Platform voor de bouw
Thema's

Flink aandeel betonrenovatie voor schachtgebouw in Waterschei

renotec-deel-2-68-kopieren

28 april 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Op de voormalige mijnsite in Waterschei, die beetje bij beetje wordt omgetoverd tot het Thor Park, heerst al jaren een bedrijvigheid van jewelste. Terwijl de nieuwe ontwikkelingen als paddenstoelen uit de grond schieten, wordt het resterende industriële patrimonium in ere hersteld. Na het hoofdgebouw (Thor Central), het ophaalgebouw, het ventilatiegebouw en de passerelle is het de beurt aan het iconische schachtgebouw. Via manuele betonherstelling en doeltreffende corrosiebeschermingsmaatregelen wordt deze imposante mijnruïne klaargestoomd voor een tweede leven als tentoonstellings-, receptie- en picknickruimte.

renotec-deel-2-3-kopieren

De rehabilitatie van het schachtgebouw bestaat voor circa 80 procent uit manuele betonherstelling.

 

De steenkoolmijn van Waterschei was een van de zeven steenkoolmijnen van het befaamde ‘Kempens steenkoolbekken’. Van 1907 tot en met 1987 vonden er op het meer dan 100 hectare grote terrein ten noordoosten van Genk intensieve ontginningsactiviteiten plaats. Nadien wachtte
de site hetzelfde lot als de andere voormalige mijnen in de regio – leegstand en verval – al werd haar unieke karakter gelukkig nooit helemaal uit het oog verloren en geniet ze sinds 1993 een beschermde status. In het kader van het prestigieuze Thor-project krijgen de resterende mijnmonumenten een grondige opknapbeurt en in sommige gevallen ook een nieuwe bestemming. Dit geldt eveneens
voor het indrukwekkende schachtgebouw, dat vanaf 1 april niet alleen zal fungeren als publiek toegankelijke fietsenstalling en picknickplek (gelijkvloers), maar ook als een unieke tentoonstellings- en receptieruimte (eerste en tweede verdieping), die via de 9 meter hoge passerelle verbonden is met het hoofdgebouw.

renotec-deel-2-46-kopieren

Om de buitenschil van het schachtgebouw resistent te maken tegen weer, wind en corrosie, is hij niet alleen bekleed met een dunne micromortel, maar ook kathodisch beschermd.

 

200 ton herstelmortel

Het schachtgebouw is gezien zijn rijzige gestalte een van dé blikvangers op de voormalige mijnsite. Het rigide betonskelet en de grote raampartijen geven het desolate volume een ruwe casco-uitstraling, die ook na de werken intact moet blijven. Vandaar dat er naast restauratie en renovatie grotendeels geopteerd werd voor conservatie. Geen overbodige luxe, want de gewapende betonstructuur was er behoorlijk slecht aan toe. “Tijdens ons uitgebreide vooronderzoek werd duidelijk dat er heel wat betonrenovatie nodig was”, zegt Jan Kriekemans, projectleider bij Renotec, dat voordien ook al de door carbonatatie en corrosie geteisterde passerelle onder handen nam. “De rehabilitatie van het schachtgebouw bestaat dan ook voor circa 80 procent uit betonherstelling, waarbij we quasi altijd manueel werken. Aan het eind van de rit (lees: 1 april) zullen we in totaal bijna 200 ton herstelmortel nodig hebben gehad om alle constructieve euvels weg te werken. Dat is toch niet min. Aangezien we slechts een jaar de tijd kregen om het schachtgebouw op te frissen, is het een zeer arbeidsintensief project. We zijn permanent met een 25-tal mensen aan de slag op de werf en hanteren een zeer strikte planning. Met succes, want voorlopig zitten we perfect op schema!”

renotec-deel-2-2-kopieren

In de nabije toekomst zal ook de schachtbok onder handen genomen worden.

 

Kathodische bescherming

Om de buitenschil van het schachtgebouw resistent te maken tegen weer, wind en corrosie, is hij niet alleen bekleed met een dunne micromortel, maar ook kathodisch beschermd. “Als je corrosie echt wil stoppen, moet je opteren voor kathodische bescherming met opgelegde stroom. We testten deze techniek een jaar voor de aanvang van de werken uit via een proefopstelling, die uitwees dat het systeem dat we voor dit gebouw ontwikkelden niet alleen efficiënt is, maar ook duurzaam in de tijd. We hebben de buitenschil dan ook uitgerust met zinkanodes om de wapening voortaan maximaal te kunnen vrijwaren”, legt Jan Kriekemans uit. “We hebben op bepaalde plekken ook gelijmde wapening toegepast om betonelementen of -structuren te verstevigen. Voor het overige hebben we een nieuw dak geplaatst, twee lichtkoepels geïntegreerd, elektriciteitswerken uitgevoerd, een stalen bordes en leuningen geïnstalleerd om een veilige toegang te bekomen, enkele nieuwe ramen en deuren geplaatst, enzovoort. Ondanks al deze ingrepen zal het mijnverleden nog steeds tastbaar zijn in dit opgefriste schachtgebouw, dat voor het overgrote deel een open structuur blijft.”      

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details