijf voor schietoefeningen op korte afstand (30 meter) en tien voor schietoefeningen op lange afstand (50 meter). Twee dojotrainingsruimtes maken het mogelijk om verschillende zelfverdedigingstechnieken aan te leren. Daarnaast werd ook een trainingszaal van 1.400 m² voor de opleiding in politie-interventietechnieken voorzien, net als een buitenterrein van 800 m² om vuurproeven uit te voeren.

“Het was best uitdagend om naar een goede alternatieve oplossing te zoeken die voor alle partijen aanvaardbaar was”, geeft Johan Bellemans aan.

Design & Build

Samen met assar architects en VK architects+engineers part of Sweco won CIT Blaton de Design & Build-wedstrijd die werd uitgeschreven voor de realisatie van het opleidingscentrum. Johan Bellemans, projectmanager bij hoofdaannemer CIT Blaton: “Als ik mij niet vergis, dateert de kandidatuur van 2018. Assar bekommerde zich naast het ontwerp ook over de veiligheidscoördinatie en de buitenaanleg, terwijl VK architects+engineers part of Sweco zich boog over de technieken, stabiliteit, EPB, akoestiek … Wij waren op onze beurt verantwoordelijk voor de uitvoering van de werken. Citydev.brussels trad op als gedelegeerd bouwheer, maar uiteraard waren ook Stad Brussel en politie Brussel als opdrachtgevers betrokken bij het traject.”

De studieronde om het project te finetunen startte in april 2019. Nadat een aantal heikele punten waren behandeld en onduidelijkheden uit het ontwerp waren gehaald, werd de bouwvergunning in december 2020 goedgekeurd. “En in april 2021 zijn we officieel gestart met bouwen”, vertelt Johan Bellemans, die zelf sinds februari 2020 bij het project betrokken was. “Over de ganse lijn bekeken, mogen we gerust stellen dat dit een project met de nodige obstakels was. Op het vlak van coördinatie was het geen ‘walk in the park’, maar dat maakte het zeker niet minder bevredigend of interessant.”

Het nieuwe opleidingscentrum biedt onderdak aan een 700 m² grote kennel met ruimte voor vijftig honden.

Diverse functies

“Op het vlak van technieken en materialen was het vrij alledaags: beton, wapening, chape, tegels, metselwerk …”, geeft de projectmanager aan. “Maar wat de uitvoering betreft, moesten we toch met een heel aantal zaken rekening houden. Zo gebruikten we bijvoorbeeld klassieke siliconenkit of een zinken klemprofiel om iets waterdicht te maken. Maar dat is uiteraard geen optie in een kennel, waar honden overal hun tanden in kunnen zetten. De hondenkennel had ook twee oefenpistes, waarvan één overdekt. Een klein deel van het gebouw werd gebruikt voor administratie en er moesten ook heel wat kleedkamers, doucheruimtes, klaslokalen en dojo’s voorzien worden. Ondergronds bevinden zich de klassieke technische ruimtes, maar ook de schietbanen en de beveiligde opslagplaats voor wapens en munitie. En op het dak werd een terrein voor vuurproeven aangelegd met een betonnen plaat van 800 m² zonder zaagsneden.”

Het was voor CIT Blaton best uitdagend om naar een goede alternatieve oplossing te zoeken die voor alle partijen aanvaardbaar was. Flexibiliteit was dan ook het ordewoord. “Niet alleen voor ons, maar voor alle partijen”, verduidelijkt Johan Bellemans. “We zijn uiteraard wel wat gewend qua bijzonderheden en vallen niet onder de noemer ‘klassieke aannemer’. Dit was mijn eerste werf voor CIT Blaton en het viel mij meteen op hoe bereidwillig alle betrokken binnen het bedrijf waren om zelfs voor de kleinste problemen een oplossing te zoeken.”    

StG – Buitenaanleg

Nadat hij jarenlang de nodige praktijkervaring had opgedaan met de uitvoering van grond-, wegenis- en rioleringswerken richtte Guy Steyaert in 2008 zijn eigen bedrijf op. Vijftien jaar later is StG uitgegroeid tot een vaste waarde in de sector. Dat de onderneming werd ingeschakeld voor de buitenaanleg van het nieuwe politieopleidingscentrum in Neder-Over-Heembeek mag dus geen verrassing heten. “We stonden in voor de klinkerverharding rondom het gebouw, de keermuren, rioleringswerken voor de regenwaterafvoer en het hekwerk rond de site. Dit laatste is geplaatst in samenwerking met B&G Hekwerk, waarmee we een alternatief concept hebben uitgewerkt om de beoogde uitvoering mogelijk te maken”, legt Steyaert uit. “De uitvoeringstermijn was behoorlijk krap en de slechte weersomstandigheden in de winter en het voorjaar maakten het er niet makkelijker op. Gelukkig kunnen we veel opvangen met onze ruime expertise en flexibiliteit. Zo hebben we in extremis een weekend doorgewerkt om de afsluiting tegen de vooropgestelde deadline klaar te krijgen. Het resultaat mag er wezen, de politie mag zich gelukkig prijzen met zo’n prachtige nieuwe site. Ook qua omvang was dit een mooie realisatie, al hebben we in het verleden al grotere projecten uitgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de Decathlon-vestiging in Charleroi. Momenteel zijn we voor Ghelamco aan de slag op de werf van The Wings in Diegem, recht tegenover het hoofdkantoor van PwC Belgium, waarvoor we eveneens de buitenaanleg verzorgden.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer citydev.brussels (Brussel)
  • Architect assar architects (Brussel, Antwerpen en Luik) en VK architects+engineers part of Sweco (Antwerpen, Brussel, Merelbeke, Roeselare, Charleroi)
  • Hoofdaannemer(s) CIT Blaton (Brussel)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details