Wat in een vorig leven een prestigieuze hogeschool was, transformeerde de afgelopen jaren tot een luxueus, residentieel complex. Troon 17 torent royaal boven de Oostendse kustlijn uit. De beschermde gevel langs de zeedijk werd in al zijn glorie hersteld en straalt opnieuw pure klasse uit. Na bijna vier jaar werken komt het einde van de uitvoering in zicht. Hoofdaannemer Furnibo blikt tevreden terug.
Troon 17 in Oostende was jarenlang het kloppend hart van het hoger onderwijs in de levendige badstad. Na een tijdelijke leegstand werd het gebouw verkocht en omgetoverd tot een wooncomplex van 123 appartementen. Een sterk staaltje toparchitectuur met respect voor het rijke verleden. Hoofdaannemer Furnibo stond in voor de totaalcoördinatie. Projectleider Philippe Ingelaere neemt ons mee door het traject: “Troon 17 bestaat uit vier entiteiten en heeft twee kelderverdiepingen. Het gebouw aan de zeedijk en de woontoren springen echt in het oog. De uitvoering van een hoogbouw van die omvang was voor ons een primeur. We zijn dan ook heel trots op het resultaat.”
Hoewel het om een volledig nieuwbouwproject ging, moest men van meet af aan rekening houden met de bestaande beschermde gevel. Die biedt een absolute meerwaarde voor de uitstraling, maar bracht ook heel wat uitdagingen met zich mee. Philippe Ingelaere: “In 2020 zijn de afbraakwerken begonnen. Enkel de gevel bleef overeind en werd stevig geschoord.
De vormgeving van de nieuwbouw, door Berkein Architects uit Aalter, is honderd procent afgestemd op de bestaande gevel met hoge ramen. Dat resulteert in imposante verdiepingen tot wel 4,5 m hoog. Voor een appartement met zicht op zee krijg je hier absoluut waar voor je geld.”
Naast Residentie Elisabeth aan de zeedijk is ook de 48 m hoge woontoren een echte eyecatcher. Het appartementsgebouw telt dertien verdiepingen en oogt heel dynamisch. Vooral de gevarieerde uitkragende terrassen werken die speelsheid in de hand. “Geen terras of appartement is gelijk. De uitvoering van de toren was een echt huzarenstuk. Hiermee bewijzen we nogmaals onze kennis en kunde en verruimen we opnieuw ons speelveld. Het is een mooie referentie voor toekomstige projecten.”
Bouwbedrijf Furnibo werkte drie jaar aan het project. Een intensieve periode met wisselende ervaringen: van zware stormen tot enkele diefstallen op de werf. Toch kwam de uitvoering nooit in het gedrang. “We hebben een zeer gedreven team”, zegt Philippe Ingelaere. “Vanaf de BIM-ontwerpen en de volledige uitvoering van de ruwbouw met eigen arbeiders over de nauwkeurige werfopvolging en voorbereiding tot een doorgedreven klantbegeleiding op maat. Al dat talent hebben we in eigen huis. Zo bewaken we te allen tijde het overzicht en de kwaliteit van onze werken. Momenteel lopen er dagelijks meer dan honderd arbeiders op de werf. Vertrouwen is dan ook cruciaal, want het belang van een vlotte samenwerking en goede werksfeer valt niet te miskennen. Je brengt tenslotte heel wat tijd met elkaar door.”
Behalve de indrukwekkende gevel en woontoren, vallen ook de dynamische materialen op. Voor de gevel viel de keuze op keramische platen met gevarieerde lichtbruine tinten.
Dat kleurenpalet sluit perfect aan bij het geanodiseerde bronzen buitenschrijnwerk. Waar je ook staat, de kleuren dansen in het licht. Verder koos men wit architectonisch beton, een afwerking in crepi en glazen balustrades met zwarte banden. Bovendien genieten de bewoners niet alleen van een zicht op zee of over Oostende, een gezellige binnentuin creëert een groene oase middenin het wooncomplex. “Troon 17 mag gezien worden”, besluit Philippe Ingelaere. “Het was een aangenaam project met een gemotiveerd team van professionals. Na drie jaar van toewijding en hard werken voel ik nog steeds hetzelfde vakantiegevoel als bij mijn allereerste bezoek aan de werf. Dit is een goed teken.”
Franki Foundations – Funderingen
Met ruim honderd jaar ervaring in diepfunderingstechnieken gaat Franki Foundations geen enkele uitdaging uit de weg. Voor de funderings- en beschoeiingstechnieken van Troon 17 was die expertise absoluut een meerwaarde. Projectmanager bij Franki Foundations Martijn De Clercq licht de werken toe: “Troon 17 bestaat uit de renovatie van de bestaande KHBO-gevel en een groot stuk nieuwbouw. Het project is volledig omringd door bestaande gebouwen, al dan niet onderkelderd, en de straat. Om de oppervlakte optimaal te benutten, werden de funderingen van de omliggende gebouwen in kaart gebracht en kozen we in overleg met het studiebureau COBE en Furnibo de juiste beschoeiingstechniek per zone.”
De kelder van Troon 17 bestaat uit twee verdiepingen. Voor de beschoeiing van de bouwput installeerde Franki Foundations enerzijds een berlinerwand en anderzijds secanspalenwanden. Martijn: “Om de beschikbare kelderruimte te optimaliseren, werd langs straatzijde gekozen voor een berlinerwand. Langs de bestaande gebouwen werden secanspalenwanden voorzien. Die laatste dienen ook als dragende wanden waardoor het aantal paalfunderingen onder de kelderplaat gereduceerd kon worden. Om geen kelderruimte te verliezen verankerden we de bestaande keldermuur onder de KHBO-gevel en werd deze behouden als beschoeiing. Zo maken we bij Franki Foundations met de juiste techniek op de juiste plaats echt het verschil.”
MONTRÉ & LAGA – INRIJPOORT EN PARTICULIERE SECTIONAALPOORTEN
De firma Montré & Laga is ruim 55 jaar de specialist in garagepoorten van het merk Hörmann voor zowel woningbouw als industrie. Gaandeweg breidde het gamma uit met voordeuren, binnendeuren en opbergsystemen. Vanuit de twee filialen in Menen en Middelkerke worden zowel verkoop, montage als service georganiseerd. Behalve een aanzienlijke omzet, levert dit de ontwikkeling van nieuwe producten op aangepast aan de veranderende noden van de residentiële en industriële markt.
Troon 17 is hier een uitstekend voorbeeld van. In nauw overleg met zowel hoofdaannemer als het architectenbureau werd dit project binnen de voorziene termijn gerealiseerd vertelt projectleider Emmanuel Rodenbach, verantwoordelijke voor het filiaal in Middelkerke. “Wij plaatsten er 131 geautomatiseerde garagepoorten voor de privatieve delen. Het gaat over zowel klassieke kantelpoorten als sectionale poorten met de vereiste afwerking rondom.”
Daarnaast plaatste Montré & Laga de gemeenschappelijke toegangspoort van het type Hörmann ET500. Dit is een onderhoudsarme binnenblijvende kantelpoort met slijtvaste tegengewichtstechniek die vooral lichtlopend, geluidsarm en veilig is. Deze poort is ontworpen voor minimaal 250.000 deurcycli. “We hebben de bestaande deurconstructie helemaal omgebouwd volgens de wensen van de architect. Van het lassen, zandstralen en poederlakken tot het aanbrengen van een esthetische stalen afwerking”, vult projectleider Sebastiaan Laga aan. “Zo creëerden we een unieke poort op maat.”
Aquastra – gevelrestauraties
Langs de zeedijk in Oostende prijkt de prestigieuze gevel van Troon 17. Voor het nieuwbouwproject werd de beschermde façade volledig in ere hersteld door Aquastra. Het bedrijf heeft bijna veertig jaar ervaring in authentieke gevelrenovaties. “De gevel van Troon 17 is belangrijk onroerend erfgoed. De restauratie ervan gebeurde dus uiterst zorgvuldig en volgens strikte regels”, legt projectleider Brecht Vandenberghe uit. “Aangezien de gevel eerder al eens gerenoveerd werd, was het niet altijd evident om de authentieke staat ervan te achterhalen.”
Bovenaan is de volledige kroonlijst gereconstrueerd in witsteen. Origineel werd hiervoor Euville gebruikt, een Franse, zeer poreuze witsteen. In combinatie met het zilte zeeklimaat, was dit niet de meest duurzame keuze. Daarom zocht Aquastra een betere oplossing. “We hebben de sierlijke elementen gerenoveerd met een andere soort witsteen die veel beter bestand is tegen de combinatie wind, water en zout. Ook de balustrades met geprofileerde pilasters werden hierin uitgevoerd. Daarnaast vroeg ook het schrijnwerk extra aandacht. Dat is volledig gereconstrueerd volgens het oorspronkelijke uitzicht en profilering.”
Aan dit soort renovaties gaat altijd een intensief onderzoek vooraf en de restauratieopties worden telkens doorgesproken met Onroerend Erfgoed. “Het is elke keer een beetje magie wanneer je een gebouw ziet floreren door het glorieuze uitzicht van weleer.”
B&G Sleutel – Toegangscontrole en sleuteloplossingen
Met een showroom in Oostende en Koksijde is B&G Sleutel ruim vertegenwoordigd aan de kust. Ze waren dan ook de partij bij uitstek om een flexibel toegangssysteem uit te werken voor Troon 17. Zaakvoerder Quentin Blondé: “Ons team is de voorbije jaren gegroeid, waardoor we een mix van kleine herstellingen en grote projecten aankunnen. Troon 17 is voor ons een bijzonder project: 240 toegangspunten zonder een enkele fysieke sleutel.”
Hoe krijgen de syndicus en bewoners dan toegang tot het gebouw? De bouwheer koos ervoor om het nieuwste cloudbased product van Salto toe te passen, namelijk Salto Homelok. “Bij de opstart van Troon 17 was Homelok nog niet op de markt, maar bij de lancering ervan was de bouwheer meteen enthousiast. Het is een volledig nieuw systeem, met de vertrouwde kwaliteit van Salto. Alle toegangspunten zijn voorzien van een badgelezer: van de inkom tot bergingen, privédeuren en gemeenschappelijke ruimtes. De syndicus heeft een globaal overzicht van al deze deuren. Elke bewoner kan via de app van Homelok deuren openen en toegangsrechten geven aan derden, zoals kinderen of de huishoudhulp. Zo ligt de controle ook bij de effectieve eigenaars. We zijn trots op het eerste project van deze omvang in België waar Homelok is toegepast.”
Troon 17, een indrukwekkend nieuw bouwproject gelegen in Oostende, belooft exclusief wonen aan het strand met een combinatie van moderne architectuur en een knipoog naar het rijke koninklijke verleden van de stad. Het complex, gelegen tussen het strand, de paardenrenbaan en Thermae Palace, omvat 150 wooneenheden, met frontaal of zijdelings zeezicht. Cobe ingenieurs stond in voor de stabiliteitsstudie van de elementen en opmaak van de studie architectonisch beton.
Tekst Kris Vandekerckhove | Beeld Cobe Ingenieurs
Ontwikkeld door de Global Estate Group en ontworpen door Berkein Architects, biedt Troon 17 op de zeedijk van Oostende niet alleen verschillende typen appartementen maar ook bijhorende garages en/of staanplaatsen, een ruime fietsenberging en fraaie groene ruimte. De architectuur van het project, met grote glaspartijen en ruime leefterrassen, weerspiegelt de grandeur van het voormalige (hoge)schoolgebouw en combineert moderne stijl met historische charme. Extra troef: het bruisende stadscentrum ligt op een steenworp afstand.
Architectonische betonelementen
Philippe Alders, projectingenieur bij Cobe, licht toe: “Het nieuwe appartementencomplex bestaat uit twee ondergrondse parkeerniveaus en dertien bovengrondse verdiepingen. De gevel van dit gebouw is afgewerkt met architectonische betonelementen, geleverd door Enjoy Concrete, een bedrijf waarmee we vaak samenwerken voor dergelijke projecten. Voor de buitengevel van de hoogbouw kozen we voor gevelbanden uit architectonisch beton. Vanwege de ingewikkelde architectuur en de complexe onderliggende structuur van het gebouw, werd besloten sommige om deze gevelbanden te installeren via namontage, inclusief koude stortmethoden of met thermische onderbrekingen. Om zo een optimale regelbaarheid en uitlijning van de elementen te garanderen.”
Gedetailleerde inrichting vormgegeven voor het leven
Troon 17 is een indrukwekkend nieuwbouwproject met 123 luxeappartementen. Daarvan zijn er geen twee dezelfde. De eindklant had dan ook veel inspraak in zowel de indeling als vormgeving van zijn verblijf. Keukenspecialist Fraeye nam een groot deel van deze begeleiding voor zijn rekening.
Tekst Marlies Decavel | Beeld Fraeye
Fraeye is al drie generaties gespecialiseerd in maatwerkinterieurs. Via een eerdere succesvolle samenwerking met Furnibo raakte het bedrijf bij Troon 17 betrokken. De expertise van de keukenspecialist en zijn doorgedreven klantservice zetten het royale karakter van dit woonproject nog meer in de kijker. “Onze jarenlange ervaring uit zich in een exclusieve Fraeye-signatuur”, vertelt commercieel verantwoordelijke bij Fraeye Wouter Demaeght. “We beschikken over een unieke methodiek waarbij alles draait om inzicht in het leven van de klant. Samen tekenen en hertekenen we het ontwerp tot alle puzzelstukjes op hun plaats liggen.”
Levenslang het juiste antwoord
Voor Troon 17 richtte Fraeye de appartementen in het gebouw met de gerestaureerde gevel aan de zeedijk in, alsook de interieurs vanaf de vijfde verdieping in de woontoren. Wouter Demaeght: “Het is een elegant project met veel authentieke elementen die we integreerden in onze interieurontwerpen. In de doorkijkappartementen was het een interessante uitdaging om de esthetiek door te trekken in de functionaliteit van het geheel. Het is elke keer de ideale balans vinden tussen vormen en materialen, texturen en lichtinval om tot een design te komen dat honderd procent past bij hoe de klant woont,
werkt, ontspant, viert en geniet.”
Duurzame klantrelatie
De Fraeye-signatuur is niet alleen zichtbaar in het resultaat, maar ook voelbaar in het ontwerp- en bouwproces. “We beseffen het belang van de investering en willen ons werk dan ook meteen goed doen, binnen de afgesproken termijn. Onze aanpak wekt vertrouwen en dat levert duurzame relaties op, zowel met onze partners als met de eindklant”, besluit Wouter Demaeght. “Zo streven we bij Fraeye elke keer naar krachtige totaalprojecten waar de klant een leven lang van geniet.”
TECHNISCHE FICHE
Projectontwikkelaar Global Ostend Sea View (Oostkamp)
Architect Berkein Architects (Aalter)
Hoofdaannemer(s) Bouwbedrijf Furnibo (Veurne)
Studiebureau stabiliteit COBE ingenieurs (Brugge)