Een luchtbeeld van ‘Aan de Brouwerij’, een vooruitstrevend woonproject dat de bijzondere uitstraling van het oude gisterijgebouw in Alken in ere houdt.

02:08
09-07-2020

Fraaie lofts brengen leven in de brouwerij

Het oude gisterijgebouw in het centrum van Alken, waar jarenlang het befaamde Cristal-bier rijpte, maakt zich op voor een nieuwe toekomst als residentieel complex. 39 luxueuze loftappartementen brengen er letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij. De authentieke voor- en zijgevel en het iconische brugje over de Grootstraat zijn behouden. In combinatie met een industrieel getinte materiaalkeuze en een prachtige binnentuin geven ze het kersverse woonvolume een uniek karakter.

Om de typische bouwstijl en de strakke industriële look van het oorspronkelijke complex maximaal in herinnering te brengen, hebben de architecten geopteerd voor een mix van rode gevelsteen, witte gekaleide steen, een groot aandeel zichtbeton en zwarte metalen smeedwerken.

 

Wie ‘Alken’ zegt, zegt ontegensprekelijk ook ‘bier’ en ‘brouwerij’. Al sinds 1881 wordt in het centrum van de Limburgse gemeente het betere gerstenat geproduceerd. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de trotse inwoners de gebouwen van brouwerij Alken-Maes beschouwen als waardevol historisch erfgoed. Dit geldt eveneens voor het oude gisterijcomplex, waar vroeger de smaak van het Cristalbier tot stand kwam via een traag gistingsproces. Het karakteristieke volume op de hoek van de Grootstraat en de Stationsstraat dateert uit de jaren 50, maar wordt al een hele tijd niet meer gebruikt en smeekte dus om een herbestemming. Deze kwam er in de vorm van ‘Aan de brouwerij’, een vooruitstrevend woonproject dat de bijzondere uitstraling van het neo-industriële geheel in ere houdt.   

Dankzij hun ruimtelijke flexibiliteit lenen de fraaie appartementen zich perfect tot levenslang wonen.

 

Behoud van historische elementen

Dat het oude gisterijgebouw een residentiële invulling zou krijgen, was al van meet af aan duidelijk. Op de 2.500 m² grote site ontkiemden de voorbije twee jaar 39 appartementen in loftstijl, die via ruime terrassen uitkijken op een groene binnentuin met een waterpartij. Univ Architecten tekende het ontwerp, terwijl D-Build optrad als bouwheer én hoofdaannemer. “We waren meteen overtuigd van het rijke potentieel van het oude gisterijgebouw”, vertelt Koen Vriens, zaakvoerder bij D-Build. “Aanvankelijk was het de bedoeling om het grotendeels te renoveren, maar uiteindelijk hebben we toch geopteerd voor nieuwbouw met behoud van de originele voor- en zijgevel en het witte brugje over de Grootstraat – een heus landmark in Alken. De bestaande structuur is dus grotendeels gesloopt, al hadden we wel de intentie om de typische bouwstijl en de strakke industriële look van het oorspronkelijke complex maximaal in herinnering te brengen in het nieuwbouw-gedeelte. Vandaar de keuze voor een rode gevelsteen in combinatie met witte gekaleide steen, een groot aandeel zichtbeton, zwarte metalen smeedwerken, enzovoort.”

Dankzij hun piekfijn afgewerkte appartementen, de riante terrassen en de prachtige binnentuin kunnen de bewoners profiteren van een zeldzame combinatie van rust en beleving.

 

Combinatie van rust en beleving

Respect voor de historische eigenheid van het gebouw was met andere woorden een cruciaal aandachtspunt. Dit bracht echter de nodige bouwkundige uitdagingen met zich mee. “We moesten zeer voorzichtig omspringen met de bestaande gevels, terwijl we er anderzijds voor moesten zorgen dat er achter de originele muren kwalitatieve wooneenheden verrezen die perfect aan alle hedendaagse eisen voldoen”, legt Koen Vriens uit. “Iets waar we wonderwel in geslaagd zijn, want tussen eind februari en half maart hebben de eerste bewoners er hun intrek genomen. Dankzij hun piekfijn afgewerkte appartementen, de riante terrassen en de prachtige binnentuin kunnen ze profiteren van een zeldzame combinatie van rust en beleving. Andere bijzondere troeven zijn het duurzame karakter – gezien het doordachte gebruik van warmtepompen en zonnepanelen is het een bijna-energieneutraal gebouw – de rolstoeltoegankelijkheid en de ruimtelijke flexibiliteit van de appartementen, waardoor ‘Aan de brouwerij’ zich perfect leent tot levenslang wonen. Tegen november 2020 zou het complex volledig klaar moeten zijn. Het voorlopige resultaat mag er alles-zins wezen. In het echt ziet het er nog beter uit dan op de plannen, dus dat belooft!”   

Tekst Tim Janssens    |    Beeld D-Build

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Participanten aan het woord

Profenestra – Buitenschrijnwerk

Het minste wat je kan zeggen, is dat ‘Aan de Brouwerij’ geen project van dertien in een dozijn is. Aangezien het om de herbestemming van een gebouw met historische allure ging, hing er toch wel wat prestige aan vast. Dit geldt ook voor Profenestra, dat instond voor het buitenschrijnwerk. “Ramen, deuren, screens, rolluiken …: al bij al ging het om een 180-tal aluminium Profel-elementen, die we in vijf fases geplaatst hebben”, vertelt Jan Martens, zaakvoerder van Profenestra (Houthalen-Helchteren). “Aangezien het door de combi-natie van nieuwbouw en renovatie geen eenvoudig project was,
was er heel wat overleg met de bouwheer en de architect nodig om tot een mooi resultaat te komen. Zo zijn er in de bestaande gevels enkele nieuwe openingen gemaakt en zijn sommige ramen vergroot of verkleind. Om tijd te winnen, hebben we gewerkt met een vooraf afgesproken maatvoering. We hebben de ramen dus in productie laten gaan vooraleer de gevelopeningen klaar waren, waardoor de uitvoeringssnelheid een stuk hoger lag – niet toevallig ons handelsmerk. Uiteraard vergt dit heel wat technische knowhow en heldere afspraken. Gelukkig paste alles als gegoten!”

Profenestra is gespecialiseerd in de realisatie van middelgrote residentiële gebouwen en werkt uitsluitend in opdracht van vastgoedpromotoren, projectontwikkelaars en aannemers. “Zo hebben we ook al enkele mooie projecten uitgevoerd voor D-Build, waaronder Skyview in Lanaken. We kenden elkaar dus al, wat in Alken zeker ook zijn vruchten heeft afgeworpen. Aangezien de werf zich midden in de dorpskern bevond, moesten we onze materialen steevast voor of na bepaalde uren aanleveren om het verkeer naar het nabijgelegen grootwarenhuis niet te hinderen. Ook dat is uitstekend gelukt! Onze firma staat niet voor niets voor goede communicatie, duidelijke afspraken en tijdige leveringen.”

Lees meer over: Alken , Cristal-bier

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer

D-Build (Heusden-Zolder)

Architect

Univ Architecten (Neerpelt)

Hoofdaannemer(s)

D-Build (Heusden-Zolder)