Platform voor de bouw
Flexibiliteit ten top in uitdagend renovatieproject
Blok Noord, een voormalig pompgebouw van meer dan honderd jaar oud, kreeg een nieuwe, frisse look.

Flexibiliteit ten top in uitdagend renovatieproject

Vijfenzeventig dagen. Zo lang lagen de werken op de Cadol-site van De Watergroep in Leuven stil. Niet corona of uitzonderlijke weersomstandigheden zorgden daarvoor, wel de onaangename ontdekking dat de structuur van blok Noord – het te renoveren gebouw – onvoldoende stabiel was. Dankzij de snelle en adequate aanpak van dit stabiliteitsprobleem, inclusief extra ruwbouwwerken, draaide de werf al snel weer op volle toeren. Begin 2023 wordt het vernieuwde volume opgeleverd. 

“Toen we bezig waren met de afbraakwerken moesten we vaststellen dat de funderingen van het gebouw niet langer voldeden aan de huidige normen”, zegt Simon Reumers.

De werken op de Cadol-site in Leuven, waar De Watergroep vers drinkwater produceert, begonnen op 1 oktober 2021. De opdracht voor hoofdaannemer Renotec was duidelijk: enkele trekputten en sectionaalpoorten plaatsen, nieuw asfalt gieten en vooral blok Noord – een voormalig pompgebouw van meer dan honderd jaar oud – een nieuwe, frisse look geven. “Oorspronkelijk stond er een doorgedreven renovatie op het programma: strippen tot op de draagstructuur, opnieuw indelen, HVAC en elektriciteit volledig vernieuwen … Maar dat liep even anders”, vertelt projectleider Simon Reumers.

Verouderde funderingen 

Vermits er (aanvankelijk) geen grote ruwbouwingrepen nodig waren, startte Renotec met de dakwerken. “Toen we vervolgens bezig waren met de afbraakwerken – voornamelijk het afkappen van pleisterwerken en het verwijderen van gipsplaten – moesten we echter vaststellen dat de funderingen van het gebouw niet langer voldeden aan de huidige normen. Vandaar dat ingenieursbureau Sweco een nieuwe stabiliteitsstudie moest uitvoeren. Hierna zijn we samen met de mensen van De Watergroep rond de tafel gaan zitten om te bespreken hoe we het probleem konden aanpakken. Uiteindelijk hebben we ervoor geopteerd om enkel de buitengevels en het dak te behouden en een volledig nieuwe ruwbouw te realiseren. Qua stabiliteit zijn we dus vanaf nul moeten (her)beginnen.”

Los van de initiële stabiliteitsproblematiek was het vooral op technisch vlak een uitdagend project.

Onvervalst totaalproject

Nadat de werf 75 dagen had stilgelegen, ging Renotec midden januari 2022 opnieuw aan de slag. “Allereerst hebben we vanaf het kelderniveau een nieuwe fundering met micropalen gerealiseerd. Nadien hebben we nieuwe vloeren en tussenmuren geplaatst, de HVAC-technieken en het sanitair vernieuwd, de binnenafwerking voor onze rekening genomen, de omgevingswerken uitgevoerd (ondergrondse leidingen, nieuwe asfaltverharding, schuif- en sectionaalpoorten …) enzovoort. Zo werd het uiteindelijk toch een onvervalst totaalproject”, zegt Simon Reumers. “We hebben al deze werken uitgevoerd in samenwerking met betrouwbare onderaannemers, al waren wij wel het centrale aanspreekpunt voor De Watergroep. Los van de initiële stabiliteitsproblematiek was het vooral op technisch vlak een uitdagend project. De site is uitgerust met een geavanceerd toegangscontrole- en beveiligingssysteem en laadpalen voor elektrische voertuigen. Dus qua elektrische voorzieningen was het een pittig dossier. Inmiddels zitten we in de laatste rechte lijn. Begin 2023 zullen we de ‘vernieuwbouw’ finaal kunnen opleveren.”

De werken op de Cadol-site van De Watergroep in Leuven mondden uit in een onvervalst totaalproject.

Kennis en kwaliteit

Simon Reumers en zijn collega’s bij Renotec zijn zeer te spreken over de doortastende aanpak van het onverwachte stabiliteitsprobleem. “Sweco heeft elk voorstel voor een nieuw stabiliteitsconcept met ons afgetoetst, zodat we alles uitvoeringstechnisch op punt konden stellen. Bovendien konden we ons tijdens de werken beroepen op een gedetailleerd Revit-model, dat voortdurend verder geüpdatet werd”, legt de projectleider uit. “Ook de verstandhouding met de bouwheer was optimaal dankzij wekelijkse werfvergaderingen. Het helpt natuurlijk wel dat wij in het verleden al verschillende andere werken hadden uitgevoerd voor De Watergroep, waaronder de renovatie van blok Oost op diezelfde Cadol-site. We zijn blij dat we in dit project eens te meer een van de grote troeven van Renotec konden uitspelen: onze flexibiliteit. We hebben de nodige kennis en specialisaties in huis om uitdagendere of specifiekere opdrachten tot een goed einde te brengen. Waar een standaard algemeen aannemer stopt, begint onze interesse. Bovendien hechten we erg veel belang aan kwaliteit. Of het nu gaat om een renovatie van een paar miljoen euro of het vervangen van een deurklink: wij leggen altijd dezelfde nauwkeurigheid en werkethiek aan de dag. Ongeacht de omvang van de werf.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details