Platform voor de bouw
Gelauwerde gevels
Deze voormalige handcarwash zonder natuurlijke lichtinval en met een minimale façade aan de straatzijde werd omgetoverd tot een lichtrijke woning.

Gelauwerde gevels

Een gevel is letterlijk en figuurlijk het ‘gezicht’ van een gebouw. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de Belgian Building Awards er een aparte categorie voor in het leven riepen: 3-2-1 Façade. In dit artikel nemen we het winnende project van dit jaar onder de loep: de reconversie van een voormalige carwash tot lichtrijke gezinswoning met gastenkamers in Gent, naar een ontwerp van RAAMWERK. Daarnaast kreeg Label Architecture een eervolle vermelding voor het project Koekoek in Koekelberg.

De 3-2-1 Façade-award was in 2020 meteen een schot in de roos en werd dus eveneens uitgereikt in 2021. De achtkoppige jury van de Belgian Building Awards ging op zoek naar ontwerpen die er op innovatieve wijze in slagen om – ondanks de krappe afmetingen en het beperkt aantal gevels – een maximale woonkwaliteit te realiseren, met veel aandacht voor daglicht en privacy. 

De nieuwe toevoegingen stellen zich bescheiden op en laten de bestaande elementen voor zich spreken.

Carwash wordt woning

De jury kroonde RAAMWERK tot winnaar in deze spraakmakende categorie met het project ‘Carwash’. Het toverde een voormalige handcarwash zonder natuurlijke lichtinval en met een minimale façade aan de straatzijde om tot een lichtrijke woning. De beginsituatie was nochtans niet evident. Slechts twee doorgangen voor het in- en uitrijden van wagens verbonden het pand met de straat. Die lay-out vormde de basis voor een reconversie naar een introverte woning met gastenkamers op een steenworp van het stadscentrum. De ingesloten inplanting leek op het eerste gezicht een hindernis om een kwalitatieve woning te kunnen realiseren. Aan de straatzijde bevond de site zich grotendeels achter een aantal aanpalende garageboxen. Slechts één smalle gevel en een poort door een andere woning boden toegang tot het binnengebied. 

Nadat alle daken verwijderd waren, bleef er een L-vormig baksteenvolume over. De inplanting van een nieuwe rechthoekige leefruimte resulteerde in twee compacte patio’s die het perceel openen met licht en lucht. De optopping voor de gastenkamers, die dankzij een ontdubbelde gevel aan de straatzijde kunnen genieten van privacy en een klein terras, gebeurde bijna onopgemerkt, met dank aan de gelijkaardige baksteenbekleding. De nieuwe toevoegingen stellen zich bescheiden op en laten de bestaande elementen voor zich spreken.

De woonoppervlakte van dit rijhuis in Koekelberg is bijna verdubbeld.

Krappe woonoppervlakte verdubbeld

Het project Koekoek van Label Architecture kreeg een eervolle vermelding. Geschrankt tussen terrassen, achterkanten en kleine koertjes is de locatie van deze woning in Koekelberg zo Brussels als maar zijn kan. De gekke kadastrale indeling en woelige geschiedenis zorgden voor een grillig perceel met weinig beschikbare buitenruimte. Om de woning bewoonbaar te maken voor een jong koppel en voldoende daglicht binnen te trekken, kozen de architecten ervoor om twee verdiepingen toe te voegen aan het oorspronkelijke volume. Het resultaat is bijna een verdubbeling van de woonoppervlakte. Het hoofdgedeelte van het gebouw werd spaarzaam afgebroken en er is ook een klein volume op het gelijkvloers gesloopt om een kwalitatieve buitenruimte te kunnen creëren. Een wenteltrap verbindt de verschillende verdiepingen en maakt het visuele plaatje compleet.    

Wil je meer weten over deze projecten en de architecturale filosofie die aan de basis lag van de gemaakte ontwerpkeuzes? Architectura.be nodigde Gijs De Cock van RAAMWERK en Thibaut Rome van Label Architecture uit voor een podcast over stedelijke verdichting. Deze en andere podcasts van de gekende architectuurwebsite zijn te beluisteren via www.architectura.be en audioplatformen zoals Spotify en Apple Podcasts.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details