Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Functionaliteit en energiezuinigheid troef in nieuw ontmoetingscentrum

Naamloos-2 kopiëren
Sint-Lenaarts beschikt sinds vorig jaar opnieuw over een bruisend ontmoetingscentrum. (Foto: Lke Van Oevelen)

Tekst | Liesbeth Verhulst

Beeld | Lke Van Oevelen, Dirk Verwoerd

13 april 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Met een polyvalente zaal, bibliotheek en café vindt iedereen zijn gading in het nieuwe ontmoetingscentrum. In het ontwerp van Architektenburo Jef Van Oevelen staan functionaliteit en energiezuinigheid centraal.

De polyvalente zaal kreeg een industriële afwerking. Foto: Lighthouse Productions / Dirk Verwoerd.

De gemeente Brecht broedde al langer op plannen om het bestaande ont-moetingscentrum grondig te renoveren. “Na een uitgebreide haalbaarheids-studie bleek echter dat de realisatie van een nieuwbouw een verstandigere keuze was”, vertelt zaakvoerder Jef Van Oevelen. “Zo wilde de opdrachtgever een energieneutraal gebouw optrekken, wat zeer moeilijk is als je van een verouderd volume moet vertrekken. Bovendien bleek een nieuwe inplanting tal van voordelen met zich mee te brengen, zoals een betere verwevenheid met de stedelijke omgeving.” Het resultaat is een compact nieuwbouwvolume dat centraal op het terrein is ingeplant en een zeer laag E-peil haalt (E20) dankzij onder meer doorgedreven isolatie, verwarming en koeling via een lucht-waterwarmtepomp, ledverlichting en elektriciteitsproductie via PV-panelen. 

Functionele invulling

Aan de zijde van de Dorpsstraat is een dorpsplein gecreëerd dat de overgang maakt tussen voetpad, esplanade en het ontmoetingscentrum. Daar bevinden zich een twintigtal parkeerplaatsen onder een dak van bomen. De ingang van het ontmoetingscentrum loopt over een beschutte buitenruimte, naast het café, die meteen ook het terras van het café vormt. Bezoekers betreden het gebouw via een flexibele open ruimte die als vestiaire kan fungeren. De achterliggende afsluitbare foyer kan tevens als aparte feestzaal gebruikt worden. Het sanitaire volume is als een buffer tussen de foyer en de polyvalente zaal geplaatst. In het centrale volume bevindt zich ook de leerkeuken, die langs buiten bereikbaar is, zodat traiteurs te allen tijde kunnen leveren. 

Ook de bibliotheek is ondergebracht in het nieuwe ontmoetingscentrum. (Foto: Lke Van Oevelen)

De zaal grenst aan de ruime parking, die bereikbaar is via de achterzijde, waardoor het verkeer geen belemmering vormt voor de bezoekers. De zaal kreeg een industriële afwerking met een opvouwbare tribune en een loopbrug voor het plaatsen van de technische installaties. Alle infrastructuur kan bediend worden vanuit de aanpalende regiekamer. Op de verdieping zijn de bibliotheek en twee vergaderzalen ondergebracht. De bibliotheek kreeg een buitenterras, dat tegelijk de overkapping van het onderliggende caféterras vormt.

Speelse zijgevel

De gevels zijn langs de buitenzijde geïsoleerd en bedekt met een witte bepleistering. De zijgevel springt in het oog vanwege zijn houten bekleding met felgekleurde raampartijen en de glazen gevel op het gelijkvloers. Deze laatste kan volledig opengezet worden, waardoor de feestruimte doorloopt van binnen naar buiten. “De gekleurde elementen in de zijgevel hebben zowel een esthetisch als functioneel nut”, vertelt Jef Van Oevelen. “Ze creëren een speels effect, terwijl de uitkragende delen dienstdoen als zonwering. De hellende dakvorm is gekozen in functie van de energieprestatie. Op deze manier liggen de zonnepanelen minimaal in het zicht en hebben ze een optimale helling. De dakvorm bevordert tevens de akoestiek van de onderliggende theaterzaal.”

Ook de bibliotheek is ondergebracht in het nieuwe ontmoetingscentrum. (Foto: Lke Van Oevelen)

Zuiver rationeel

Naast de energiezuinigheid schuilt de sterkte van het nieuwe ontmoetingscentrum in het feit dat alle ruimtes en functies autonoom kunnen werken. Iedereen, van artiesten over verenigingen tot lezers van de bibliotheek, kan de functionaliteit benutten zonder dat de rest van het gebouw er invloed van ondervindt.

“Bij elk project vertrekken wij steevast vanuit de kwaliteiten van de omgeving. We gaan daarbij op zoek naar wat er kan bijgestuurd worden en wat de toekomstmogelijkheden zijn. We vertalen het programma van eisen op een
zuiver rationele manier naar een haalbaar bouwprogramma. Daar is ontzettend veel voorstudie voor nodig. Deze werkwijze leidt niet zozeer tot spektakel-architectuur, maar wel tot een gebouw dat doet wat het moet doen, waar verschillende gebruikers naast elkaar, maar tegelijkertijd ook allemaal samen kunnen werken. En dat is waar een ontmoetingscentrum om draait”, besluit Jef Van Oevelen.   

De gekleurde ramen in de zijgevel creëren een speels effect. (Foto: Lke Van Oevelen)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details