Platform voor de bouw
Functionele facelift verdubbelt onderwijscapaciteit
Het nieuwbouwvolume biedt onder meer plaats aan een polyvalente zaal en een dakspeelplaats.

Functionele facelift verdubbelt onderwijscapaciteit

De site van basisschool Sint-Lutgardis in de Brusselse gemeente Ganshoren is al meer dan honderd jaar een beeldbepalend element in het stedelijk landschap en het collectieve geheugen van de lokale gemeenschap. Dankzij een doorgedreven renovatie en uitbreiding van de bestaande onderwijsinfrastructuur ontstond een toekomstbestendige bredeschoolcampus, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. Het sluitstuk van een intensieve opknapbeurt die gepaard ging met enkele specifieke uitdagingen. 

Met haar centrale ligging op een boogscheut van parochiekerk Sint-Martinus, geprangd tussen de J. De Greefstraat, de Louis De Brouckèrelaan en de Opvoedingsstraat, is basisschool Sint-Lutgardis een vaste waarde in Ganshoren en omstreken. Helaas liet de bestaande infrastructuur al even te wensen over. Aangezien de meeste gebouwen uit de jaren 50 en 60 van vorige eeuw dateren, waren ze hopeloos verouderd. Bovendien had de school slechts één toegang en was haar capaciteit ontoereikend om de stijgende vraag naar kwalitatief basisonderwijs te kunnen opvangen. 

De onderwijsgebouwen kregen een volledige facelift, waarbij ook nieuwe gevelopeningen en doorgangen gecreëerd zijn.

Vandaar dat er een ambitieuze vernieuwingsoperatie op poten werd gezet, waarbij deze pijnpunten grondig werden aangepakt. De rommelige volumes en bijgebouwen maakten plaats voor een beheerste en leesbare architectuur. Het resultaat is een luchtigere bredeschoolcampus met een verdubbelde capaciteit (van 232 naar 439 leerlingen), vergroende buitenruimtes (waaronder drie nieuwe speelplaatsen) en drie functionele toegangen (één voor de kleuterschool, één voor de lagere school en één voor het bredeschoolgedeelte), waardoor een deel van de infrastructuur nu ook buiten de schooluren gebruikt kan worden door ouders en omwonenden.

Qua maatvoering van de prefabbetonnen gevelpanelen, die worden afgewisseld met groene steenstrips en raampartijen, moest alles perfect uitkomen.

Renovatie, nieuwbouw én buitenaanleg

Om dit alles mogelijk te maken, waren verschillende ingrepen nodig. “Allereerst gingen de verouderde parochiezaal ‘Familia’, de bijgebouwen en de speelplaatsen op de schop”, vertelt Peter Van Alstein, projectleider bij PIT Antwerpen. “Vervolgens hebben we het kleutergedeelte (blok C) gerenoveerd, inclusief de creatie van een nieuw onthaal- en administratiegedeelte en een aanbouw met een gang. Aansluitend hebben we een nieuwbouw opgetrokken: blok E, dat onder meer plaats biedt aan een polyvalente zaal en een dakspeelplaats. Aan de andere zijde sluit dit volume aan op de bestaande turnzaal. De laatste fase omvat de renovatie van het basisschoolgedeelte (blok B). Dit gebouw is momenteel volop in afwerking. In april zouden we volledig klaar moeten zijn.”

Ook de buitenaanleg werd grondig onder handen genomen. De twee bestaande speelplaatsen zijn heraangelegd, er zijn hoogstammige bomen en verschillende groenmassieven aangeplant en er zijn nieuwe poorten geplaatst die het schooldomein afbakenen. Alle niet-hellende daken zijn voorzien van het nodige groen. “Er worden tevens twee nieuwe stalen luifels geplaatst: één voor de kleuterschool en één voor de lagere school. Ook deze zullen worden uitgerust met het nodige groen. Tot slot zullen er ook nog twee passerelles en een stalen buitentrap verrijzen tussen blokken B en C”, vult Peter Van Alstein aan. 

De kleuterklassen zijn uitgerust met een mezzanine.

Uitdaging van a tot z

De renovatie van de kleuter- en lagere school was voor PIT Antwerpen een totaalopdracht: nieuwe ramen, chape, vloeren, vast meubilair, elektrische installatie, technieken (waaronder een ventilatiesysteem D, ledverlichting en branddetectie) … “De onderwijsgebouwen kregen met andere woorden een volledige facelift, waarbij we ook nieuwe gevelopeningen en doorgangen creëerden”, legt Peter Van Alstein uit. “Het was namelijk de bedoeling om ruime klassen met een overvloed aan licht en zicht te realiseren (zeven stuks voor de kleuterschool, twaalf voor de lagere school). In het kleutergedeelte zijn ze zelfs uitgerust met een mezzanine en in duo georganiseerd, zodat verschillende klasgroepen intensief kunnen samenwerken.”

‘Een uitdaging van a tot z’, zo noemt Peter Van Alstein de vernieuwing van blokken B en C. “Er was nog heel wat asbest in terug te vinden en er waren ook enkele stabiliteittechnische issues, waardoor we bepaalde muren extra moesten ondersteunen. In die context een potten- en balkenconstructie creëren (inclusief inkappen van het beton om de binnenmuren er mee op te laten dragen) en nieuwe deur- en raamopeningen maken, is uiteraard geen kinderspel. Daarnaast moesten we de kelder van blok B waterdicht maken, want de school kampte er al een jaar of tien met wateroverlast bij hevige regenval. In combinatie met het gegeven dat een deel van de school continu in gebruik moest blijven en dat alles dus erg veilig moest verlopen – zowel voor onze mensen op de werf als voor de aanwezige leraren, leerlingen, peuters en kleuters – was dit alles geen sinecure. Het was zaak om maximaal uit elkaars vaarwater te blijven, dus dat vergde een goede coördinatie en een doordachte fasering.”

Ook bij de realisatie van de nieuwbouw was er sprake van de nodige bouwkundige complexiteit. “Er zit bijvoorbeeld een knik in het gebouw, dat eveneens naadloos moest aansluiten op de uitbouw van blok C. Qua maatvoering van de prefabbetonnen gevelpanelen, die worden afgewisseld met groene steenstrips en raampartijen, moest alles dus perfect uitkomen”, geeft Peter Van Alstein aan. “Het was een project dat wel wat kopzorgen met zich meebracht, maar desondanks zijn we erg trots op het vakwerk dat we hebben afgeleverd. Blok C en blok E zijn intussen al meer dan een jaar in gebruik, tot ieders tevredenheid. Op naar de finale oplevering!”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Vzw Sint-Goedele Brussel (Anderlecht)
  • Architect Fast Forward Architects (Brussel)
  • Hoofdaannemer(s) PIT Antwerpen (Kapellen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details