Platform voor de bouw
Fraaie lofts brengen leven in de brouwerij

Fraaie lofts brengen leven in de brouwerij

Het oude gisterijgebouw in het centrum van Alken, waar jarenlang het befaamde Cristal-bier rijpte, maakt zich op voor een nieuwe toekomst als residentieel complex. 39 luxueuze loftappartementen brengen er letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij. De authentieke voor- en zijgevel en het iconische brugje over de Grootstraat zijn behouden. In combinatie met een industrieel getinte materiaalkeuze en een prachtige binnentuin geven ze het kersverse woonvolume een uniek karakter.

Om de typische bouwstijl en de strakke industriële look van het oorspronkelijke complex maximaal in herinnering te brengen, hebben de architecten geopteerd voor een mix van rode gevelsteen, witte gekaleide steen, een groot aandeel zichtbeton en zwarte metalen smeedwerken.

 

Wie ‘Alken’ zegt, zegt ontegensprekelijk ook ‘bier’ en ‘brouwerij’. Al sinds 1881 wordt in het centrum van de Limburgse gemeente het betere gerstenat geproduceerd. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de trotse inwoners de gebouwen van brouwerij Alken-Maes beschouwen als waardevol historisch erfgoed. Dit geldt eveneens voor het oude gisterijcomplex, waar vroeger de smaak van het Cristalbier tot stand kwam via een traag gistingsproces. Het karakteristieke volume op de hoek van de Grootstraat en de Stationsstraat dateert uit de jaren 50, maar wordt al een hele tijd niet meer gebruikt en smeekte dus om een herbestemming. Deze kwam er in de vorm van ‘Aan de brouwerij’, een vooruitstrevend woonproject dat de bijzondere uitstraling van het neo-industriële geheel in ere houdt.   

Dankzij hun ruimtelijke flexibiliteit lenen de fraaie appartementen zich perfect tot levenslang wonen.

 

Behoud van historische elementen

Dat het oude gisterijgebouw een residentiële invulling zou krijgen, was al van meet af aan duidelijk. Op de 2.500 m² grote site ontkiemden de voorbije twee jaar 39 appartementen in loftstijl, die via ruime terrassen uitkijken op een groene binnentuin met een waterpartij. Univ Architecten tekende het ontwerp, terwijl D-Build optrad als bouwheer én hoofdaannemer. “We waren meteen overtuigd van het rijke potentieel van het oude gisterijgebouw”, vertelt Koen Vriens, zaakvoerder bij D-Build. “Aanvankelijk was het de bedoeling om het grotendeels te renoveren, maar uiteindelijk hebben we toch geopteerd voor nieuwbouw met behoud van de originele voor- en zijgevel en het witte brugje over de Grootstraat – een heus landmark in Alken. De bestaande structuur is dus grotendeels gesloopt, al hadden we wel de intentie om de typische bouwstijl en de strakke industriële look van het oorspronkelijke complex maximaal in herinnering te brengen in het nieuwbouw-gedeelte. Vandaar de keuze voor een rode gevelsteen in combinatie met witte gekaleide steen, een groot aandeel zichtbeton, zwarte metalen smeedwerken, enzovoort.”

Dankzij hun piekfijn afgewerkte appartementen, de riante terrassen en de prachtige binnentuin kunnen de bewoners profiteren van een zeldzame combinatie van rust en beleving.

 

Combinatie van rust en beleving

Respect voor de historische eigenheid van het gebouw was met andere woorden een cruciaal aandachtspunt. Dit bracht echter de nodige bouwkundige uitdagingen met zich mee. “We moesten zeer voorzichtig omspringen met de bestaande gevels, terwijl we er anderzijds voor moesten zorgen dat er achter de originele muren kwalitatieve wooneenheden verrezen die perfect aan alle hedendaagse eisen voldoen”, legt Koen Vriens uit. “Iets waar we wonderwel in geslaagd zijn, want tussen eind februari en half maart hebben de eerste bewoners er hun intrek genomen. Dankzij hun piekfijn afgewerkte appartementen, de riante terrassen en de prachtige binnentuin kunnen ze profiteren van een zeldzame combinatie van rust en beleving. Andere bijzondere troeven zijn het duurzame karakter – gezien het doordachte gebruik van warmtepompen en zonnepanelen is het een bijna-energieneutraal gebouw – de rolstoeltoegankelijkheid en de ruimtelijke flexibiliteit van de appartementen, waardoor ‘Aan de brouwerij’ zich perfect leent tot levenslang wonen. Tegen november 2020 zou het complex volledig klaar moeten zijn. Het voorlopige resultaat mag er alles-zins wezen. In het echt ziet het er nog beter uit dan op de plannen, dus dat belooft!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details