Platform voor de bouw
Geïntegreerde staal-betonligger  perfect toepasbaar in houtconstructie

Geïntegreerde staal-betonligger perfect toepasbaar in houtconstructie

“Ondanks veelvuldige toepassing in de Alpenlanden zijn vloerconstructies uit hout en beton in België en Nederland nog redelijk onbekend. Nochtans biedt die combinatie veel voordelen.” Aan het woord is Joris van Hezewijk, sales- en marketingcoördinator bij Peikko Benelux, dat die woorden kracht wil bijzetten via zijn geïntegreerde staal-betonligger met de merknaam DELTABEAM.

“DELTABEAM beschikt over een unieke mix aan voordelen die geen enkele andere balk kan bieden”, zegt Joris van Hezewijk van Peikko, een Fins familiebedrijf dat in 1965 werd opgericht en dat vandaag in meer dan dertig landen verbindingstechnologie voor de betonbouw levert. “Het is een staal-betonligger die de voordelen van beide materialen combineert en geïntegreerd wordt in de vloer. Wij leveren de balk als een stalen lichtgewichtprofiel aan de aannemer. Na de montage van de balk en de oplegging van de welfsels wordt de DELTABEAM aangestort met beton, zodat er een doorgaand vloerveld ontstaat. De unieke deltavorm van het profiel, waaraan de ligger zijn naam ontleent, zorgt voor extra betongrip aan de zijkanten, die in tegenstelling tot bij traditionele liggers scheef zijn. Die extra grip draagt bij aan de brandwerendheid van de balk en de schijfvorming van de vloervelden. Voorts ontstaat er door die vorm meer montageruimte voor de uitvoerder bij het plaatsen van de welfsels.”

“In de juiste verhoudingen kan er met de combinatie van staal-betonliggers en hout-betonwelfsels een
CO2-neutrale constructie gerealiseerd worden”, zegt Joris van Hezewijk.

 

Slanke vloeren

Maar DELTABEAM heeft nog meer troeven achter de hand. “Ten eerste is er de enorm hoge stijfheid,
die grotere overspanningen mogelijk maakt, wat op zijn beurt de creatie van grote open ruimtes met minder kolommen faciliteert. Ten tweede biedt de balk door zijn integratie in de vloer de mogelijkheid om slanke vloeren te realiseren zonder doorhangende balken. De besparing op vloerdiktes kan oplopen tot wel 30 procent. In een gebouw met meerdere bouwlagen kunnen die besparingen opgeteld een extra verdieping betekenen. Ten derde zorgt de geïntegreerde brandwerendheid van DELTABEAM (tot 180 minuten) ervoor dat brandwerend bekleden niet langer nodig is, en dat voor de volledige levensduur
van het gebouw.”

Betonwapening op houten vloerplaten met daaronder de DELTABEAM, klaar voor het storten van de vloer.

 

CO2-neutraal

Vandaag winnen houtconstructies aan populariteit, ten koste van beton- en staalstructuren, maar voor Van Hezewijk is het – althans wat vloeren betreft – geen of-ofverhaal. Hij ziet heel wat potentieel in een combinatie van beide. “Ondanks veelvuldige toepassing in de Alpenlanden, zijn vloerconstructies uit hout-beton nog redelijk onbekend in België en Nederland. Hout is een van de meest ecologische en duurzame grondstoffen en garandeert natuurlijke CO2-opslag. Beton is dan weer economisch interessant. Staal, een van de meest efficiënte en kwalitatieve grondstoffen, maakt de combinatie van beide mogelijk. De combinatie van DELTABEAM-staal-betonliggers en hout-betonwelfsels verenigt hoge kwaliteitsaspecten met een lichte, ecologisch verantwoorde bouwmethode. In de juiste verhoudingen kan er met deze combi-natie een CO2-neutrale constructie gerealiseerd worden”, besluit Van Hezewijk.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details