Platform voor de bouw
Gebruiksvriendelijke meetapparatuur wint aan populariteit
Wie het manueel opmeten achterwege kan laten, creëert meer tijd voor zinvol werk.

Gebruiksvriendelijke meetapparatuur wint aan populariteit

Totaalstations helpen om snel en accuraat punten of afstanden op te meten, lijnen uit te zetten voor bijvoorbeeld funderingen of BIM-indelingen van muurdoorvoeringen voor buizen en kanalen te maken. Zulke toestellen bestaan al even, maar winnen de laatste tijd duidelijk aan populariteit in de bouw- en constructiesector. Waar het vroeger de landmeter was die deze taken voor zijn rekening nam, gaat dat werk nu meer en meer naar werfleiders, ploegleiders of projectbazen. “Lasertopo verzorgt demo’s, organiseert opleidingen op maat en voorziet eveneens de opvolging achteraf”, zegt Jochen Delvaeye van Lasertopo. “Zo kunnen ook personen zonder landmeetkundige achtergrond aan de slag met deze meetinstrumenten. Dat biedt hen veel meer flexibiliteit. Ze gebruiken de toestellen wanneer ze effectief nodig zijn en moeten niet meer wachten tot de landmeter komt. Zo zijn planningen makkelijker op te stellen en kunnen ze vlotter inspelen op veranderende weersomstandigheden. Als je die voordelen op een rijtje zet, zie je dat zo’n investering redelijk snel is terugverdiend.”

De Leica Geosystems RTC360 & BLK360 3D-laserscanner.

Schat aan informatie

Lasertopo verdeelt ook de 3D-scanners van Leica Geosystems. Deze toestellen worden meer en meer ingezet en laten gebruikers toe om snel omgevingen in 3D te documenteren en vast te leggen. Delvaeye: “Met meetsnelheden tot 2 miljoen punten per seconde is er voor elke doelgroep wel een juiste laserscanner beschikbaar die aan de hand van een puntenwolk een schat aan informatie kan bieden, voor bijvoorbeeld maatvoeringen en controles. Zeker bij renovatie-projecten is dat erg interessant, maar ook bij gevelopmetingen krijg je zo meteen een duidelijk overzicht.” Bovendien zijn de scanners zijn licht, gebruiksvriendelijk en makkelijk inzetbaar in bestaande workflows. Met één druk op de knop scant het toestel de hele ruimte, waarna de puntenwolk eenvoudig gegenereerd kan worden. Deze puntenwolk vormt de basis om maatvoeringen te verkrijgen of de ontworpen 3D-modellen te controleren.

De toestellen stellen snel en nauwkeurig een 3D-interieurplan op.

Gebruiksgemak 

De technologie achter de scanner maakt ook de overzetting van puntenwolken naar CAD-, VR-, AR- en BIM-toepassingen mogelijk. Projectleiders kunnen de gecreëerde wolk makkelijk vergelijken met een bestaand BIM-model. Zo kunnen ze nakijken of er geen bouwfouten zijn ingeslopen tijdens het werk. Delvaeye: “Vroeger deden bouwpartners voor dit proces een beroep op de landmeter, die zo’n toestel ter beschikking had. Maar ook hier merken we een verschuiving onder invloed van de gebruiksvriendelijkheid van de nieuwe technologie. Projectleiders die bijvoorbeeld al enige tijd zo’n totaalstation of toolstation gebruiken, zijn dat gebruiksgemak
al gewoon. Een 3D-scanner is de logische volgende stap, waarmee je nog meer kan meten en controleren op een kortere tijdspanne.” 

Kwaliteit en service hand in hand

Lasertopo verkoopt die producten niet alleen, het bedrijf beschikt ook over een volwaardig huurpark, waar het eventueel nog een opleiding en een uitgebreide service aan kan koppelen. “Een cruciale pijler voor ons”, zegt Delvaeye. “Onze drie interne landmeters en ons team van servicetechniekers staan steeds paraat om klanten bij te staan bij het hele proces: voor, tijdens en na verkoop. Ze helpen mee te bepalen welke toestellen geschikt zijn voor hun toepassingsgebied en zijn 24 op 24 uur stand-by.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details