Platform voor de bouw
Gazo, Sint-Truiden | Akoestiek enorme uitdaging voor aannemer buitenschrijnwerk

Gazo, Sint-Truiden | Akoestiek enorme uitdaging voor aannemer buitenschrijnwerk

Akoestiek was een cruciaal aandachtspunt in het GAZO-project. Dit had uiteraard ook een behoorlijke impact op het buitenschrijnwerk. De diverse en strenge akoestische eisen vormden voor raam- en deurspecialist Ramen Dexters een serieuze uitdaging.

“In totaal plaatsten wij zo’n 2.300 m² aan aluminium buitenschrijnwerk”, zegt Marco Dexters, voormalig zaakvoerder, maar nog steeds actief in het bedrijf, dat zich de laatste jaren uitsluitend op de projectmarkt richt. “Daarnaast installeerden wij ook onder meer brandwerende deuren, zonweringssystemen, glazen balustrades, zonwerende beglazing en een glazen luifel boven een deel van de speelplaats. Bijna alle deuren zijn voorzien van speciale geautomatiseerde motorsloten, om extensieve toegangscontrole mogelijk te maken.”

beeld-dexters-ramen-gazo-03-kopieren

De hoge akoestische eisen resulteerden onder meer in ontdubbelde ramen met een tussenruimte van 30 centimeter.

 

Akoestisch huzarenstukje

Na uitvoerig onderzoek door een studiebureau werden er op de GAZO-site een tiental verschillende akoestische niveaus bepaald, afhankelijk van de functie van de ruimte en de oriëntatie in het project, gaande van 28 dB- tot +/- 50 dB-reductie. “Het geluid beperken tussen de ruimtes onderling was immers belangrijk – denk maar aan de fuifzaal die via een vide in contact staat met de receptie – maar ook van binnen naar buiten (de muziekklassen) en omgekeerd, gezien de nabijheid van het station en een drukke steenweg. De studie resulteerde onder meer in stalen aansluitingen tussen raam en ruwbouw, aangevuld met luchtdichte folies en ontdubbelde ramen met een tussenruimte van 30 centimeter, waarin geluidsabsorberende isolatie en geperforeerde aluplaten zijn aangebracht. Quasi elk raam is uitgerust met speciaal akoestisch glas, met zijn specifieke dB-reductiefactor. De ramen zelf dienden eveneens met speciale zorg geproduceerd te worden. Ook het afleveren van de al dan niet voorhanden zijnde attesten inzake de verschillende geluidsniveaus was een huzarenstukje, maar dankzij een doorgedreven samenwerking met de glasleverancier en aluleveranciers SAPA en WICONA – beide onderdeel van de wereldgroep Hydro Aluminium – werd ook deze bijna onoverkomelijke opgave tot een goed einde gebracht”, aldus Marco Dexters.

beeld-dexters-ramen-gazo-04-kopieren

De receptiezaal kijkt via een vide uit op de feestzaal. Geluidsoverdracht tussen beide ruimtes was absoluut uit den boze.

 

Neuzen in dezelfde richting

“Eveneens bijzonder is de enorme glazen luifel op de speelplaats van de basisschool”, vult zaakvoerder Koen Dexters aan. “De trapeziumvormige overkapping van 220 m² met verborgen afwateringsysteem doet dienst als veilige haven bij regenweer en verbindt twee vleugels op een architecturaal verantwoorde wijze.”

“Naast de gigantische akoestische eisen, die trouwens verantwoordelijk waren voor een gevoelige budgetverhoging, was het ook niet eenvoudig om de klus in slechts acht maanden te klaren. Wij zijn dan ook bijzonder fier op dit progres- sieve project. We kijken ook heel tevreden terug op de samenwerking met het stadsbestuur, het architectenbureau en vooral Peter Jamin, projectmanager bij Democo, die erin geslaagd is om de neuzen van alle betrokken partijen in dezelfde richting te krijgen, besluit Marco Dexters.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details