Platform voor de bouw
Nieuws

Fraai schrijnwerk versterkt bezoekerservaring

DSC_0255
De schuifdeurgehelen in messing in de crypte zijn een van de vele architecturale eyecatchers in de Sint-Baafskathedraal.

Tekst | Els Jonckheere

Beeld | Els Jonckheere

8 juni 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Met flair zelfs, want op ingenieuze wijze versterken deze materialen de bezoekerservaring. In eerste instantie door het visuele effect van de nieuwbouw, maar eveneens als accent in het totaalplaatje van het interieur. Lootens mag zichzelf een schouderklopje geven voor deze perfecte evenwichtsoefening tussen oud en nieuw. 

Complexe projecten met maximale beglazing in stalen binnen- en buitenschrijnwerk: dat is de nichemarkt waarop Lootens zich sinds 2000 toelegt. “Dankzij de integratie van Halsberghe in onze groep bekleden we eveneens een toppositie in de markt van premium aluminiumschrijnwerk”, vertelt gedelegeerd bestuurder Jan Lootens. “Telkens weer maken we uitdagende architectonische concepten uitvoerbaar, zowel in particuliere woningen als utiliteitsgebouwen. Een andere troef is dat we, indien gewenst, met inbraak-, brand-, kogel- en/of explosiewerend glas werken. Vandaar ook dat we een mooie rol kregen toebedeeld bij de renovatie van de Sint-Baafskathedraal.”

Ook de verticale stalen kolommen in het nieuwe gedeelte zijn bekleed met messing.

Bravourestuk

Lootens is trots op de L-vormige bronzen gordijngevel van de nieuwe circulatieruimte. “Dat is echt wel een bravourestuk geworden”, vertelt Jan Lootens. “Enerzijds vanwege de beperkte ruimte waarin deze moest worden geïnstalleerd. Anderzijds omdat dit nieuwe gedeelte perfect moest aansluiten op de kathedraal. Bovendien waren heel wat verschillende partijen bij de realisatie van dit nieuwe gedeelte betrokken, wat de nodige planningsperikelen met zich meebracht. Niette-min slaagden we er met zijn allen in om een mooie en vooral veilige gordijngevel op te leveren.

Lootens plaatste eveneens de schuifdeurgehelen in messing in de crypte en zorgde voor de messingbekleding van de verticale stalen kolommen in het nieuwe gedeelte. Daarnaast maakten we een nieuw deurgeheel en een rond raam in de noodgodskapel. Tot slot fabriceerden we voorzetramen in inox voor de crypte en het kapittelhuis, teneinde dubbel glas te kunnen plaatsen zonder aan de oorspronkelijke vorm te raken.”  

“Complexe projecten met maximale beglazing in stalen binnen- en buiten-schrijnwerk zijn onze specialiteit”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Nicolas Piert

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Bouwen aan Vlaanderen netwerk? Ik help u graag verder.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details