Platform voor de bouw
Genk Parkeertoren H.Essers | Groene parkeertoren symboliseert ambities van logistiek dienstverlener

Genk Parkeertoren H.Essers | Groene parkeertoren symboliseert ambities van logistiek dienstverlener

Logistiek dienstverlener H.Essers blijft zich verder ontwikkelen. Het Limburgse bedrijf groeit met meer dan 10 % per jaar, maakt eveneens naam in de rest van Europa en staat opnieuw voor een forse uitbreiding van zijn personeelsbestand. Om deze expansie te kunnen opvangen, liet het – in afwachting van een nieuwe hoofdzetel – alvast een parkeertoren optrekken op zijn ‘moedersite’ in Genk. Een project met een groene symboliek, want het rijzige volume springt uit de band door zijn duurzame karakter. 

Overnames, participaties in andere ondernemingen, uitbreiding van activiteiten: het gaat H.Essers voor de wind. De ‘logistieke reus’ wil zich ook in de toekomst verder verankeren in Limburg en moest dus op zoek naar oplossingen om de gestage groei van de activiteiten en het personeel op te vangen. Het eerste dossier dat op tafel belandde, was de realisatie van een nieuwe parkeertoren door ASK Romein. Het volume beslaat een groot deel van de voormalige buitenparking. “Duurzaamheid was het ordewoord, en dat in verschillende opzichten”, klinkt het bij H.Essers. “We opteerden voor een torengebouw om de ruimtelijke footprint te minimaliseren en lieten het volume uitrusten met een groendak en een groene gevel. Bovendien wordt het geheel op een natuurlijke manier verlucht, zonder gebruik te maken van elektrische installaties.” 

Het geheel wordt op een natuurlijke manier verlucht, zonder gebruik te maken van elektrische installaties.

Mix van staal en beton

De kersverse parkeertoren telt vijf verdiepingen en is goed voor een totaaloppervlakte van 14.500 m². Het gebouw biedt niet alleen plaats aan 502 wagens, maar ook aan een gelijkvloerse fietsenstalling. “De volledige structuur rust op een paalfundering”, vertelt Jurgen Wolfs, directeur der werken bij hoofdaannemer ASK Romein. “Los van de twee verticale trappenkernen in beton, is de structuur volledig opgetrokken uit S235- en S355-staal, dat bekleed is met een brandwerende coating. De verdiepingsvloeren – in totaal 12.500 m²– bestaan uit voorgespannen welfsels met een dikte van 40 centimeter en zijn voorzien van een opgestarte druklaag. Het gelijkvloers kenmerkt zich door een 2.500 m² grote gestorte betonvloer op volle grond. Het is een fraai gebouw geworden. Onder meer de kokerkolommen, die niet versmallen naar boven toe, zijn mooi om te zien. Enkel de wanddikte is aangepast. Dit resulteert in een strakke en symmetrische uitstraling. De leuningen lijken te zweven vermits ze verankerd zijn op stootbalken die opgehangen zijn aan de bovenliggende structuur.” 

De structuur van het nieuwe parkeergebouw is volledig opgetrokken uit S235- en S355-staal, dat bekleed is met een brandwerende coating. De verdiepingsvloeren bestaan uit voorgespannen welfsels met een dikte van 40 centimeter.

Strakke planning, doordachte fasering

H.Essers legde ASK Romein een zeer strakke uitvoeringstermijn op. De werken startten in januari en in juli was de nieuwe parkeertoren al operationeel. “We hebben het project opgedeeld in drie fases: eerst realiseerden we de ene helft van het gebouw, vervolgens de andere helft en tot slot de inritten (in totaal 3.750 m²)”, legt Jurgen Wolfs uit. “Bij het optrekken van de staalstructuur plaatsten we telkens meteen de voorgespannen welfsels. We hebben de draagconstructie tijdens de opbouw verankerd aan de trappenkern om de stabiliteit te garanderen, in combinatie met tijdelijke windverbanden en andere hulpstukken die later verwijderd zijn. Zodra de staalstructuur in zijn geheel gemonteerd was, hebben we de druklagen op de welfsels van de verdiepingsvloeren gestort en aansluitend de stootbalken en leuningen geplaatst. Niet alleen de planning en het stabiliteitsvraagstuk, maar ook de weersomstandigheden speelden een belangrijke rol. In de beginfase kregen we vaak te kampen met regen en wind, terwijl we in de eindfase dan weer geconfronteerd werden met extreem warme temperaturen. Dit alles heeft ons niet belet om de nieuwe parkeertoren piekfijn en binnen de opgelegde termijn op te leveren!”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details