Platform voor de bouw
Producten

Gebruiksvriendelijke meetapparatuur wint aan populariteit

Het gebruik van hoogtechnologische meetapparatuur vergde lange tijd veel opleiding en expertise. Gelukkig maakten enkele innovaties het de laatste jaren makkelijker voor werf- of projectleiders om zelf met zulke toestellen aan de slag te gaan. Zo biedt Lasertopo onder andere gebruiksvriendelijke totaalstations en 3D-scanners aan in heel België.

Stop met manueel opmeten. Focus op zinvol werk kopiëren
Wie het manueel opmeten achterwege kan laten, creëert meer tijd voor zinvol werk.

Tekst | Jeroen Schreurs

Beeld | Lasertopo

15 maart 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Totaalstations helpen om snel en accuraat punten of afstanden op te meten, lijnen uit te zetten voor bijvoorbeeld funderingen of BIM-indelingen van muurdoorvoeringen voor buizen en kanalen te maken. Zulke toestellen bestaan al even, maar winnen de laatste tijd duidelijk aan populariteit in de bouw- en constructiesector. Waar het vroeger de landmeter was die deze taken voor zijn rekening nam, gaat dat werk nu meer en meer naar werfleiders, ploegleiders of projectbazen. “Lasertopo verzorgt demo’s, organiseert opleidingen op maat en voorziet eveneens de opvolging achteraf”, zegt Jochen Delvaeye van Lasertopo. “Zo kunnen ook personen zonder landmeetkundige achtergrond aan de slag met deze meetinstrumenten. Dat biedt hen veel meer flexibiliteit. Ze gebruiken de toestellen wanneer ze effectief nodig zijn en moeten niet meer wachten tot de landmeter komt. Zo zijn planningen makkelijker op te stellen en kunnen ze vlotter inspelen op veranderende weersomstandigheden. Als je die voordelen op een rijtje zet, zie je dat zo’n investering redelijk snel is terugverdiend.”

De Leica Geosystems RTC360 & BLK360 3D-laserscanner.

Schat aan informatie

Lasertopo verdeelt ook de 3D-scanners van Leica Geosystems. Deze toestellen worden meer en meer ingezet en laten gebruikers toe om snel omgevingen in 3D te documenteren en vast te leggen. Delvaeye: “Met meetsnelheden tot 2 miljoen punten per seconde is er voor elke doelgroep wel een juiste laserscanner beschikbaar die aan de hand van een puntenwolk een schat aan informatie kan bieden, voor bijvoorbeeld maatvoeringen en controles. Zeker bij renovatie-projecten is dat erg interessant, maar ook bij gevelopmetingen krijg je zo meteen een duidelijk overzicht.” Bovendien zijn de scanners zijn licht, gebruiksvriendelijk en makkelijk inzetbaar in bestaande workflows. Met één druk op de knop scant het toestel de hele ruimte, waarna de puntenwolk eenvoudig gegenereerd kan worden. Deze puntenwolk vormt de basis om maatvoeringen te verkrijgen of de ontworpen 3D-modellen te controleren.

De toestellen stellen snel en nauwkeurig een 3D-interieurplan op.

Gebruiksgemak 

De technologie achter de scanner maakt ook de overzetting van puntenwolken naar CAD-, VR-, AR- en BIM-toepassingen mogelijk. Projectleiders kunnen de gecreëerde wolk makkelijk vergelijken met een bestaand BIM-model. Zo kunnen ze nakijken of er geen bouwfouten zijn ingeslopen tijdens het werk. Delvaeye: “Vroeger deden bouwpartners voor dit proces een beroep op de landmeter, die zo’n toestel ter beschikking had. Maar ook hier merken we een verschuiving onder invloed van de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe technologie. Projectleiders die bijvoorbeeld al enige tijd zo’n totaalstation of toolstation gebruiken, zijn dat gebruiksgemak
al gewoon. Een 3D-scanner is de logische volgende stap, waarmee je nog meer kan meten en controleren op een kortere tijdspanne.” 

Kwaliteit en service hand in hand

Lasertopo verkoopt die producten niet alleen, het bedrijf beschikt ook over een volwaardig huurpark, waar het eventueel nog een opleiding en een uitgebreide service aan kan koppelen. “Een cruciale pijler voor ons”, zegt Delvaeye. “Onze drie interne landmeters en ons team van servicetechniekers staan steeds paraat om klanten bij te staan bij het hele proces: voor, tijdens en na verkoop. Ze helpen mee te bepalen welke toestellen geschikt zijn voor hun toepassingsgebied en zijn 24 op 24 uur stand-by.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%