Platform voor de bouw
Geen standaarddoos met standaardafwerking
De nieuwbouw van BOONS FIS in vol ornaat.

Geen standaarddoos met standaardafwerking

In november 2021 werd het nieuwe kantoorgebouw van BOONS FIS in Nazareth opgeleverd. Die bedrijfsuitbreiding was nodig, want de familieonderneming –  met reinigingssystemen voor de industrie als corebusiness – voert momenteel een grote expansie door.

De gevel van het nieuwe magazijn.

BOONS FIS is een familiebedrijf in de ware betekenis van het woord, met Freddy Boons als algemeen directeur, zijn echtgenote die de algemene administratie voor haar rekening neemt en hun twee kinderen die respectievelijk instaan voor verkoop en sales support en inkoop, personeelszaken en magazijnbeheer. Het volledige team telt nu vijftien mensen. De corebusiness van BOONS FIS (Food & Industrial Supplies) is het ontwerpen, produceren en installeren van reinigingssystemen, drukverhogingspompen en desinfectieapparatuur, naast het aanbieden van industriële wasinstallaties, mechanische handling-apparatuur en persoonlijke hygiëneapparatuur. Ook de vervaardiging van integraal maatwerk behoort tot de mogelijkheden.

Verdubbelen

BOONS FIS noteert een jaarlijkse groei van 15 à 20 % en heeft de ambitie om niet alleen de omzet, maar ook het personeelsbestand in zeven jaar tijd te verdubbelen. Maar om de export op te voeren en de productiecapaciteit te verhogen, is er ruimte nodig. De recente uitbreiding van bedrijvenzone ‘De Prijkels’ in Nazareth (Deinze) tot wat vandaag ‘Groot Prijkels’ heet, kwam dan ook als geroepen om de bedrijfsexpansie vorm te geven. De nieuwe infrastructuur, gebouwd in de uitbreidingszone van het bedrijventerrein, is vier keer omvangrijker dan de voormalige vestiging.

Ruime vergaderzalen met een overvloedige natuurlijke lichtinval.

Heel hoge afwerkingsgraad

Steven Renaer was bij hoofdaannemer Mathieu Gijbels projectleider voor deze fraaie realisatie. “Mathieu Gijbels trad eerder op als pilootaannemer, omdat ik als projectleider ook de nevenaannemingen voor de nieuwbouw van BOONS FIS in goede banen leidde”, aldus Steven Renaer. “We stonden in voor alle grond- en rioleringswerken, funderingen, ruwbouw (constructie en dak), buitenschrijnwerk en betonvloeren, binnenafwerking (wanden, plafonds, vloerbekleding, deuren, schilderwerken …) en omgevingsaanleg (parking en groenvoorziening). Reeds vanaf het begin was het duidelijk dat zowel zaakvoerder Freddy als de architecten een heel hoge afwerkingsgraad verwachtten. Voorts was de planning uiteraard heel belangrijk met het oog op de geplande verhuis. Er werden geen compromissen gesloten tussen de functionaliteit en de esthetiek. Het geheel diende dus mooi en strak te zijn, maar tegelijkertijd ook heel functioneel. En dat alles in een huiselijke sfeer.” 

In de aanvangsfase voor de werkzaamheden draaide de projectvoorbereiding op volle toeren. Er was vaak contact tussen de verschillende interne diensten, waarbij de projectvoorbereider (tekenaar) nauw samenwerkte met de projectleider. Vanaf dan was er ook bijna wekelijks overleg met de bouwheer en de architect. Enerzijds om zicht te hebben op de stand van zaken en anderzijds om kort op de bal te kunnen spelen.

De ruime kantoren, waar het aangenaam en huiselijk werken is.

Geen standaardloods

De nieuwe loods bestaat uit een combinatie van witte betonpanelen met een zwarte polycarbonaatvoorgevel en zwart buitenschrijnwerk. Er zijn verschillende lichtstraten voorzien om een overvloedige natuurlijke lichtinval in het magazijn te creëren. Ook het kantoor is opgebouwd met witte betonpanelen, in combi-natie met witte en zwarte sandwichpanelen voor de inpandige terrassen. De gevel bestaat grotendeels uit grote raampartijen, die op de kopgevel voorzien zijn van witte, zonwerende lamellen. Intern werd er geopteerd voor een veelheid aan warme, duurzame materialen die eerder een huiselijk karakter creëren in plaats van een industrieel-zakelijke look.      

“Dit is echt een typisch Mathieu Gijbels-gebouw”, meent Steven Renaer. “Een combinatie van werkplaats/magazijn en kantoor, en dat bijzonder high-end. Het is dus niet de standaarddoos met standaardafwerking. Ook qua omvang ligt deze realisatie 100 % in lijn met het DNA van Mathieu Gijbels, naast de on-gedwongen en persoonlijke aanpak die een (potentiële) klant vertrouwen geeft.”

De fraaie, functionele en lichte onthaalruimte.

Uitdagingen

Helaas verliepen de bouwwerkzaamheden niet helemaal zonder slag of stoot, zo blijkt. “De bouwfase begon in een bijzonder natte periode, wat het zowel op de site als voor de werfarbeiders heel zwaar maakte”, herinnert Steven Renaer zich. “En dan was er de coronapandemie. Vooral voor het buitenschrijnwerk moesten we heel wat werk verzetten om leveringen toch nog tijdig te kunnen ontvangen. COVID-19 was werkelijk een bijkomende stressfactor, waarvan niemand wist hoe het zou uitdraaien. Bovendien was er de moeilijke combinatie van ‘snel’ en ‘high-end’. De kunst bestond erin om de trein op snelheid te houden én om ondertussen het oog voor detail niet te verliezen. Door onze snelle en structurele aanpak zijn we er echter in geslaagd om alle uitdagingen wonderwel onder controle te houden.”

“Het was een bijzonder fijne samenwerking tussen architect, bouwheer, Mathieu Gijbels en de vele andere onder- en nevenaannemers”, besluit Steven Renaer. “Freddy Boons volgde alles van heel nabij op en liet zich bijzonder goed begeleiden, met dit fantastische resultaat als gevolg. Het is een project waar ik zelf ook heel fier op ben.”    

De hal van het nieuwe magazijn.

Nivolo – Chapewerken

Chapewerken mogen dan wel onzichtbaar zijn, toch blijken ze keer op keer van onschatbare waarde te zijn voor de perfecte afwerking van elk type nieuwbouw of renovatie. Vakmanschap is voor dat soort werken dan ook geen overbodige luxe. Daarom werd de chapeopdracht voor het nieuwe kantoorgebouw van BOONS FIS toevertrouwd aan Nivolo (Zulte). Dit bedrijf, dat in 2020 voortvloeide uit de fusie van Bracke Bouw en Hellingsbeton Bracke, specialiseert zich in hellingsbeton, vloerisolatie en chape, alsook akoestische vloerisolatie. “Daarnaast is er ons zusterbedrijf Decolo, dat zich op decoratieve betonvloeren toelegt”, aldus zaakvoerders Benjamin Talpe en Jonas Vanthuyne. “Onze grote sterke is dat we altijd de juiste oplossing voor elk project kunnen aanbieden. We besteden dan ook heel wat tijd aan het voortraject, onder meer met een werfbezoek. Op die manier kunnen we de klanten een correcte offerte bezorgen voor uitvoering. Verder hebben we een betrouwbare planning en staan we erop kwalitatief werk af te leveren.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer BOONS FIS (Nazareth)
  • Architect mortelmans van tricht architecten (Antwerpen)
  • Hoofdaannemer(s) Mathieu Gijbels (Oudsbergen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details