Platform voor de bouw
Geautomatiseerde productie van ecologische prefab houtskeletstructuren

Geautomatiseerde productie van ecologische prefab houtskeletstructuren

Gezien de steeds krappere uitvoeringstermijnen en het groeiende ecologische bewustzijn is de opmars van prefab houtskeletbouw niet meer te stuiten. Een belangwekkende evolutie die het Bocholtse familiebedrijf DUPAC dagelijks kracht bijzet via de deskundige productie van allerhande soorten prefab houtbouwstructuren. “Onze geautomatiseerde productielijn en innovatiedrang maken ons uniek, net zoals onze bio-ecologische overtuiging en aanpak”, aldus zaakvoerder en oprichter Marc Cuyvers.

Het verhaal van DUPAC gaat al een hele tijd terug – een stuk verder dan de eigenlijke oprichting in 2012. Bezieler Marc Cuyvers ging in 1990 aan de slag als zelfstandig ontwerper en verkoper van geïndustrialiseerde dakspanten en houtbouwstructuren. “In eerste instantie spitste ik me vooral toe op studie- en rekenwerk en liet ik de productie over aan derden”, vertelt hij. “In 2008 is mijn zoon Wouter mee in de zaak gestapt. Toen is stilaan het idee ontstaan om niet enkel de preproductiefase voor onze rekening te nemen, maar ook zelf houtskeletstructuren te fabriceren. Midden 2012 hebben we, samen met mijn broer Patrick, de nieuwe vennootschap DUPAC opgericht en begin 2013 hebben we onze productiesite in Bocholt in gebruik genomen. De start van een mooi succesverhaal!”

A la tête du client

Geautomatiseerde productie  van ecologische prefab houtskeletstructuren

Dankzij de moderne en volledig geautomatiseerde productiemethode en de uitstekende ontwerp- en productiesoftware is DUPAC in staat om quasi alle houtconstructies exact op maat te fabriceren.

 

DUPAC staat voor ‘Duurzame Paneel Constructies’. Het familiebedrijf heeft in een mum van tijd een uitstekende reputatie uitgebouwd en heeft intussen klanten in heel Europa. Dit is onder meer te danken aan de moderne en volledig geautomatiseerde productiemethode en de uitstekende ontwerp- en productiesoftware. “Hierdoor is DUPAC in staat om quasi alle houtconstructies exact op maat te fabriceren. We hebben van meet af aan geopteerd voor een grotendeels geautomatiseerde productielijn en gebruiken het HSBcad-tekenpakket om ze aan te sturen – meer bepaald op basis van de 3D-productietekening die we via de software genereren uit het ontwerp van de architect”, legt Marc Cuyvers uit. “Dit heeft als voordeel dat we heel flexibel kunnen inspelen op alle mogelijke vragen en dat we erg nauwkeurig te werk kunnen gaan – ‘à la tête du client’, zeg maar. Elk project is met andere woorden uniek. Voorts besteden we ook heel veel aandacht aan een stipte planning en timing, want gezien onze jarenlange ervaring in het vak weten we hoe belangrijk dat is voor hedendaagse bouwheren en aannemers. We produceren onze HSB-elementen in de eerste plaats voor aannemers of bouwbedrijven. In de meeste gevallen verschaffen we in de ontwerpfase echter ook advies aan stabiliteitsingenieurs en architecten.”

Duurzaam innoveren

Geautomatiseerde productie van ecologische prefab houtskeletstructuren

Een andere eigenschap die DUPAC typeert, is dat het voortdurend tracht te innoveren en blijft sleutelen aan de ontwikkeling van nieuwe bouwsystemen. “Bovendien doen we dit steevast op een zo ecologisch mogelijke manier, want economie en ecologie staan voor ons op gelijke hoogte”, benadrukt Marc
Cuyvers. “Dat begint uiteraard al bij ons basismateriaal hout, dat hernieuwbaar en dus per definitie duurzaam is. Bij de productie van gesloten wand-, dak- en vloerelementen laten we minder duurzame isolatiematerialen zoals PUR links liggen en opteren we resoluut voor duurzame varianten zoals cellulose, houtvezel of minerale wol. We zijn met andere woorden perfect in staat om op een bio-ecologisch verantwoorde manier te bouwen – iets wat de laatste tijd zeer ‘hot’ is, maar wat ik zelf al dertig jaar verkondig. Gelukkig is haast iedereen er intussen van overtuigd dat een duurzame benadering hoe langer hoe meer noodzakelijk wordt. Het promoten van lage-energie- en passiefbouw – in mijn ogen de enige juiste oplossing, die perfect te realiseren is met behulp van onze systemen – past perfect in dit plaatje.”

Modulair bouwen

Geautomatiseerde productie van ecologische prefab houtskeletstructuren

“We trachten zo ecologisch mogelijk te werk te gaan”, aldus Marc Cuyvers. “Dat begint uiteraard al bij ons basismateriaal hout, dat hernieuwbaar en dus per definitie duurzaam is.” (Beeld: Lumecore/Toon Grobet)

 

Klanten kunnen bij DUPAC rekenen op de samenstelling en levering van een kant-en-klaar houtskeletbouwpakket met kwalitatieve producten en systemen, die volgens het luchtdicht en dampopen principe gefabriceerd zijn in het atelier. Voor elk soort project – van eengezinswoning tot industrieel pand – heeft het bedrijf oplossingen in huis. “Een ontwikkeling die we de laatste tijd sterk zien opkomen, is modulair bouwen. We leveren materiaal en/of elementen aan diverse marktpartijen, opdat ze zich ten volle kunnen concentreren op de assemblage”, geeft Marc Cuyvers aan.

RIPA-productie

“We werken nauw samen met de Finse producent Metsä Wood. Zij hebben hun Kerto S-ribben en Kerto Q-platen doorontwikkeld tot het Kerto-Ripa®-systeem, waarmee je daken en verdiepingsvloeren in nieuwe of gerenoveerde woningen, appartementen, scholen, bedrijfsgebouwen, kantoren en andere commerciële en openbare gebouwen kan realiseren. Dankzij de CE-gemarkeerde lijmtechniek ontstaat er een stijf geheel dat grote overspanningen tot 20 meter mogelijk maakt”, illustreert Marc Cuyvers. “We maken ook geprefabriceerde daken en dakpanelen (zowel voor platte als hellende constructies, inclusief regenwaterafschot), die evenzeer geschikt zijn voor klassieke bouwtoepassingen en voor een enorme tijdsbesparing zorgen op de werf. Kortom: alles wat houtbouw aangaat, kunnen we aanbieden. Het is een niche waar we zeker op blijven inzetten, temeer omdat we ervan overtuigd zijn dat er voor prefab houtskeletbouw een mooie toekomst is weggelegd.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details