Platform voor de bouw
Fraai bredeschoolgebouw geeft dorpskern nieuw elan
Dat Academie Forum 11 sterk in het oog springt, is onder meer te danken aan de bijzondere architecturale vormgeving en de piekfijne afwerking.

Fraai bredeschoolgebouw geeft dorpskern nieuw elan

Het centrum van Puurs ondergaat sinds een aantal jaar een grondige metamorfose. De centrumstraten werden heraangelegd en ook de realisatie van het befaamde Dorpshart – een bruisende ontmoetingsplek met handels- en horecazaken – was een schot in de roos, maar daar bleef het niet bij. Even verderop verrees immers ook Academie Forum 11, een bredeschoolgebouw dat functionaliteit, duurzaamheid en architecturaal vernuft verenigt. De hoge afwerkingsgraad en de uitmuntende uitvoeringskwaliteit maken het plaatje compleet.

De ‘rechttoe rechtaan’ interieurs etaleren de constructieve logica, zoals onder meer blijkt uit het cassetteplafond dat de danszaal overspant.

De bouw van Academie Forum 11 kadert in de uitvoering van het masterplan ‘De tuinen van Puurs’, dat het ingesloten gebied tussen het dichtbebouwde centrum en het achterliggende open landschap een kwalitatieve invulling geeft. Het gemeentebestuur deed hiervoor een beroep op de Vlaams Bouwmeester, die via een Open Oproep op zoek ging naar een geschikt ontwerpteam. plusofficearchitects i.s.m. DELVA Landscape Architects won het pleit. Zij leverden het ontwerp voor verschillende deelprojecten, waaronder CC Binder en Academie Forum 11. Dit laatste gebouw werd integraal opgetrokken door DCA en opende in het weekend van 13 tot 15 mei feestelijk de deuren.

De zichtbetonwanden in de sporthal zijn wel 9 meter hoog.

Geschikt voor verschillende doelgroepen

Academie Forum 11 vloeide voort uit een samenwerking tussen het gemeentebestuur van Puurs-Sint-Amands en Sjabi (voluit het Sint-Jan Berchmansinstituut). Als multifunctioneel ‘brede-schoolgebouw’ richt het zich tot verschillende doelgroepen en herbergt het niet alleen leslokalen, maar ook een danszaal, een tentoonstellingsruimte voor kunstwerken en een grote sportzaal die bijna heel de tweede verdieping bestrijkt. Overdag palmen de leerlingen van Sjabi het complex in en buiten de schooluren zijn de verschillende ruimtes bestemd voor de leden van tekenacademie Temse, de Gemeentelijke Academie Woord & Muziek Boom, dansschool Terpsichore en musicalgezelschap Carmina. Daardoor is er sprake van een maximale bezetting en optimale benutting. Ook qua duurzaamheid en energie-efficiëntie is Academie Forum 11 erg vooruit-strevend. De toiletten worden gespoeld met gerecupereerd regenwater, zonnepanelen op het dak wekken groene stroom op en het gebouw wordt volledig verwarmd door middel van warmtepompen. De centrale ligging aan het toekomstige Forum is eveneens een bijzondere troef. Het gebouw bevindt zich vlak bij de bestaande gebouwen van Sjabi, de Kloostertuin, CC Binder en de sport- en evenementenhal, waardoor het een prominente plek bekleedt in het straatbeeld.

Bijzondere bouwkundige uitdagingen

Dat Academie Forum 11 sterk in het oog springt, is zeker ook te danken aan de bijzondere architecturale vormgeving en de piekfijne afwerking. De roodkleurige betonnen gevelpanelen en de grote raamopeningen zorgen voor visuele ritmiek en verlenen het gebouw een sobere, menselijke schaal. De stapeling van les- en sportlokalen is via een karakteristieke knik in de sokkel ingepast in de omgeving. De ‘rechttoe rechtaan’ interieurs etaleren de constructieve logica, zoals onder meer blijkt uit het cassetteplafond dat de danszaal overspant. Aan esthetische uitstraling is dus geen gebrek, al bracht dit alles wel enkele bijzondere bouwkundige uitdagingen met zich mee voor. “Zo zijn de zichtbetonwanden in de sporthal wel 9 meter hoog. Door die grote hoogte en de complexe wapening was het geen sinecure om ze ter plaatse te storten”, vertelt Dominic Hermans, projectleider bij DCA. “De zelfdragende stalen draaitrap is enkel onder- en bovenaan in het beton verankerd. Hij werd in drie delen aangevoerd vanuit het atelier en ter plaatse aan elkaar gelast. De bekisting van de externe noodtrap was evenmin evident vanwege de driehoekige kolom. We moesten slede per slede afzonderlijk storten, waardoor het negen weken duurde om de trap af te werken. Tot slot was ook de bevestiging van de gevelelementen in architectonisch beton een delicate klus, zeker als je weet dat elk paneel gemiddeld 6 ton woog.”    

Projectleider Dominic Hermans: “Van meet af aan was er sprake van een open dialoog en een prima wisselwerking tussen alle betrokken partijen.”

Multidisciplinaire synergie

Ondanks dit alles had DCA amper anderhalf jaar nodig om het bredeschoolgebouw te realiseren. Ook de coronapandemie vormde geen bezwaar, met dank aan de doordachte werkwijze en de uitgebreide expertise van deze ervaren klasse 8-aannemer. “We hebben heel het project van a tot z in goede banen geleid, van afbraak van de voormalige gebouwen en voorbereiding van het dossier tot de laatste schilderwerken”, legt Dominic Hermans uit. “Dit is te danken aan de synergie tussen de verschillende afdelingen van ons multidisciplinair bouwbedrijf: onze calculatieafdeling, onze afdeling ‘uitvoering’, ons deskundige werfteam … Tijdens de werken hielden we wekelijks een intern overleg met alle betrokken afdelingen over de planning, veiligheid, inzet van werfpersoneel, aandachtspunten enzovoort. Ik was steeds het eerste aanspreekpunt voor het gemeente- en schoolbestuur. Van meet af aan was er sprake van een open dialoog en een prima wisselwerking. Budgettaire en bouwtechnische bezwaren werden meteen op tafel gegooid en constructief aangepakt. Het was dus zeker geen eenrichtingsverkeer. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen, want het resultaat mag er echt wel wezen! Academie Forum 11 is een gebouw dat functioneel, esthetisch én duurzaam is. Voor een school is het toch wel vrij uniek dat er zo fors geïnvesteerd is in afwerkingskwaliteit, hoogwaardige materialen en duurzame technieken. Missie geslaagd, kunnen we stellen!”    

Het gebouw bevindt zich vlak bij de bestaande gebouwen van Sjabi, de Kloostertuin, CC Binder en de sport- en evenementenhal, waardoor het een prominente plek bekleedt in het straatbeeld.

Koninckx Schilderwerken – Schilderwerk

“Wij werden door DCA gevraagd om al het schilderwerk – wanden, plafonds, houtwerk, stalen trapleuningen enzovoort – kwaliteitsvol en binnen de voorziene termijn te realiseren”, zegt Simon Koninckx, zaakvoerder van Koninckx Schilderwerken uit Kapellen. “Wij voerden al vaker projecten uit in opdracht van DCA, waarbij wij altijd in de mate van het mogelijke garant trachten te staan voor de gemaakte afspraken, zoals op het vlak van uitvoeringstermijn en vereiste afwerkingsgraad. Deze samenwerking verloopt altijd heel vlot en aangenaam, ook door het dagelijkse contact op de werf of via telefoon. We zetten ze dan ook graag verder in de toekomst.”

Of het nu om nieuwbouw of renovatie gaat, schilders zijn steevast als een van de laatsten aan de beurt. In Academie Forum 11 was dat niet anders. “Als alle andere partijen die voor ons aan het werk zijn hun taak tijdig beëindigen, kunnen ook wij vlot doorwerken zonder steeds te moeten terugkeren en zo veel kostbare tijd te verliezen”, verduidelijkt Simon Koninckx. “Dat gebeurt helaas echter niet zo vaak in omvangrijke projecten als dit. Maar voor Academie Forum 11 was dat gelukkig wel het geval, wat het zeer leuk werken maakte! Het is telkens weer een uitdaging om in een zeer strakke tijdsplanning de optimale en verwachte kwaliteit te leveren.” Daar is Koninckx Schilderwerken ook dit keer weer met verve in geslaagd!

TECHNISCHE FICHE
  • Architect plusofficearchitects (Brussel)
  • Hoofdaannemer(s) DCA (Beerse)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details