Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Gemengd kustproject in dialoog met het straatbeeld

DSCF3310
Lighthouse Corner profileert zich als een soort poortgebouw voor wie Nieuwpoort binnenrijdt.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | Gerrit Devinck

25 november 2022 Leestijd 16 minuten

Deel dit artikel

Hotelgasten, Nieuwpoortenaars en toevallige passanten gaan elke dag in dialoog bij Lighthouse Corner. De grote glaspartijen aan de inkom en lounge van The CORNR Hotel geven dit gemengde project een transparant karakter. De hotelkamers genieten dan weer van optimale privacy, net als de appartementen van Residentie Lighthouse Corner. Een gezonde balans tussen openheid en gesloten gevels, met een architecturale eyecatcher als resultaat.

Lighthouse Corner profileert zich als een soort poortgebouw voor wie Nieuwpoort binnenrijdt. Daar draagt de dubbele sokkel met luifel aan bij. Die creëert een grote leesbaarheid en vestigt de aandacht op het hotel. De ingang is gemeenschappelijk voor het hotel en de bovenliggende appartementen en bevindt zich op de puntige hoek van het perceel. De tourniquetdeur brengt bewoners, bezoekers en gasten bij de grote balie met onthaal en bar op de eerste verdieping. “Door te kiezen voor een complete centrale ontvangstruimte kan één medewerker het hotel managen op kalme momenten”, zegt architect Pieter Popeye. “Die open ruimte was ook mogelijk omdat de circulatie zich in de binnenhoek of in de oksel van het L-vormige gebouw bevindt, met een dubbele lift.”

De gevel is ‘gedrapeerd’ met lamellen uit hogesterktebeton.

‘Form follows function’

De lift brengt je naar de hotelkamers of de appartementen, maar ook naar de ondergrondse parking, fietsenstalling of de fitness en wellness op niveau -1. De goede wisselwerking tussen de verschillende functies stond tijdens het hele bouwtraject voorop. Het gevarieerde programma was dan ook een bepalende factor. Pieter Popeye: “Dit is echt een schoolvoorbeeld van ‘form follows function’. De puzzel van hotel, appartementen, parking, recreatie en ook nog een handelsruimte was de rode draad voor de indeling van het gebouw. De oriëntatie bepaalden we dan weer op basis van de omgeving. Aan de kant van de Elisalaan, met de tramlijn, is de gevel op de onderste bouwlagen vrij gesloten. Op de Albert I-laan trekken we het daglicht en het straatbeeld dan weer maximaal naar binnen. Ook de hotelkamers genieten van een zekere geborgenheid door de gevel, in tegenstelling tot de appartementen op de hogere verdiepingen, die een prachtig uitzicht hebben op de ingegroende villawijk en de haven. De vrij anonieme gevel opent zich naar boven toe.”

“Op de Albert I-laan trekken we het daglicht en het straatbeeld maximaal naar binnen”, zegt Pieter Popeye.

Kwalitatieve buitenruimte

Of je nu in Nieuwpoort woont, een tweede verblijf hebt of gewoon even op vakantie bent: in Lighthouse Corner combineer je comfortabele binnenruimtes met een kwalitatieve buitenbeleving. In de binnenhoek van het L-vormige gebouw – afgeschermd van het verkeer op de straat en in de luwte van de bebouwing – is op het dak van het gelijkvloers een terras ingericht, dat van ’s middags tot ’s avonds in de zon baadt. Elk appartement beschikt bovendien over een privaat terras – sommige inpandig, andere uitkragend. 

De gevel zelf is ‘gedrapeerd’ met lamellen uit hogesterktebeton. Door groen aan te planten met bevestiging op die lamellen, ontstond een lichte groengevel. Die fungeren, samen met de uitkragende terrassen, als structurele zonwering voor de lichtrijke appartementen. De lamellen complementeren de natuursteengevel. De raambreedtes zijn afgestemd op de modules van de natuursteen en afgewerkt met sober antraciet schrijnwerk. Hoofdaannemer Constant Deblaere coördineerde de werf. Projectmanager Jeroen Maenhout: “Enkele elementen maakten deze werf wel bijzonder. De atypische manier van circuleren, bijvoorbeeld. Voor de appartementen moesten we buitencirculatie voorzien. Deze gaanderijen lopen voor de slaapkamers. Om de privacy te blijven garanderen, oriënteerden we de slaapkamers inpandig. De buitencirculatie is meteen ook de tweede evacuatie- weg uit het gebouw. Daarnaast vormden de betonnen lamellen eveneens een uitdaging, waarvoor we op expert Enjoy Concrete konden rekenen als proactieve bouwpartner.”

In de binnenhoek van het L-vormige gebouw is op het dak van het gelijkvloers een terras ingericht, dat van ’s middags tot ’s avonds in de zon baadt.

Logistieke complexiteit

De bouwtechnische uitdagingen waren één ding, maar ook de organisatie van de werf verdiende de nodige aandacht. Vanwege de aanpalende tramlijn en het doorgaand verkeer was de ruimte beperkt. Alleen al dagelijks zeventig tot tachtig arbeiders hun camionetten en wagens laten parkeren, stelde het organisatietalent van de werfleider op de proef. “Voor de bouwwerken zelf zetten we de kraan in het gebouw en bouwden we errond”, geeft Jeroen Maenhout nog mee. “In de laatste fase demonteerden we de kraan en maakten we het gebouw dicht naar boven toe.”    

F.D.S. – Mobiele wanden

Een moderne vergaderzaal laat zich flexibel gebruiken. Om aan die nood te voldoen, deed Lighthouse Corner een beroep op F.D.S. uit Drongen. “We leverden en plaatsten twee mobiele wanden van het type 120 met onzichtbare profielen in de vergaderzaal”, legt Alain Ronse, directeur bij F.D.S., uit. “Dat laat toe om de zaal te gebruiken als één grote ruimte of ze op te splitsen in twee of drie zalen.” De wanden van 5,50 en 6,20 meter met een hoogte van 2,45 meter zijn bovendien sterk akoestisch dempend. Mobiele wanden van F.D.S. dempen standaard met 37 dB. Voor Lighthouse Corner tapten ze uit het premium segment, met maar liefst 58 dB akoestische demping. Naast de flexibiliteit en de akoestiek was ook het esthetische aspect belangrijk voor dit sterrenhotel. De afwerking met witte melamine geeft de wanden een strakke, moderne uitstraling, die perfect past in het interieurconcept van dit project. 

PHD – Lavabomeubels in composiet

Als familiaal natuursteenbedrijf is PHD uit Roeselare al 35 jaar gespecialiseerd in maatwerk in marmer, graniet, composiet en keramiek. Het werkt meubilair uit voor interieurbouwers, interieurarchitecten en aannemers. Sinds 2020 is de tweede generatie aan zet. De ambitie is duidelijk: het bedrijf verder laten groeien, met de gekende kwaliteit en service als rode draad. “Met ons bekwaam personeel en modern machinepark brengen we elk project, hoe complex ook, tot een goed einde”, zegt Céline Dumoulin. “Voor Lighthouse Corner maakten en plaatsten we maar liefst zestig lavabomeubels en opstanden in composiet. De grootste uitdaging was om al deze maatwerkmeubels binnen de gevraagde termijn opgemeten, geproduceerd, geleverd en geplaatst te krijgen. Daarbij hebben we natuurlijk het voordeel van onze jarenlange ervaring en een team dat perfect op elkaar is ingespeeld. En het resultaat mag er zeker zijn.”

B&G Sleutel – Sloten en toegangssysteem

Al veertig jaar voorziet B&G Sleutel tal van projecten van passende sloten en toegangssystemen. Dat geldt ook voor The CORNR Hotel en de bovenliggende appartementen van Residentie Lighthouse Corner in Nieuwpoort. Zaakvoerder en tweede generatie in het familiebedrijf Quentin Blondé: “Het gaat concreet over de kamerdeuren van een zestigtal hotelkamers, de deuren voor de medewerkers, de twintig appartementen en de deuren van de buitenschil. Net zoals de kamerdeuren zijn die laatste aan te sturen met een hotelkaart of via de smartphone. Door de integratie met een Hotel PMS (Hotel Property Management System) kunnen gasten onder andere online inchecken en hoeven ze niet meer langs de receptie.” Bijzonder in dit project is de koppeling van het SALTO-badge-systeem met de liften van Schindler. “In eerdere projecten werd die koppeling beoogd, maar Lighthouse Corner heeft de primeur in België”, vertelt Quentin Blondé. “De wisselwerking tussen de badges en de liften stuurt de flow binnen het gebouw, met name de combinatie van appartementsbewoners en hotelgasten. Bij het inbadgen aan de lift meldt onze SALTO-server aan het liftsysteem welke zones toegankelijk zijn voor die persoon. De bewoners komen dus niet op de hotelverdiepingen en de gasten hebben geen toegang tot de appartementenzones. Zo heeft iedereen zijn privacy en is een vlotte doorgang door het gebouw gewaarborgd.”

Ultrahogesterktebeton voor duurzame gevel met karakter

Slanke betonnen lamellen geven de gevel van Lighthouse Corner zijn dynamische uitstraling. Ze creëren niet alleen architecturale meerwaarde, maar doen ook dienst als zonwering en vormen tegelijk een basis voor gevelgroen. De fijne uitvoering en het ijzersterke resultaat zijn te danken aan het ultrahogesterktebeton, een specialiteit van Enjoy Concrete.

Tekst Stephanie Demasure    |    Beeld Gerrit Devinck

De bevestigingen en verbindingen zijn quasi onzichtbaar in het gevelbeeld.

Al in 2010, toen het hogesterktebeton nog in zijn kinderschoenen stond, begon Enjoy Concrete te experimenteren met de mogelijkheden. Onder-tussen is de derde generatie van het ultrahoge-sterktebeton stevig ingeburgerd in het bedrijf. “In de afgelopen tien jaar is dit beton sterk verbeterd”, zegt salesengineer Maarten Durnez. “Een goede krimpreductie, de juiste vezelcocktail bij iedere toepassing en de normering staat al veel verder. Architecten schrijven dit steeds vaker voor of ontwerpen hiernaar. Zoals bij Lighthouse Corner.”

Grondige voorstudie

De uitvoering van de lamellen begon met een grondige studie. Daarvoor sloeg Enjoy Concrete de handen in elkaar met de UGent. Een aantal beton-elementen werd op de testbank gelegd om de dimensionering en maximale lengtes van deze lamellen te bepalen. “Om ze aan elkaar vast te maken, werkten we een zo licht mogelijke verbinding uit”, vult Maarten Durnez aan. “In het gevelbeeld zijn die bevestigingen quasi onzichtbaar. Op dat vlak hebben we de architect en bouwheer volledig ontzorgd. We namen de verantwoordelijkheid op ons om die regelbare verbindingen op punt te zetten, met respect voor het voorziene budget. Een klein risico, maar alles viel in zijn plooi. We durven springen voor projecten waar we echt achter staan. Deze ervaring nemen we ook weer mee in de toekomst.”

Slanke betonnen lamellen geven de gevel van Lighthouse Corner zijn dynamische uitstraling.

In totaal produceerde Enjoy Concrete een vierhonderdtal lamellen, goed voor ruim een lopende kilometer. Ze werden nadien gemonteerd op de prefab terrassen, ook afkomstig uit de eigen productie. Als kers op de taart maakte het team een zitbank voor de binnentuin. Maarten Durnez: “Dat ontwerp moesten we een paar keer her-bekijken met betrekking tot de technische haalbaarheid, maar de vlotte en fijne samenwerking met PVL Architecten en aannemer Deblaere lieten dit probleemloos verlopen. Het is niet ver van mijn deur, maar ik ga er binnenkort toch eens overnachten.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Lighthouse Invest (Nieuwpoort)
  • Architect PVL Architecten (Koksijde)
  • Hoofdaannemer(s) Constant Deblaere (Wingene)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details