Het geheel is ontworpen naar het beeld van een appel, met een bruine schil langs de buitenkant (houten shingles) en een witte kern (gevelpleister).

02:19
14-03-2019

Ganda Upkot | Gent – Connectieve studentenhuisvesting met duurzame insteek

Op de voormalige industriële site van de Ganda Molens, aan de rand van het Gentse stadscentrum, prijkt sinds enige tijd een gloednieuw Upkot-gebouw. De architectuur van het U-vormige studentencomplex verwijst naar het beeld van een appel en sluit aan bij de omringende urban jungle, terwijl het strakke, kleurrijke interieur de bewoners uitnodigt om samen leuke activiteiten te ondernemen. Ook de duurzame insteek van het project is een cruciale troef.

De ‘binnenschil’ is iets ‘rechtlijniger’ opgevat, met een harmonische schikking van grote ramen, buitentrappen en balkons.

 

Tussen 1940 en 1998 definieerden de 40 meter hoge silo’s

Tekst: Tim Janssens
Beeld: Luc Roymans
Participanten aan het woord

Tom Mauws – Gevelbekleding

Het Ganda Upkot-complex springt sterk in het oog dankzij de bijzondere gevelbekleding met cederhouten shingles. Deze werden vakkundig op de houten onderstructuur vernageld door de firma Tom Mauws (Roeselare). “We hebben veel ervaring met bijzondere gevels, maar het was de eerste keer dat we shingles plaatsten”, vertelt projectleider Mathias Meulenyzer. “We hebben in de voorbereidingsfase mock-ups met drie verschillende plaatsingsmogelijkheden gemaakt (wildverband, recht verband en geschrankt), zodat we alles eerst grondig konden bestuderen vooraleer we aan de slag gingen. Nadat de draagconstructie, de isolatie (volgens het principe van houtskeletbouw) en de zwarte gevelfolie geplaatst waren, konden we starten met de installatie van de verticale latten voor de ventilatie en de horizontale latten waarop de shingles verankerd zijn. In het Ganda Upkot-project is er geopteerd voor een wildverband, waarbij we zijn uitgegaan van enkele rechte aslijnen om te verhinderen dat de gevel­elementen ‘scheef’ zouden trekken. De shingles zijn drielaags geplaatst, wat impliceert dat ze steeds twee derde overlappen. Dankzij het gebruik van een ingefreesde balk konden we de buitenhoeken mooi op elkaar laten aansluiten. In totaal ging het om een oppervlakte van circa 1.200 m². Het was een precisiewerk, maar we zijn zeer tevreden met het resultaat. Het is een echte eyecatcher geworden, dus we zijn blij dat we een belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bontinck Architecture and Engineering