Platform voor de bouw
Nieuws

Fraaie nieuwbouw profiteert van optimale logistieke flow

De toonzaal is ingericht op de eerste verdieping en biedt op die manier een maximale visibiliteit.
De toonzaal is ingericht op de eerste verdieping en biedt op die manier een maximale visibiliteit.

2 november 2020 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Tekst Anastasia Verleysen | Beeld Stephanie Demasure, Francis Vermeulen

Bouwpunt Ottevaere bestaat al langer dan 1995, maar verhuisde in dat jaar naar zijn huidige site. Het bedrijf is een gevestigde waarde voor de leve-ring van kwalitatieve bouwmaterialen en tegels aan professionals. Je vindt er alle gerenommeerde fabrikanten terug onder één dak. En een succes-vol bedrijf wil uiteraard groeien. Zo beschikt Ottevaere ook over de afdeling Handy Home, een doe-het-zelfwinkel voor particulieren, en de afdeling Obelux voor lichtkoepels en lichtstraten.
“Bovendien namen we enkele jaren geleden Desloover Natuursteen over, een klinkende naam in de sector”, zegt zaakvoerder Stefaan Ottevaere. “Zo zijn we actief in alle fases van de bouwketen, van ruwbouw over afwerking tot alle toebehoren. Om ons bedrijf klaar te stomen voor de toekomst wilden we deze vier afdelingen samenbrengen op één locatie en synergie creëren tussen de
verschillende diensten.”

Het gamma is zeer breed: van volledige natuursteenplaten tot ingerichte interieurhoekjes.

Het gamma is zeer breed: van volledige natuursteenplaten tot ingerichte interieurhoekjes.

Comfortabele werkplek

Alles begon met het afbreken van het oude gebouw, dat plaats moest ruimen voor de nieuwe winkel, een toonzaal, burelen en een natuursteenatelier. De realisatie van de nieuwbouw nam om en bij de twee jaar in beslag. “Wie bouwt, staat altijd voor bepaalde uitdagingen. Enerzijds omdat we aan de slag bleven tijdens de bouwwerken. We moesten intern dan ook een aantal keren
verhuizen om dat werkbaar te houden. Anderzijds omdat we onszelf een zekere complexiteit oplegden door verschillende klanten in te schakelen als bouwpartner. Bovendien werd de server van onze toeleverancier voor aluminium profielen gehackt. Dat laatste was op zich al goed voor een vertraging van twee tot drie maanden”, licht Stefaan Ottevaere toe. “En ja, ook corona gooide roet in het eten.”

Voor Stefaan Ottevaere was het vooral belangrijk om aandacht te besteden aan het werkcomfort van zijn medewerkers. Hij wilde zo aangenaam mogelijke burelen en werksituaties creëren. “De huidige gebouwen waren al wat verouderd en niet aangepast aan de hedendaagse klimaat-situaties met hittegolven”, zegt hij. “Er was geen sprake van isolatie of ventilatie. Nu is duurzaamheid veel belangrijker dan in 1995 … We zijn niet ‘all the way’ gegaan, maar hebben wel goed op de energie-efficiëntie gelet, bijvoorbeeld door te verwarmen met een warmtepomp.”      

Circulatieplan

Ook een vlotte rondgang tussen de verschillende afdelingen was belangrijk voor het bedrijf. Synergie was in dit geval een noodzaak. “Ook voor onze klanten is het belangrijk dat ze alle afdelingen vlot kunnen bereiken en dat ze bijvoorbeeld duidelijk weten waar ze welk type materiaal moeten afhalen. En dat ze met hun camionette of vrachtwagen vlot kunnen circuleren op de volledige site”, zegt Stefaan Ottevaere.

Broers Tom en Stefaan Ottevaere bij hun kersverse nieuwbouw. (Beeld: Francis Vermeulen)

De zaakvoerder is terecht trots op het resultaat. “Voor een bouwmaterialenhandel zijn het mooie, comfortabele gebouwen geworden. Dat zie je heus niet overal in onze sector. We hebben ook onze visibiliteit optimaal benut. We zitten hier vlak aan een expresweg, dus we hebben onze toonzaal ingericht op de eerste verdieping, zodat ze zich op hetzelfde niveau bevindt.”    


Bothuyne Dakwerken – EPDM-dakbekleding en tapbuizen

Het lijkt een eenvoudige dakconstructie, maar achter de schermen kwam er nog een en ander bij kijken. Gelukkig kon Bouwpunt Ottevaere rekenen op de ervaring van Bothuyne Dakwerken uit Maarkedal. Het familiebedrijf is met tien medewerkers actief op de particuliere en de projectmarkt. Een dak van deze omvang was voor hen een uitdaging. “Het ging om ongeveer 2.000 vierkante meter dak boven de nieuwe toonzaal”, vertelt zaakvoerder Brecht Bothuyne. “We plaatsten 1,5 millimeter dikke EPDM-dakbekleding van Firestone, die we verlijmden. Daarnaast installeerden we ook SITA-tapbuizen. Dat is geen standaardkeuze voor veel dakwerkers, maar wel een kwalitatief product om een waterdichte aansluiting te realiseren ter hoogte van de afdichting en het dampscherm. We werkten met een dampscherm van Firestone en een isolatielaag. De isolatie bestond uit een mix van Tauroxx en PIR-platen.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Bouwpunt Ottevaere (Oudenaarde)
Architect DNA Architecten (Oudenaarde) en Bernard Libert (Maarkedal)
Hoofdaannemer(s) Wijckaert Bouwonderneming (Gent)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details