Platform voor de bouw
Zorg

Fraaie nieuwbouw maakt woonzorgplaatje compleet

IMG_1938-13

Tekst | Tim Janssens

Beeld | D E Architecten

24 mei 2021 Leestijd 8 minuten

Deel dit artikel

24 jaar na datum is fase 4 van dit masterplan afgerond en is de grootschalige vernieuwingsoperatie definitief voltooid. De vervangingsnieuwbouw op de hoek van de Bijlokstraat en de Wilselsesteenweg werd begin dit jaar stapsgewijs in gebruik genomen. Met 168 woongelegenheden, piekfijn uitgeruste leefruimtes en een heuse belevingstuin vormt dit laatste deelproject met recht en reden de kroon op het werk.

De donkergrijze sokkel, het matgrijze schrijnwerk en de licht genuanceerde grijs-beige gevelsteen zijn identiek aan die van de aanpalende nieuwbouw.

Ambitieus en vooruitstrevend: zo mogen we het masterplan voor WZC Betlehem gerust noemen. Kosten noch moeite werden gespaard om de kwaliteit van de woonzorginfrastructuur te optimaliseren. De realisatie van de vervangingsnieuwbouw voor de bewoners die voordien in het oudste gedeelte van het woonzorgcentrum verbleven (een voormalig ziekenhuis uit 1958, dat in de toekomst ook nog gerenoveerd zal worden) was een gepast sluitstuk. Het langgerekte volume telt vier bouwlagen – een gedeeltelijk kelderniveau, een gelijkvloers en twee verdiepingen, aangevuld met een technische derde verdieping – en staat grotendeels op zichzelf, maar is verbonden met de rest van het woonzorgcentrum via een glazen passerelle. De donkergrijze sokkel, het matgrijze schrijnwerk en de licht genuan-ceerde grijs-beige gevelsteen zijn identiek aan die van de aanpalende nieuwbouw (fase 3). Diverse volumetrische inspringingen met grote raampartijen en enkele kernen met donkergrijze beplating zorgen voor een dynamische, gevarieerde aanblik.

Diverse volumetrische inspringingen met grote raampartijen en enkele kernen met donkergrijze beplating zorgen voor een dynamische, gevarieerde aanblik.

“We wilden het zo kleinschalig, huiselijk en herkenbaar mogelijk houden voor de bewoners”

Huiselijk en kleinschalig

De vervangingsnieuwbouw telt 159 woonzorg-kamers (waaronder negen tweepersoonskamers) en biedt plaats aan 168 bewoners. Hij is opgedeeld in zes afdelingen van 28 bewoners. “Elke afdeling beschikt over een eigen leefruimte (inclusief ruim terras en centrale verpleegpost), die op haar beurt is opgesplitst in twee leefgroepen van veertien bewoners. Zij kunnen er terecht in een zit- en een eetgedeelte en kunnen ook gebruikmaken van enkele collectieve voorzieningen in de circulatiegang, zoals een badkamer en twee sanitaire cellen”, vertellen Walter Coomans en Kenny Malbrecq, respectievelijk directeur en adjunct-directeur technische en facilitaire diensten. “We wilden het zo kleinschalig mogelijk houden voor de bewoners. Om de huiselijkheid en de herkenbaarheid te maximaliseren, is er veel aandacht besteed aan de keuze van de vloer-bekleding (zacht en geluiddempend rubber), het meubilair (onder meer rolstoelvriendelijke ronde tafels), het kleurgebruik, de kunstwerken … Zeker voor bewoners met dementie of een psychiatrische problematiek maakt zo’n vertrouwde, rustgevende omgeving een belangrijk verschil. Kers op de taart is het ‘snoezelhoekje’, een aangename, afgescheiden zone in elke leefruimte waar bewoners indien nodig even op hun effen kunnen komen.”

Vliegen – Sanitair
Een klassieker in het genre: zo mogen we WZC Betlehem in Herent gerust omschrijven voor de firma Vliegen uit Bree. “We plaatsten er onder meer aan- en afvoerleidingen van Geberit, sanitaire toestellen (Duravit-toestellen geleverd door Lambrechts en hoog-laagbaden met tillift geleverd door BEKA Hospitec), waterverzachtingsinstallaties van Aramis, regenwaterrecuperatie van Grundfos en bedpanspoelunits van MEIKO”, somt zaakvoerder Raf Vliegen op. “Naast de 159 kamers met eigen sanitaire cel zijn er ook een hele reeks gemeenschappelijke sanitaire ruimtes ingericht in de nieuwbouw, dus het was best een omvangrijk project.

Bovendien is de kelderverdieping hoofdzakelijk uitgewerkt in BIM. Het zijn opdrachten als deze die ons door de jaren heen de nodige naamsbekendheid hebben opgeleverd!”

Vernuftige toegangscontrole

Ook op het vlak van comfort deed WZC Betlehem extra inspanningen. “Zo zijn alle leefruimtes uitgerust met vloerverwarming en koelplafonds. De kamers worden geklimatiseerd met behulp van een ventilatiesysteem D, inclusief topkoeling voor tijdens de zomermaanden. De stookketels en de koelgroep zijn ondergebracht in een technische ruimte op het dak, terwijl de luchtgroepen, de waterbehandelingsinstallatie, de brandpompen, de stroomlokalen en het regenwaterrecuperatiesysteem zich in de kelder bevinden”, leggen Coomans en Malbrecq uit. “Het spreekt voor zich dat we tevens een uitgebreid bewakingssysteem geïnstalleerd hebben. Alle deuren zijn uitgerust met elektronische toegangscontrole op basis van een badgesysteem. De bewoners kunnen vrij rondlopen in de gangen en worden dus niet actief beperkt in hun bewegingsvrijheid, aangezien de ruimtes waar ze toegang toe hebben automatisch ontgrendeld worden. Een ander belangrijk extraatje is dat de badkamers en de andere sanitaire ruimtes zijn uitgerust met automatische schuifdeuren, zodat ze makkelijk toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Ook voor ons zorgpersoneel is dat een mooi surplus, zeker wanneer ze met til- en badliften moeten werken.”

Fijne belevingstuin

Tot slot is er tevens een ruime, afgesloten binnentuin ingericht, die specifiek is afgestemd op de noden en behoeften van bewoners met dementie of een psychiatrische problematiek en rolstoelgebruikers. “Zo zijn er enkele leuke belevingsaccenten aangebracht (bloembakken op hoogte, een afgeschermde vijver met stromend water en vissen …) en hebben we bewust gekozen voor welriekende en tactiele beplanting”, zeggen Coomans en Malbrecq. “De bewoners en hun bezoek kunnen zich naar hartenlust afzonderen op een van de vele zitbankjes. Een overdekte pergola biedt de nodige schaduw. Hoewel de bewoners de tuin niet kunnen verlaten, kunnen ze er toch een waardevol gevoel van vrijheid ervaren. Zodra de beplanting volgroeid is, zal deze groene oase ongetwijfeld een belangrijke meerwaarde vormen voor ons woonzorgcentrum!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details