Platform voor de bouw
Gent, AGP Group | Domo-fabriek omgetoverd tot gloednieuwe productiefaciliteit

Gent, AGP Group | Domo-fabriek omgetoverd tot gloednieuwe productiefaciliteit

De Peruviaanse autoruitenproducent AGP Group ziet Vlaanderen als de perfecte uitvalsbasis voor zijn Europese afzetmarkt. Het resultaat? De firma investeerde in de realisatie van een gloednieuwe fabriek in Gent, waar minstens tweehonderd personen aan de slag zullen gaan. De realisatie van deze state-of-the-artproductiefaciliteit vergde de nodige expertise en creativiteit …

Gent AGP Group

De verbouwing omvatte onder meer het aanleggen van talloze machinefunderingen en de bouw van nieuwe kelders.

 

AGP zet in op de ontwikkeling van lichtere beglazing voor elektrische voertuigen. Daarnaast is de fabrikant wereldwijd gereputeerd voor zijn panoramische daken die zonnestralen beter weren en met één druk op de knop kunnen switchen tussen transparant en volledig lichtwerend. De firma levert ook de voorruiten van de Model X van Tesla en produceert kogelwerend glas voor militaire voertuigen, politiewagens en marineschepen. Met de overname van het West-Vlaamse familiebedrijf Soliver kon AGP zijn aanbod vervolledigen met zijruiten voor wagens uit de hogere prijsklasse.

Gent   AGP Group

AGP wil de Europese markt verder veroveren en realiseerde daarom een nieuwe vestiging in Gent, die zich zal toeleggen op de productie van panoramische daken.

Binnenin helemaal in nieuw kleedje

AGP wil de Europese markt verder veroveren en bouwde daarom een nieuwe vestiging in Gent, die zich zal toeleggen op de productie van panoramische daken. De fabriek werd gerealiseerd op de vroegere site van Domo in Zwijnaarde, waar 18.000 m² bestaande gebouwen een upgrade kregen. “Weliswaar is de stalen structuur waar nodig verstevigd”, vertelt Vincent De Wulf, projectleider van Alheembouw, dat als algemene aannemer fungeerde. “Aan de buitenkant hebben we enkel de bardagegevel geïsoleerd en van ramen voorzien. De grote metamorfose voltrok zich aan de binnenkant. Er zijn kilometers ondergrondse leidingen aangelegd, talloze machinefunderingen geplaatst en nieuwe kelders gebouwd. Het volledige gebouw kreeg een nieuwe betonvloer, die is afgewerkt met een witte epoxy. Voorts zijn er 5.000 m² wanden bekleed met gyproc, geverfd en afgewerkt met grills van Duco. Overal kwamen er spanplafonds, en alle (brand) deuren en poorten zijn vernieuwd. Vooraan in de loods is een kantorencomplex met twee bouwlagen van elk 500 m² ingericht. Aan de buitenkant van de fabriek merk je weinig van dit kantoor, maar binnen zijn kosten noch moeite gespaard om er een standingvol geheel van te maken. Zo gebeurt de klimatisatie via het spanplafond en zijn de meeste wanden bekleed met verkleurbaar glas.”

Gent AGP Group

Er zijn kilometers ondergrondse leidingen aangelegd.

 

Design & Build-project

Technisch gezien was dit niet zo’n moeilijk project voor Alheembouw. Met bijna vijftig jaar ervaring in de private, industriële en publieke sector weet deze aannemer als geen ander de ideeën van architecten naar de praktijk te vertalen. “Dit combineren we met het naleven van afspraken op het vlak van deadline en budget”, vervolgt Vincent De Wulf. “We merken dat alle partners deze aanpak erg op prijs stellen, wat geregeld in nieuwe opdrachten resulteert. Ook AGP is het gevolg van een vroegere positieve samenwerking met Delafontaine. Dit architectenbureau zocht samen met de bouwheer een betrouwbare partner voor een Design & Build-project. Hoewel het technisch gezien dus een relatief eenvoudige opdracht was, waren er andere uitdagingen die de nodige creativiteit vergden van ons team. Zo was de bouwheer uiterst vaag bij het omschrijven van zijn wensen. Veel informatie ontvingen we pas tijdens de uitvoering, wat natuurlijk niet strookt met een Design & Build-aanpak. Daarnaast was het een echte race tegen de klok om alles tijdig klaar te krijgen, ondanks de hoge afwerkingsgraad die gevraagd werd.”    

Gent AGP Group

Het volledige gebouw kreeg een nieuwe betonvloer, die is afgewerkt met een witte epoxy.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details