Platform voor de bouw
Onderwijs

Freinetschool groeit uit containers

Het gaat om een nieuwbouwgeheel met twee rechthoekige volumes. Daardoor blijft de campus erg leesbaar.

Tekst | Tekst Koen Mortelmans | Beeld Steven Massart – A33 architecten

22 december 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Het vooruitstrevende bouwproject sleepte namelijk het zilver in de wacht op de BIM Awards, in de categorie openbare gebouwen. Al is het vooral een trofee die de uitstekende samenwerking tussen de architect, de studiebureaus en de hoofdaannemer bekroont.

A33 architecten, studiebureaus Lisst en Delta Engineering en hoofdaannemer Dethier hadden met hun Design & Build-voorstel (D&B) de aanbesteding voor de nieuwbouw in de wacht gesleept. De dynamische gebouwsimulatie in BIM bleek erg nuttig om onder meer het klimatisatieconcept op punt te stellen. “Kenmerkend voor een D&B-formule is dat ze veel ruimte laat voor permanente bijsturing en overleg”, zegt Bart Coenegrachts, hoofd van de D&B-afdeling van Bouwbedrijf Dethier. “Wij geloven sterk in overleg, omdat dit voor iedereen voordelig is. Bovendien versterkt het de betrokkenheid. Hier woog dit aspect des ter meer door, aangezien de lessen op de campus gewoon bleven plaatsvinden tijdens de werken, zowel in de freinetschool (kleuter- en basisonderwijs) als in het atheneum.”

Speelplaats met openluchtauditorium en aansluitend het speelbos.

Ontzorging

“Dat was bijvoorbeeld erg duidelijk tijdens de werken voor de omgevingsaanleg, met speelplaats en speelbos”, geeft projectleidster Sarah Verstraete (Dethier) mee. “Zo hoefden we geen speeltoestellen uit een catalogus voor te stellen, maar konden we ons richten op de voorkeuren van de spelende kinderen, zoals een boomhut en een grote schommel. Heel deze aanpak leidde bovendien tot een sterke ontzorging van de bouwheer.” Een opvallend kenmerk van de speelplaats zijn de gebogen gradins, die voor een theaterachtig karakter zorgen.

D&B-formule

“Op de campus stonden al enkele gebouwen, zoals een sporthal met diverse bijgebouwtjes”, aldus Coenegrachts. “De meeste lessen werden echter al lang gegeven in klascontainers. In essentie vroeg de bouwheer (het Vlaams gemeenschapsonderwijs) dan ook om nieuwe klaslokalen te bouwen. Binnen de D&B-formule konden we hier extra voorstellen aan koppelen. Zo opperden we om de bijgebouwen van de sporthal te slopen. Op die manier konden we de sporthal eleganter integreren aan de hand van een nieuwe gevel, het gebouwencomplex als geheel een mooier en eigentijdser uitzicht verschaffen – voor de huidige bouwwerken oogde het nogal aftands en voorbijgestreefd – en vooral het sanitair een flinke update geven.”

Speelbos met boomhut en groepsschommel.

Vleugels

De nieuwbouw bestaat uit twee vleugels. De eerste telt 24 klaslokalen, waarvan acht voor kleuters, twaalf voor de basisschool en vier voor het middelbaar onderwijs. De tweede vleugel is verbonden met de sporthal en huisvest de administratieve diensten. “De klassen zijn per vier geclusterd langs brede gangen. Die gangen hebben een gebroken verloop, zodat er allerlei hoekjes ontstaan. Daar kan klein meubilair geplaatst worden, zodat er groepsactiviteiten kunnen plaatsvinden”, stelt Coenegrachts. “Desondanks gaat het wel om rechthoekige volumes. Daardoor blijft de hele campus erg leesbaar. Ook andere gebruikers vinden zo gemakkelijk hun weg naar de sporthal en de cafetaria.”    


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer GO! (Brussel)

Architect A33 architecten (Leuven)

Hoofdaannemer(s) Bouwbedrijf Dethier (Alken & Londerzeel)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details