Platform voor de bouw
Fraaie woontoren maakt plaatje compleet
Met zijn zeven bouwlagen steekt ‘Demertoren’ letterlijk en figuurlijk boven de overige gebouwen uit.

Fraaie woontoren maakt plaatje compleet

Van een ingedommelde historische provinciestad tot een aantrekkelijke woon-werkomgeving met unieke troeven: Diest heeft de voorbije jaren een ware metamorfose ondergaan en blijft zich volop ontplooien. Een van de ontwikkelingen die hier een cruciaal aandeel in heeft, is het prestigieuze Ezeldijkproject. Tussen het Begijnhof en provinciaal domein Halve Maan verrees een nieuwe wijk met 241 appartementen en lofts, twintig eengezinswoningen, 1061 m² commerciële ruimtes en een seniorencampus met onder meer 95 woonzorgkamers en 47 assistentiewoningen. Dit alles naadloos ingebed in het groen en maximaal geënt op de opengelegde Demer. Nu de derde en laatste fase definitief achter de rug is, is de transformatie van de ooit zo troosteloze Euro Shoe-site compleet. 

Fase 3 van het Ezeldijkproject (links bovenaan) omvatte de realisatie van vier appartementsgebouwen, zes grote ‘Hofwoningen’ en elf kleinere ‘Demerwoningen’.

De naam ‘Ezeldijk’ verwijst naar het rijke verleden van Diest, toen ezels bootjes met graan naar de plaatselijke molen voerden via de dijk langs de Demer. Anno 2023 zijn zowel de historische Ezeldijkmolen als de rivier in ere hersteld en vormen ze samen het kloppend hart van een nieuwe stadswijk, waaraan in april de laatste hand werd gelegd. Na de realisatie van de woonzorgcampus met aanpalende residentiële voorzieningen (fase 1) en de woonblokken tussen de Leopoldvest en de Oude Demer (fase 2) door aannemer Democo nam projectontwikkelaar Ciril ook het gedeelte tussen de Schoenmakersstraat en de opengelegde rivier onder handen. “Daar bouwde Democo nog eens vier appartementsgebouwen (‘Heeren van Diest’, ‘Demerpatio’, ‘Nieuwe Kade’ en ‘Demertoren’) en zes grote ‘Hofwoningen’, aangevuld met elf kleinere ‘Demerwoningen’ aan de overkant van de rivier die werden opgetrokken door D-Build”, vertelt Jan Knippenberg, Project Developer bij Ciril. “Op de omgevingsaanleg na is het project volledig klaar, een vijftiental jaar nadat we de Euro Shoe-site aankochten.”

Eenheid in verscheidenheid

“Waar fase 2 qua look-and-feel nauw aansloot bij de aanpalende Begijnhofsite (kleine straatjes, hoge muren, minder groen, rode baksteen, hellende daken …), hebben we daar in fase 3 iets meer mee gebroken”, geeft Jan Knippenberg aan. “Om meer variatie in het project te brengen, hebben we drie verschillende architectenbureaus ingeschakeld: ESTE architects, awg architecten en ILB architecten. Dit resulteerde in een zekere ‘eenheid in verscheidenheid’. In de gevels van ‘Heeren van Diest’ komt de rode baksteen van fase 2 terug om de integratie in het bestaande weefsel te bevorderen, maar wel in verschillende variaties (diverse tinten, horizontaal en verticaal metselwerk, claustra’s …). De ‘Hofwoningen’, ‘Demerpatio’ en ‘Demertoren’ zijn dan weer afgewerkt met een grijs-beige gevelsteen met diverse voegwerkvarianten, terwijl ‘Nieuwe Kade’ een wittere gevelsteen in combinatie met een plat dak heeft. Ook ‘Demerpatio’ en ‘Demertoren’ zijn uitgerust met een plat dak. De gevels van de ‘Demerwoningen’ bestaan uit een mix van witte structuurverf en verticaal hout, in overeenstemming met het tegenoverliggende loftgebouw.” 

De Demer kreeg opnieuw een centrale rol op de Ezeldijksite.

Save the best for last

Het sluitstuk van het Ezeldijkproject was de realisatie van ‘Demerpatio’ (opgeleverd in februari) en ‘Demertoren’ (opgeleverd in april). Twee bijzondere gebouwen met een eigen identiteit. “’Demerpatio’ is een U-vormig volume rond een aantrekkelijke patio. Daar is een boom geplant, die de bewoners bijna zullen kunnen aanraken vanop de stijlvolle passerelles die naar hun appartement leiden. Strategische doorsteken en openingen zorgen voor extra licht en lucht. ‘Demertoren’ is het landmark van de Ezeldijksite. Met zijn zeven bouwlagen steekt het letterlijk en figuurlijk boven de overige gebouwen uit. De appartementen hebben erg ruime terrassen, die gericht zijn naar het water en een schitterend uitzicht op de omgeving bieden. Het spreekt voor zich dat we ook op energetisch vlak zijn meegeëvolueerd met onze tijd. Bijna alle appartementsgebouwen van fase 3 voldoen aan de BEN-standaard, met dank aan collectieve verwarmingssystemen, zonnepanelen, ventilatie met warmterecuperatie …”, legt Jan Knippenberg uit.

’Demerpatio’ is een U-vormig volume rond een aantrekkelijke patio, waar in het midden een boom geplant is.

Voor ieder wat wils

Ezeldijk is een uniek stadsdeel met heel wat bijzondere troeven, benadrukt Jan Knippenberg. “Allereerst is er de gunstige locatie: binnen de ring en vlak bij het historisch centrum. Bovendien is de site door de variatie aan woonvoorzieningen geschikt voor levenslang wonen: van eengezinswoningen en appartementen tot assistentiewoningen en een woonzorgcentrum. We hebben ook verschillende prijsklassen in ons project voorzien. Er is dus voor ieder wat wils. We krijgen veel positieve feedback van de bewoners, die onder meer de riante natuurlijke lichtinval en de kwalitatieve buitenruimtes prijzen. Daar hebben we dan ook sterk op ingezet. Eveneens belangrijk om te vermelden, is dat we onder de appartementsblokken van fase 3 een ruime ondergrondse parking hebben aangelegd. Zo konden we de omgeving autoluw inrichten en uitrusten met het nodige groen: klimplanten, bloemenweides, grasperken waar je kan picknicken … De voet- en fietspaden die dwars door de site lopen, vormen een ideale doorsteek richting het historisch centrum. We zijn heel tevreden met het prachtige eindresultaat en de grote interesse, want vooraleer de laatste gebouwen er volledig stonden, waren alle appartementen uitverkocht. Gezien de huidige marktomstandigheden mogen we dat een eclatant succes noemen!”    

Passerelles op maat voor unieke buitenpatio

In februari werd de laatste hand gelegd aan ‘Demerpatio’, een van dé blikvangers op de Ezeldijksite. Dat dit gebouw een lust voor het oog is, is niet alleen te danken aan de strakke architectuur en de fraaie buitenpatio, maar zeker ook aan de verfijnde stalen passerelles die de bewoners naar hun appartement leiden. Deze zijn bereikbaar via een slanke spiltrap, die de gebogen vorm van de passerelles extra accentueert.

Tekst en beeld Tim Janssens   

De passerelles en de spiltrap van ‘Demerpatio’ werden van a tot z gerealiseerd door Smeets Laswerken. “Het was een fijn project met enkele bijzondere uitdagingen: gebogen liggers, stabiliteit, waterafvoer …”, vertelt zaakvoerder Wouter Smeets. “Op basis van een vooraf doorgegeven detaillering hebben we samen met awg architecten een 3D-ontwerp uitgewerkt in onze eigen tekenkamer. Zo zijn we tot een praktisch uitvoerbaar geheel gekomen dat optimaal aansluit bij de bijzondere architectuur. Ons werk heeft een rechtstreekse impact op de uitstraling van gebouwen en projecten, dus we vinden het belangrijk dat alles tot in de puntjes klopt. We zijn erg tevreden met het prachtige eindresultaat. Al bij al praten we toch over 40 ton staal (spiltrap, vloerplaat en passerelleconstructie) en een 150-tal meter balustrade.”  

De slanke spiltrap accentueert de gebogen vorm van de passerelles.

Geen schrik van uitdagingen

Demerpatio was geen alledaagse realisatie. Het is net in dergelijke projecten dat Smeets Laswerken een wezenlijk verschil kan maken, benadrukt Wouter Smeets. “Bijzondere staalconstructies creëren die de algemene uitstraling naar een hoger niveau tillen, maar toch praktisch uitvoerbaar zijn en binnen het budget passen: dat is onze specialiteit. Complex maatwerk en grootschalige prestigeprojecten schrikken ons zeker niet af, integendeel! Onze referentielijst spreekt voor zich: Quartier Bleu, Hastrid, Ursulinenhof en Refuga in Hasselt, Tivoli GreenCity in Brussel, H.Essers in Genk, GAZO in Sint-Truiden … Demerpatio past perfect in dit rijtje!”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer nv Ezeldijk (Hasselt)
  • Architect ESTE architects (Brussel; Demerwoningen en Nieuwe Kade), awg architecten (Antwerpen; Hofwoningen, Demerpatio en Demertoren) en ILB architecten (Herk-de-Stad; Heeren van Diest)
  • Hoofdaannemer(s) Democo (Hasselt; appartementsgebouwen) en D-Build (Heusden-Zolder; Demerwoningen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details