Het geheel is ontworpen naar het beeld van een appel, met een bruine schil langs de buitenkant (houten shingles) en een witte kern (gevelpleister).

02:19
14-03-2019

Ganda Upkot | Gent – Connectieve studentenhuisvesting met duurzame insteek

Op de voormalige industriële site van de Ganda Molens, aan de rand van het Gentse stadscentrum, prijkt sinds enige tijd een gloednieuw Upkot-gebouw. De architectuur van het U-vormige studentencomplex verwijst naar het beeld van een appel en sluit aan bij de omringende urban jungle, terwijl het strakke, kleurrijke interieur de bewoners uitnodigt om samen leuke activiteiten te ondernemen. Ook de duurzame insteek van het project is een cruciale troef.

De ‘binnenschil’ is iets opgevat, met een harmonische schikking van grote ramen, buitentrappen en balkons.

 

Tussen 1940 en 1998 definieerden de 40 meter hoge silo’s van de befaamde Ganda Molens de Zuid-Gentse skyline. Nadat de industriële maalderij haar activiteiten stopzette, werd de site langs de Stropkaai verkocht. Een reconversie van de bestaande gebouwen bleek niet haalbaar, en dus werden ze integraal gesloopt. Het maagdelijke terrein dat daaruit voortvloeide, biedt plaats aan twee nieuwe gebouwen en een zone met een vijftal rijwoningen. Een van die twee nieuwe gebouwen is Ganda Upkot, een kersvers studentencomplex met 122 kamers.

De bewoners kunnen naar hartenlust samentroepen in kleurrijke gemeenschappelijke ruimtes.

 

Binnen- en buitenschil
Het Ganda Upkot-gebouw is een heuse eyecatcher, met dank aan de U-vorm en de bijzondere gevelbekleding. “We zijn samen met a154 architecten vertrokken van het beeld van een appel, met een bruine schil langs de buitenkant (houten shingles) en een witte kern (gevelpleister) – alsof er een hap uit genomen is”, vertelt Koenraad Belsack, zaakvoerder van Upgrade Estate en samen met zijn vrouw Nele Van Damme de bezieler van het Upkot-concept. “Dit krachtige beeld wordt geaccentueerd door de U-vorm van het complex, de natuurlijke uitstraling van de gevelbekleding en de boomstammen die de overkraging aan de inkompartij ondersteunen. De variabele grootte en positionering van de raampartijen in de ‘buitenschil’ resulteert in een speelse uitstraling. De ‘binnenschil’ is iets ‘rechtlijniger’ opgevat, met een harmonische schikking van grote ramen, buitentrappen en balkons. Het geheel kreeg nog een extra dimensie via de creatie van een omringende urban jungle met bomen, struiken en bloemen, die doorloopt tot in de kern van het binnengebied.”

De lay-out met houten shingles en de boomstammenrij loopt door tot in de inkomhal.

 

Aantrekkelijk, uitnodigend interieur
Ook de interieurinrichting is van een hoog niveau. Het verschil tussen binnen en buiten vervaagt dankzij de vele raampartijen en het feit dat de lay-out met houten shingles en de boomstammenrij doorloopt tot in de inkomhal. “Het is mijn vrouw Nele die de look & feel van het interieur bedacht heeft”, legt Koenraad Belsack uit. “Per acht à twaalf studentenkamers is er sprake van een kleurrijke gemeenschappelijke ruimte met een aantrekkelijk, uitnodigend karakter. In deze leefkeukens met aanpalende living kunnen de bewoners naar hartenlust samentroepen. Ze kunnen ook terecht in de tuin, waar we enkele leuke hoekjes, een basketbalplein en een barbecue corner ingericht hebben. Upkot staat immers voor connectieve studentenhuisvesting. De focus op de sociale interactie tussen de bewoners en het algemene community-gevoel komt sterk tot uiting in de architectuur, de inrichting en de omgevingsaanleg.”

Ecologische inborst
Upgrade Estate is met het Ganda Upkot-project niet aan zijn proefstuk toe. In totaal beschikt de visionaire projectontwikkelaar over twintig Upkot-vestigingen in zes Belgische steden (Gent, Brussel, Antwerpen, Brugge, Kortrijk en Bergen). Een belangrijke rode draad in al deze projecten is het streven naar duurzaamheid. “We zijn er enorm mee bezig, in die mate dat we er binnen onze organisatie zelfs een eigen afdeling voor hebben opgericht”, zegt Koenraad Belsack. “We zetten sterk in op hernieuwbare energie. Zo waren we een van de eersten die een BEO-veld hebben aangelegd in Gent en maken we waar mogelijk gebruik van WKK’s, cogeneratie en warmtepompen. Zonnepanelen en een ventilatiesysteem D met warmterecuperatie zijn standaard en zijn dus ook in het Ganda Upkot-gebouw voorzien. Om dit alles tastbaar te maken voor onze studenten, hebben we een duurzaamheidsmascotte in de vorm van een ‘kotkip’ in het leven geroepen.

Ook het feit dat we een industriële betonvlakte ingewisseld hebben voor een urban jungle getuigt van onze ecologische inborst. Honderd bomen planten in het midden van een stad: het is een nobele ingreep die het Ganda Upkot-project extra cachet geeft.”  

Tekst: Tim Janssens
Beeld: Luc Roymans
Participanten aan het woord

Tom Mauws – Gevelbekleding

Het Ganda Upkot-complex springt sterk in het oog dankzij de bijzondere gevelbekleding met cederhouten shingles. Deze werden vakkundig op de houten onderstructuur vernageld door de firma Tom Mauws (Roeselare). “We hebben veel ervaring met bijzondere gevels, maar het was de eerste keer dat we shingles plaatsten”, vertelt projectleider Mathias Meulenyzer. “We hebben in de voorbereidingsfase mock-ups met drie verschillende plaatsingsmogelijkheden gemaakt (wildverband, recht verband en geschrankt), zodat we alles eerst grondig konden bestuderen vooraleer we aan de slag gingen. Nadat de draagconstructie, de isolatie (volgens het principe van houtskeletbouw) en de zwarte gevelfolie geplaatst waren, konden we starten met de installatie van de verticale latten voor de ventilatie en de horizontale latten waarop de shingles verankerd zijn. In het Ganda Upkot-project is er geopteerd voor een wildverband, waarbij we zijn uitgegaan van enkele rechte aslijnen om te verhinderen dat de gevel­elementen ‘scheef’ zouden trekken. De shingles zijn drielaags geplaatst, wat impliceert dat ze steeds twee derde overlappen. Dankzij het gebruik van een ingefreesde balk konden we de buitenhoeken mooi op elkaar laten aansluiten. In totaal ging het om een oppervlakte van circa 1.200 m². Het was een precisiewerk, maar we zijn zeer tevreden met het resultaat. Het is een echte eyecatcher geworden, dus we zijn blij dat we een belangrijke bijdrage hebben kunnen leveren.”

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Upgrade Estate (Gent)

Architect
a154 architecten (Gent)

Tuinarchitect
Studio Basta (Gent)

Bontinck Architecture and Engineering