Platform voor de bouw
Monumenten

Gent, De Snoepwinkel | ​De Snoepwinkel: laatste, maar cruciale fase in renovatie van Vooruit

vooruit-juni-19-12_2

18 december 2019 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De renovatie van Kunstencentrum Vooruit was een gewaagde evenwichtsoefening tussen oud en nieuw. Ook in de laatste fase, waarbij het bestaande gelijkvloers werd aangepakt en een aanpalende vervangbouw werd gerealiseerd. Dankzij een nieuwe CLT-structuur achter de beschermde gevel ontstond er een uiterst duurzaam en functioneel geheel. Kortom: de ‘Snoepwinkel’ bewijst dat ook geklasseerde panden een toekomst hebben.

Enkele jaren geleden kon Vooruit het naburige gebouw kopen, waar de beroemde Gentse Confiserie Temmerman jarenlang gevestigd was. Met de ‘Snoepwinkel’ kreeg het kunstencentrum de perfecte troef in handen om enkele onontwarbare knopen in de opslag van materialen en de distributie van mensen en goederen weg te werken. “De verbouwing liet ons eveneens toe om de perceptie van ‘kunstencentrum’ opnieuw scherp te stellen en een echte ontvangstzone voor de theaterbezoekers te creëren”, vertelt Geert Pauwels van Dial Architects. “Dit moest weliswaar allemaal achter de beschermde gevels van beide gebouwen gebeuren.”

De voormalige fietsenbergplaats met binnentuin kreeg een indrukwekkende stalen koepel en meteen ook een nieuwe functie.

Uiterst duurzame renovatie

Dial Architects werkte een concept uit waarbij achter de bestaande gevel een volledig nieuwe constructie in Cross Laminated Timber (CLT) verrees. “De tussenliggende ruimte fungeert als akoestische en thermische buffer”, legt Geert Pauwels uit. “De verticale groenwanden op de gevel garanderen een zuiver binnenklimaat. De aangezogen buitenlucht wordt immers eerst door deze groenwanden gezuiverd en bevochtigd vooraleer ze in de residenties wordt verdeeld. De Snoepwinkel is immers een uiterst duurzaam gebouw. Zo is de verwarming klaar voor een toekomstige koppeling met het stadswarmtenet.”

De Snoepwinkel en de eerste verdieping van Vooruit zijn omgetoverd tot een residentieplatform waar de artiesten en het publiek elkaar kunnen treffen.

De renovatie in een notendop

Concreet zijn de Snoepwinkel en de eerste verdieping van Vooruit omgetoverd tot een residentieplatform waar de artiesten en het publiek elkaar kunnen treffen. De bovenste bouwlaag huisvest een aantal ateliers en sanitaire infrastructuur voor kunstenaars en organisaties. Een extra ondergronds niveau is ingericht als grote theaterberging en kleedruimte voor het personeel. Geert Pauwels: “Het gelijkvloers van de Snoepwinkel en Vooruit vormen nu een leesbaar geheel. De voormalige smalle toegangszone is vervangen door een publiek plein in de vorm van een overdekte marktplaats. Deze ‘agora’ is een cruciaal schakelelement tussen de publieke ruimte en het kunstencentrum. Een verdubbeling van de toegangsbreedte zorgt ervoor dat laden en lossen nu veel gemakkelijker verloopt. Tot slot werd een oude fietsenbergplaats, waar zich oorspronkelijk een binnentuin bevond, opnieuw opengetrokken en voorzien van een indrukwekkende stalen koepel om een overvloedige natuurlijke lichtinval toe te laten. Daar werd het nieuwe onthaal ondergebracht.” 

Het gelijkvloers van de Snoepwinkel en Vooruit vormen nu een leesbaar geheel.

Kolfje naar hand van aannemer

Het was Detrac dat het ingenieuze ontwerp van Dial Architects naar de praktijk moest vertalen. “Door het vele houtwerk was dit project op onze leest geschoeid”,vertelt directeur Jean Degezelle. “Ons familiebedrijf is op drie generaties tijd immers geëvolueerd van een schrijnwerkerij naar een algemene bouwonderneming klasse 6. Maar houtverwerking zit nog altijd in ons DNA. Vandaar dat we zowel de ruwbouwwerken als het houten schrijnwerk in eigen beheer hebben uitgevoerd. De rest van de werken – van afbraak tot interieurafwerking – is uitgevoerd door onderaannemers waarmee we geregeld samenwerken.”

Logistieke calvarietocht

Technisch gezien was de Snoepwinkel niet de moeilijkste klus voor Detrac. “De grootste uitdagingen situeerden zich op logistiek vlak”, aldus Jean Degezelle. “De goederen moesten just-in-time worden aangevoerd, en dat met een minimale impact op het verkeer, de omwonenden en de bezoekers. Het kunstencentrum bleef immers 7/7 operationeel tijdens de werken. Bovendien moesten we alles over de geklasseerde gevel tillen zonder deze te beschadigen. Omdat we ook de twee voorafgaande fasen hadden gerealiseerd, wisten we perfect hoe we dit moesten aanpakken. Dankzij een goede planning, dagelijks overleg en de enthousiaste inzet van ons team slaagden we opnieuw glansrijk in onze missie om alles tijdig en uiterst kwaliteitsvol op te leveren.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details