Platform voor de bouw
Fraaie houten nieuwbouw etaleert waardevolle voordelen van CLT-constructie
De nieuwe stek van LOI Den Ark bestaat uit twee aaneengeschakelde vijfhoekige blokken.

Fraaie houten nieuwbouw etaleert waardevolle voordelen van CLT-constructie

Voorbije zomer werd in Geel de langverwachte nieuwbouw van LOI Den Ark ingehuldigd, die bestemd is voor de opvang van buitenlandse minderjarigen en jongeren met acute huisvestingsproblemen. Een nobel initiatief, niet enkel op sociaal, maar zeker ook op ecologisch vlak, vermits het gebouw integraal is opgetrokken in CLT. Een voordelige constructiemethode die volgens algemeen aannemer Reynders Eiffage een mooie toekomst tegemoet gaat. “CLT-bouw speelt optimaal in op de uitdagingen die onze sector vandaag en morgen moet zien te overwinnen. We zullen er de komende jaren dan ook actief op blijven inzetten”, zegt afgevaardigd bestuurder Frank Gerardi.

Aanvullend op de CLT-structuur zijn er ook geperforeerde Lignatur-elementen geplaatst die het akoestisch comfort bevorderen.

Na zeventien jaar behelpen en compromissen sluiten, kwam de nieuwe vestiging van LOI Den Ark als geroepen. Voordien bood Stad Geel ook al onderdak aan niet-begeleide buitenlandse minderjarigen in een appartementsgebouw in de Technische Schoolstraat, maar dit pand was volledig afgeleefd en liet qua comfort en leefomstandigheden heel wat te wensen over. Vandaar de beslissing om even verderop – aan Kwakkelberg – een nieuwbouw van 760 m² op te trekken, de eerste eigen stek van LOI. Deze bestaat uit twee aaneengeschakelde vijfhoekige blokken, die plaats bieden aan veertien woonunits voor buitenlandse minderjarigen en drie nood-/doorstroomwoningen voor jongeren met acute huisvestingsproblemen (telkens met eigen badkamer en kitchenette), een polyvalente zaal en een kantoor voor de LOI-medewerkers. De nieuwbouw werd ontworpen door De Architectengroep (DAG) en gerealiseerd door Reynders Eiffage, in samenwerking met CLT-S. 

De dakliggers komen samen in een centerpunt, ondersteund door een dikke cilindervormige kolom.

De meerwaarde van CLT

Duurzaamheid primeert in het nieuwe onderkomen van LOI Den Ark. Zo zorgen drie warmtepompen voor de klimatisatie, is er overal ledverlichting met bewegingsdetectie geïnstalleerd en worden de toiletten gespoeld met opgevangen regenwater. Ook de bouwmethode getuigt van een maximale focus op een minimale ecologische footprint. Op de betonnen kelder na bestaat het gebouw namelijk volledig uit hout. “De gevel is bekleed met essenhout en de draagstructuur is opgebouwd uit CLT”, vertelt Frank Gerardi, afgevaardigd bestuurder bij hoofdaannemer Reynders Eiffage. “Deze manier van bouwen biedt heel wat voordelen. CLT-constructies worden bijna volledig geprefabriceerd in het atelier, waarna het op de werf enkel nog zaak is om de verschillende elementen in elkaar te puzzelen. Dit maakt dat de uitvoering een stuk sneller en met minder mankracht kan gebeuren – in het geval van LOI Den Ark twaalf dagen met vier personen. CLT-projecten vergen een langere voorbereidingstijd, maar daar staat tegenover dat de faalkosten, de kosten voor de werfinstallatie en de hinder voor de omgeving sterk gereduceerd worden. Bovendien weegt een CLT-structuur aanzienlijk minder dan een traditionele constructie, wat makkelijker werkt en besparingen mogelijk maakt op het vlak van funderingen. Door de droge opbouw is de uitvoering ook minder weersafhankelijk. En als je gewonnen bent voor een warme houtlook, is het ook in esthetisch opzicht een dankbaar materiaal om mee te werken.”

Het was een echt huzarenstukje om de ronde metalen binnentrap, die twee verdiepingen bestrijkt, manueel naar binnen te brengen en te monteren.

Extra uitdagingen

Om niets aan het toeval over te laten, realiseerde Reynders Eiffage de nieuwbouw samen met houtbouwspecialist CLT-S, dat mee verantwoordelijk was voor het design, de engineering en de aanlevering van de CLT-structuur. 

“Zelfs naar CLT-normen was het een ietwat atypisch project”, zegt Paul Segers, werfleider bij Reynders Eiffage. “De specifieke configuratie met twee in elkaar overvloeiende vijfhoeken bracht bijvoorbeeld wel wat extra uitdagingen met zich mee, aangezien er haast geen enkele rechte hoek aan te pas kwam. Wat evenmin standaard is, zijn de dakliggers die samenkomen in een centerpunt, ondersteund door een dikke cilindervormige kolom. Daarnaast was het een echt huzarenstukje om de ronde metalen binnentrap, die twee verdiepingen bestrijkt, manueel naar binnen te brengen en te monteren. Aanvullend op de CLT-structuur zijn er ook geperforeerde Lignatur-elementen geplaatst die het akoestisch comfort bevorderen. Al die zaken maakten het project extra bijzonder. Toch is de uitvoering heel vlot verlopen, al hebben we helaas wel wat hinder ondervonden van de materiaalcrisis. Doordat de houten gevelafwerking op zich liet wachten, hebben we drie maanden vertraging opgelopen. Anders hadden we het project nog sneller kunnen opleveren. Gelukkig maakt het fraaie eindresultaat alles goed.”

De gevel is bekleed met essenhout en de draagstructuur is opgebouwd uit CLT.

Bouwmethode met toekomst

Wat houtbouw betreft, was Reynders Eiffage in Geel niet aan zijn proefstuk toe. Zo realiseerde het voor het OPZC in Rekem eerder al een vijflaags kantoorvolume in CLT (eveneens in samenwerking met CLT-S) en voor Mater Dei, de WICO-school in Overpelt, een uitbreiding in de vorm van een extra houtskeletverdieping. “Als het van ons afhangt, zal het daar niet bij blijven, want het is een bouwmethode waar we zeker toekomst in zien. Temeer omdat ze optimaal inspeelt op bepaalde uitdagingen die onze sector vandaag en morgen moet zien te overwinnen, zoals de reductie van de ecologische footprint, circulariteit en maximale industrialisatie van de uitvoeringsprocessen. We merken overigens dat we over het algemeen makkelijker mankracht vinden met een specialisatie in houtbouw. Een van de redenen is allicht dat het aantrekkelijker is om in een vaste atelieromgeving te werken in plaats van voortdurend op locatie te moeten gaan (met alle verkeersproblemen van dien). CLT-projecten passen perfect binnen deze nieuwe realiteit. Ook qua werkplezier merken we dat het een verschil maakt. Eens vaklui van houtbouw en de bijbehorende manier van werken geproefd hebben, is het moeilijk om hen nadien opnieuw te motiveren voor traditionele bouwprojecten met beton en baksteen. Het is dan ook geen toeval dat ons moederbedrijf Eiffage een nieuwe dochteronderneming heeft opgericht die zich specifiek zal toespitsen op houtbouwprojecten in de Benelux. Wordt met andere woorden vervolgd!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details