Platform voor de bouw
Fraaie flagshipstore ademt duurzaamheid
De nieuwe hoofdzetel van Schleiper heeft een benutbare oppervlakte van bijna 4000 m².

Fraaie flagshipstore ademt duurzaamheid

Aan de Biestebroekkaai in Anderlecht, een stukje hoofdstad in volle transitie, schieten de vooruitstrevende (her)ontwikkelingen als paddenstoelen uit de grond. Ook de nieuwe hoofdzetel van familiebedrijf Schleiper kreeg een plek langs de oever van het Kanaal Brussel-Charleroi. Het werd een gebouw met een verfijnde industriële uitstraling, veel natuurlijke lichtinval en een uitgesproken focus op duurzaamheid, met een intrigerende PV-façade als kers op de taart. 

Schleiper is een Brusselse speciaalzaak voor kunstenaars en hobbyisten die geïnteresseerd zijn in onder meer schilderkunst en architectuur. Met tien eigen vestigingen in heel België is deze bloeiende onderneming al meer dan 130 jaar een vaste waarde in haar sector. Desondanks ervaarde CEO Eric Schleiper een gebrek aan functionaliteit en efficiëntie. Gezien de toenemende concurrentie uit onze buurlanden en de steile opmars van e-commerce had het bedrijf nood aan een reorganisatie en uitbreiding van zijn commerciële en logistieke activiteiten om competitief te kunnen blijven zonder zijn DNA te verloochenen. 

Daarom investeerde Schleiper in de realisatie van een nieuwe hoofdzetel met een benutbare oppervlakte van bijna 4000 m², die werd omgedoopt tot ‘Canal Hill’ – naar de naam van de opdrachtgevende vennootschap. Het gelijkvloers fungeert als centraal magazijn (inclusief laad- en losluifels met groendaken aan weerszijden van het gebouw), van waaruit de tien winkels van de onderneming bevoorraad worden. De twee verdiepingsniveaus zijn voorbehouden voor kantoren en een ruime flagshipstore, die zowel bestemd is voor het grote publiek als voor professionals (kunstenaars, architecten …) en detailhandelaars.

De zonnecellen zijn geïntegreerd in het glas.

Elegante industriële uitstraling

Het Canal Hill-gebouw is ontworpen door Corbisier Architectes en integraal opgetrokken door hoofdaannemer Wyckaert. “De bouwwerken zijn in een optimale verstandhouding verlopen, waarbij we handig gebruik konden maken van het 3D-ontwerp van de architect”, vertelt Matthias Ingels, projectleider bij Wyckaert. “Aangezien er rond en binnen in het gebouw heel wat beton te zien is (polybetonvloeren, betonnen binnen- én buitenschil in geïsoleerde holle wanden, omgevingsaanleg …) heeft het een elegante industriële uitstraling. In de kantoorruimtes op de tweede verdieping bleven ook de staalstructuur en het steeldeck in het zicht. En op de tweede verdieping van het winkelgedeelte zorgen vloertegels voor extra cachet.”

Vermits de verdiepingsvloeren uit nagespannen predallen van 45 à 50 centimeter dik bestaan, ontstonden er grote open ruimtes met overspanningen van ongeveer 20 meter. “Dit zorgde in bouwkundig opzicht voor wat bijkomende uitdagingen, want de bewapening en plaatsing van de predallen moest erg nauwkeurig gebeuren”, legt Matthias Ingels uit. “Eveneens bijzonder is de riante natuurlijke lichtinval. De zuidgerichte voorzijde van het gebouw is integraal uitgerust met een gordijngevel en aan de achterzijde hebben we een lichtstraat van circa 30 meter lang gerealiseerd. Daardoor is het er erg aangenaam toeven.” 

De voorzetgevel is via een achterliggende staalstructuur met looppasserelles opgehangen aan de verdiepingsvloeren van het gebouw.

Voorzetgevel met zonnecellen

De beglaasde voorgevel verdient een extra woordje uitleg. Zeker omdat hij ter hoogte van de verdiepingsniveaus is aangevuld met een tweede gordijngevel, die bekleed is met een patchwork van zonnecellen. Deze laatste produceren niet alleen groene stroom, maar creëren bij zonnig weer ook een intrigerend licht- en schaduwspel in het interieur. “De voorzetgevel bestaat uit een standaard gordijngevelprofiel, waarbij de zonnecellen geïntegreerd zijn in het glas. Hij is via een achterliggende staalstructuur met looppasserelles opgehangen aan de verdiepingsvloeren van het gebouw. Door de combinatie van de thermische onderbrekingen aan het uiteinde van de gewapende nagespannen predallen en het hoge gewicht van de voorzetgevel was dat niet evident. Het heeft ons enkele grijze haren opgeleverd, maar het loonde de moeite, want die ‘PV-façade’ maakt het gebouw nog net iets specialer”, vindt Matthias Ingels. 

Ook het dak en de zonwerende luifel bovenaan de tweede verdieping zijn uitgerust met zonnecellen. Dit kadert in het streven van Schleiper om op termijn zelfvoorzienend te zijn op het vlak van energie. Vandaar dat er ook nog batterijen met een hoge opslagcapaciteit geplaatst zullen worden en dat het gebouw verwarmd en geventileerd wordt op basis van geothermie. “Het was fijn om ons steentje te kunnen bijdrage aan zo’n ambitieus project. En het eindresultaat mag er zeker wezen”, besluit Matthias Ingels.  

De beglaasde voorgevel is ter hoogte van de verdiepingsniveaus aangevuld met een tweede gordijngevel, die bekleed is met een patchwork van zonnecellen.

Naadloze betonverharding versterkt verfijnde industriële uitstraling

Beton is alomtegenwoordig in en rond de nieuwe hoofdzetel van Schleiper in Anderlecht. Aangezien fijnbesnaarde schilders en tekenaars er kind aan huis zijn, lag de afwerkingsgraad erg hoog. Ook de naadloze buitenverharding getuigt van een uitmuntende esthetische kwaliteit. Een koud kunstje voor het Limburgse familiebedrijf Kebro, dat van verfijnde industriële vloeren en betonverhardingen zijn tweede natuur heeft gemaakt. 

Tekst Kebro en Tim Janssens    |    Beeld Kebro

“Wat onze onderneming zo sterk maakt, is dat we geen compromissen sluiten op het vlak van kwaliteit”, benadrukt zaakvoerder Erik Kerkhofs. “We hebben een standaard waarvan we niet willen afwijken. Dat heeft ons binnen de sector een uitstekende reputatie opgeleverd, zowel bij grote aannemers als gerenommeerde architecten. We proberen telkens opnieuw een optimaal vloerdesign uit te werken, in samenwerking met een extern ingenieursbureau. Het budget is voor ons geen beperkende factor, want door inventief te zijn, slagen we er vaak in om tot betere eindoplossingen te komen. Geen overkill door te dikke vloeren/verhardingen en het toepassen van de juiste wapening op de juiste plaats: dat is ons streefdoel.”

Geen enkele zaagsnede

Deze aanpak wierp ook zijn vruchten af bij de realisatie van de buitenaanleg voor Schleiper. “We stelden hoofdaannemer Wyckaert voor om te opteren voor naadloze betonverhardingen, wat compleet nieuw was voor hen”, vertelt Erik Kerkhofs. “We tekenden eerst alles uit in 3D en gingen nadien in overleg met onze ingenieurs. We besloten het 1050 m² grote oppervlak van het gedeelte voor de winkels vrij fijn te talocheren (lees: antislip te polieren). De hellende inrit van circa 560 m² – aangevuld met een zijgedeelte van een kleine 75 m² – werd afgewerkt door het oppervlak fijn te borstelen. Naast enkele dilatatievoegen, die nodig zijn voor het opvangen van de krimp- én uitzettingsbewegingen van de betonverharding, zit er geen enkele zaagsnede in. De voornaamste complexiteit situeerde zich op het vlak van afwatering en hellingsgraad van de inrit. We moesten in dit opzicht de puntjes op de i zetten, maar qua omvang en belasting zijn we heel andere dingen gewend. Denk bijvoorbeeld aan de logistieke hub van Alibaba in Bierset, waar we recent circa 30.000 m² industriële betonvloeren met een vlakheid van slechts 3 mm realiseerden. Doe het ons maar eens na!”

Aandacht voor esthetiek

Dat het om een industriële betonverharding gaat, wil niet zeggen dat ze er niet mooi mag uitzien. “Schleiper hechtte veel belang aan esthetiek en daar hebben we met onze piekfijne afwerkingen perfect op ingespeeld”, geeft Erik Kerkhofs aan. “We zijn blij dat we er weer een referentie bij hebben waar de nodige verfijning aan te pas kwam. Dit is een realisatie waarmee we kunnen uitpakken en waar onze mensen terecht fier op mogen zijn. Voor ons zit dit project gevoelsmatig in dezelfde categorie als het AfricaMuseum in Tervuren, waar we 11.000 m² industrieel beton goten in opdracht van Stéphane Beel. Ook van Wyckaert hebben we welgemeende felicitaties ontvangen, dus dat doet ons erg veel plezier!”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Canal Hill (Brussel)
  • Architect Corbisier Architectes (Brussel)
  • Hoofdaannemer(s) Wyckaert (Gent)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details