Platform voor de bouw
Nieuws

Geen druppel bemalingswater verspild

De grondwaterstand (en afregeling) van de installatie werden vanop afstand gemonitord aan de hand van sensoren.

Tekst | Tekst Els Jonckheere | Beeld G. Smeyers

4 december 2020 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Gezien de specifieke ligging was het geen evidentie om een bemalingsvergunning te bekomen. Niettemin slaagde G. Smeyers erin om een concept uit te dokteren dat op een goedkeuring van alle betrokken instanties kon rekenen. Het opgepompte water werd volledig opnieuw in de bodem geïnfiltreerd, wat in deze tijden van droogte geen overbodige luxe is! 

De bouw van het nieuwe recreatiezwembad vereiste een bouwput van ongeveer 100 x 40 meter. Deze moest van het bestaande maaiveld op peil +4,50 TAW tot op het peil +1,00 TAW worden uitgegraven. “Technisch gezien is het niet zo moeilijk om 3,5 meter te overbruggen”, vertelt René Lambrechts, bestuurder van G. Smeyers. “Het probleem was echter de locatie: deze nieuwe trekpleister van Middelkerke situeert zich immers vlak naast een beschermd duinengebied. Een nadelige beïnvloeding van de grondwaterstand zou nefaste gevolgen voor fauna en flora hebben. Niet verwonderlijk dus dat de bevoegde instanties, en dan voornamelijk de Vlaamse Milieumaatschappij en Agentschap Natuur en Bos, de bemalingsvergunning aan erg strikte voorwaarden koppelden. Met andere woorden: het was een case die met kennis van zaken moest worden aangepakt. Vandaar dat hoofdaannemer Cordeel besloot om wederom een beroep op onze expertise te doen.”

De bemaling werd gedimensioneerd door middel een 3D-computersimulatiemodel en uitgevoerd met horizontale drains.

Na een grondige studie van het beschikbare grondonderzoek stelde G. Smeyers voor om de bemaling uit te voeren binnen een waterremmende wand tot op het peil -10,00 TAW. “De bemaling werd gedimensioneerd door middel van ons eigen 3D-computersimulatiemodel en de uitvoering werd voorzien met horizontale drains”, vertelt René Lambrechts. “De bemalingsinvloed buiten de bouwput werd enerzijds gecompenseerd door een batterij infiltratiefilters aan de voet van het duinengebied. Anderzijds werd het
restant van het opgepompte bemalingswater geïnfiltreerd via een infiltratieveld met horizontale drains. Intussen is de bouwput al op de vereiste diepte drooggezet. En we zijn bijzonder fier te mogen stellen dat 100 % van het opgepompte bemalingswater daadwerkelijk werd geïnfiltreerd.”   


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Gemeente Middelkerke
Architect Slangen en Koenis Architecten (IJselstijn, Nederland)
Hoofdaannemer(s) Cordeel (Temse)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details