Gemeentehuis Kontich

De nieuwe raadzaal is afgewerkt met strekmetalen panelen, die het geheel samen met de grote ramen in aluminium schrijnwerk een erg dynamische en toekomstgerichte look geven.

02:46
22-03-2019

Gemeentehuis, Kontich | Ingrijpende make-over voor gemeentehuis

De voorbije maanden konden de inwoners van Kontich zich vergapen aan een bouwkundige metamorfose om u tegen te zeggen. Het gemeentehuis kreeg immers een complete make-over, waarbij de binnenkant volledig in een nieuw kleedje werd gestoken. Twee aanvullende nieuwbouwvolumes maken het plaatje compleet. Het resultaat? Een complex dat niet alleen in functioneel opzicht het kloppende hart van de gemeente is, maar dat deze functie ook uitstraalt.

Gemeentehuis Kontich

De nieuwe Raadzaal is dankzij de constructie met grote glasoppervlakken een bijzonder aangename ruimte geworden.

 

De architectuur van de jaren 80 is vandaag meestal vergane glorie. Ook het gemeentehuis van Kontich was aangetast door de tand des tijds. Bovendien was er in de loop der jaren een prangend plaatsgebrek ontstaan. Het gemeentebestuur besloot iets aan de situatie te doen en schreef een ontwerpwedstrijd uit. Danny Luyckx, projectleider van ACH Bouw: “De doelstelling was de ruimte intensiever gebruiken, zonder de draagkracht of de kwaliteit van de omgeving aan te tasten. Het resultaat moest een administratief huis worden waarin allerlei diensten – zoals Kind & Gezin, het OCMW en de politie – ondergebracht zijn.” 

Twee uitbreidingen

Gemeentehuis Kontich

Bij de herinrichting stond het concept van flexibel werken centraal.

 

In plaats van een nieuwbouw op te trekken op een andere locatie, koos het gemeentebestuur resoluut voor re-adaptive use, waarbij werd voortgeborduurd op het bestaande pand. “Een ecologische beslissing die we in het ontwerp geaccentueerd hebben”, vertelt ir. architect Nathan Ooms van plusofficearchitects. “We stelden bijvoorbeeld voor om in te breiden in plaats van uit te breiden. Daarbij ontwikkelden we een uniek concept  dat een grondige renovatie combineerde met twee fysieke uitbreidingen. Het dak aan de rechterkant hebben we vervangen door een ‘zwevende verdieping’, waar de nieuwe raadzaal is ondergebracht. Om de fundering niet te overbelasten, kozen we voor een houtskeletconstructie met een stalen vakwerkstructuur en een dak uit gelamineerde houten liggers. Dit volume kraagt meer dan 4 meter over het gemeenteplein uit, wat het belang van deze ruimte accentueert. Bovendien is het afgewerkt met strekmetalen panelen, die het geheel samen met de grote ramen in aluminium schrijnwerk een erg dynamische en toekomstgerichte look geven. Op de voormalige open binnenplaats bouwden we een nieuwe vleugel voor het archief. Het gaat om een eenvoudige constructie in klassiek dragend metselwerk met betonnen vloerplaten, waarvan de buitengevels bekleed zijn met een witte gevelpleister. Deze uitbreiding maakte het bovendien mogelijk om een overdekte patio te creëren: een perfecte ruimte voor de frontoffice. De rest van de bestaande betonnen structuur en het dragende metselwerk hebben we in hun oorspronkelijke staat behouden.” 

Van scratch heringericht

Gemeentehuis Kontich

De uitbreiding met archiefruimte maakte het mogelijk om een overdekte patio te creëren: een perfecte ruimte voor de frontoffice.

 

Binnenin is het gebouw gestript tot op de ruwbouwstructuur. De betonnen ribben, het plafond en de kolommen zijn in het zicht gelaten. “Bij de herinrichting stond het concept van flexibel werken centraal”, aldus Danny Luyckx. “Het gemeentebestuur wil immers een nauwere samenwerking tussen de verschillende diensten stimuleren. Toch is er voor elk wat wils: van landschapskantoren over individuele, flex- en stille werkplekken tot overlegruimtes. Daarnaast zijn er natuurlijk nog ondersteunende ruimtes: sanitair, een koffiehoek en lockers op elke verdieping, een eetruimte met uitgeruste keuken, een vergadercentrum … De eyecatcher is evenwel de frontoffice. Niet alleen dankzij haar situering in de patio, maar ook en vooral dankzij de speciale vloer. De architect koos immers voor een marmercementcomposiet. In combinatie met het houten binnenschrijnwerk in afrormosia creëert dat een statige atmosfeer die toch warm overkomt.”

Project met uitdagingen

Gemeentehuis Kontich

Binnenin werd het gebouw tot op de ruwbouwstructuur gestript.

 

ACH Build stond in voor de volledige constructieve betonwerken en de kleine constructieve in-situaanpassingen. Met meer dan 125 jaar ervaring is deze bouwonderneming niet aan haar proefstuk toe. Toch had de renovatie/uitbreiding van dit gemeentehuis enkele uitdagingen in petto. “Het was geen sinecure om de gecombineerde staal- en houtstructuur van de raadzaal gefaseerd op te bouwen en tegelijkertijd de technieken te integreren in de wanden en plafonds”, legt Danny Luyckx uit. “Evenmin eenvoudig was het verticale transport van de afwerkingsmaterialen via de lichtstraat van de patio. Omdat de toelaatbare lasten op de kelderdakplaat beperkt waren, moesten we deze op gegeven moment zelfs volledig onderschoren. Daarnaast stonden we onder enorme tijdsdruk bij het aanbrengen van de brandwerende beschermingsmiddelen op de plafonds, want dit moest gebeuren vooraleer alle andere werken konden starten. Kortom: het was een project waaraan de nodige coördinatie en communicatie te pas kwam. We zijn er echter in geslaagd om ook deze opdracht weer tot een perfect einde te brengen, waardoor we opnieuw een opvallend en in het oog springend pand kunnen toevoegen aan onze referentielijst.”  

Gemeentehuis Kontich

Op de vroegere open binnenplaats kwam een nieuwe vleugel voor het archief.

 

Gemeentehuis Kontich

De eyecatcher is de frontoffice, onder meer dankzij de vloer in marmercementcomposiet.

Tekst: Els Jonckheere 
Beeld: plusofficearchitects / ACH Build

Bouwen aan Vlaanderen partners

Bouwinfo

Bouwheer
Gemeente Kontich

Architect
plusofficearchitects (Brussel)

Hoofdaannemer
ACH Bouw (Antwerpen)

Brielpark MaldegemNelissen Steenfabrieken