Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Functionele, ingetogen architectuur voor uitvaartcentrum

IMG_3536 kopiëren
Dankzij de grote raampartijen kunnen de bezoekers en de bewoners optimaal genieten van het open zicht op het natuurdomein. (Beeld: Architectenbureau Vanhoorn)

Tekst | Tekst Anastasia Verleysen | Beeld Bjorn Plovie en architectenbureau Vanhoorn

3 december 2020 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

“Dit was ons eerste project in de uitvaart-sector”, vertelt Frederic Vanhoorn, architect-zaakvoerder bij Architectenbureau Vanhoorn. “We hebben zeer veel research gedaan. Dat is ook nodig voor een dergelijk project. Het belangrijkste waren de vele gesprekken met de bouwheer. Zo leerden we echt de ‘flow’ van zo’n uitvaartproces kennen. En dat is op zijn beurt dan weer belangrijk om een goed georganiseerd gebouw te ontwerpen.” De bouwheer, de uit-bater van het uitvaartcentrum, had immers een specifieke eis. Zo moest het gelijkvloers volledig gereserveerd blijven voor het uitvaartcentrum. Op de verdieping moest een woongelegenheid voorzien worden.

De aula is uitgerust met maatmeubilair. (Beeld: Bjorn Plovie)

Optimale ruimtebenutting

De voornaamste ontwerpuitdaging schuilde in het creëren van een zeer ondiepe, maar brede façade. “Het volume moest op de rooilijn gebouwd worden. Er was dus weinig ruimte om op het gelijkvloers met in- of uitsprongen te werken”, licht de architect toe. “Alle vierkante meters moesten benut worden. Dat hebben we ook gedaan, want het perceel is volledig bebouwd.” De bouwheer vond het belangrijk dat iedereen in het uitvaartcentrum terechtkan, zowel voor informatie over begraven, cremeren en uitvaartdiensten als voor het regelen van een overlijden. In het uitvaartcentrum is dan ook plaats voor een vergaderruimte, toonzaal, bureau, drie ruime begroetingskamers en een grote aula. Er is ook voldoende parkeergelegenheid voorzien.    

Rust en uitzicht

Het uitvaartcentrum is gelegen aan de Zand-voordsestraat, een drukke weg. Aan de straatzijde werd dan ook een wand geplaatst om het lawaai van de straat op te vangen. De ingang op het gelijkvloers is gerealiseerd in trechtervorm. Zo kunnen de gasten het uitvaartcentrum op een serene manier betreden. Aan de achterzijde bevindt zich natuurgebied De Zwaanhoek. “Dat open zicht wilden we behouden. We hebben er al heel snel voor gekozen om de ceremonieruimte naar deze kant te oriënteren, zodat twee belangrijke elementen – namelijk rust en zicht – samen-vielen. Ook in de woning hebben we dit zo aangepakt. Het zicht werd, mede via een binnentuin, opengetrokken. Die binnentuin scheidt de twee bouwvolumes: het leefgedeelte en het slaapgedeelte”, vertelt Frederic Vanhoorn.

De voornaamste ontwerpuitdaging schuilde in het creëren van een zeer ondiepe, maar brede façade. (Beeld: Architectenbureau Vanhoorn)

Aandacht voor mens en milieu

Het uitvaartcentrum kenmerkt zich door het gebruik van ecologische materialen, net zoals de grafkisten. Ook plastic bloemen zijn er uit den boze. Die visie trokken de architecten door. Om een energiezuinig gebouw te kunnen creëren, werkten ze samen met een EPB-verslaggever. “Het uitvaartcentrum heeft bewust geen gasleiding, het regenwater wordt hergebruikt voor de toiletten en zonnepanelen
leveren voldoende energie om het hele gebouw van stroom te voorzien. Op een van de terrassen is ook een groendak aangelegd. Dat verhoogt de isolatiewaarde en de levensduur van het dak aanzienlijk en is bovendien een ideale waterbuffer”, besluit de architect.  


Participanten aan het woord

SVR Interieur – Interieurarchitectuur

Voor de inrichting van het nieuwe uitvaartcentrum in Oudenburg wendde de bouwheer zich tot Stephanie Van Roose (Westkerke), die al acht jaar actief is als interieurarchitecte. “Ik teken veel 3D-visualisaties voor interieur en exterieur, in opdracht van particulieren,
bouwpromotoren of architectenbureaus”, vertelt ze. “Zo’n project was voor mij een primeur. Een heel speciale opdracht die niet elke dag je pad kruist!” 

Na een verkennend gesprek met de bouwheer mocht ze de inkomhal, de winkelruimte, het bureau, de vergaderzaal, de aula en de groetruimtes vormgeven. “Tijdens zo’n gesprek moet je als interieurarchitect vooral goed luisteren. En in dit geval zeker, omdat het om zo’n specifiek project ging. De bouwheer had een heel duidelijk idee over hoe het geheel er moest uitzien qua kleuren en materialen. Dat heb ik dan omgezet in een ontwerp”, licht de interieurarchitecte toe. Zo’n ontwerp tekent Stephanie Van Roose altijd in 3D. “Zo is het voor klanten meteen duidelijk wat ze mogen verwachten. Het is voor hen ook eenvoudiger om aan te geven waar de eventuele aanpassingen moeten gebeuren.”

Stephanie Van Roose verzorgde ook de coördinatie van het maatwerk. Voor het maatmeubilair dat de aula en de inkom siert, werkte ze samen met Salens, op vraag van de bouwheer. De maatkasten zijn uitgevoerd door Ruben Declerck. Het resultaat is een tijdloos en functioneel interieur dat baadt in het licht. “Het is een geheel dat volledig bij elkaar past. Zelfs het groen uit het logo keert terug. Die eenheid geeft meteen een rustgevende indruk”, besluit de interieurarchitecte.


TECTIM – HVAC en sanitair

Voor de HVAC-installaties in het nieuwe uitvaartcentrum is een beroep gedaan op een ervaren vakman. Samen met twee medewerkers verzorgt Bart Timmerman, zaakvoerder van TECTIM uit Oudenburg, opdrachten op de project- en particuliere markt. Al 26 jaar is hij
actief in de wereld van HVAC en sanitair. Gedurende al die jaren bleef hij gedreven speuren naar innovatieve technieken en ontwikkelingen die het milieu en de omgeving ten goede komen. “Met die kennis focussen we op duurzame installaties voor verwarming, sanitair en ventilatie, zowel in nieuwbouw- als in renovatie-projecten”, zegt Bart Timmerman. “We werken nu met drie en dat lukt aardig. Twee extra paar handen zijn natuurlijk altijd welkom. Het comfort van de gebruikers is onze prioriteit.”

Bart Timmerman is intussen vertrouwd met allerlei soorten projecten. Zo ook met het uitvaartcentrum in zijn thuisgemeente. “We installeerden er de nodige HVAC-technieken zoals in het EPB-verslag beschreven stond”, licht de zaakvoerder toe. “De installaties in kwestie zijn voor ons dagelijkse kost. Het ging onder meer over een ventilatiesysteem D. Ventilatie is belangrijk voor een goed binnenklimaat. We werken steevast met topproducten. We installeerden er ook vloerverwarming. Die wordt aangedreven door een lucht-waterwarmtepomp. Ook hiervoor werken we samen met gerenommeerde merken. Onze warmtepompen zijn van Vaillant, internationaal marktleider op het vlak van verwarmings- en ventilatietechnologie.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Uitvaartzorg Bentein-Pollet (Oudenburg)

Architect Architectenbureau Vanhoorn (Jabbeke)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details