Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Gent Dierenasiel | Dierenopvang volgens de regels van de kunst

dierenasiel-met-bewoners-17-van-20

29 oktober 2019 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

De Watersportbaan in Gent is vooral gekend vanwege de vele sportfaciliteiten, maar sinds kort is het ook de nieuwe heimat van dierenliefhebbers. Samen met de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming bouwde de stad er immers een gloednieuw dierenasiel dat 44 honden en zestig katten kan opvangen, en dat op een uiterst diervriendelijke en hygiënische manier.

Het nieuwe dierenasiel situeert zich op een braakliggende groenzone die voordien beperkt als volkstuin gebruikt werd. Omarmd door grachten en kleine waterlopen, met aan de achterzijde een groenzone en woonwijk, vormt het perceel een oase van rust te midden van de bruisende stad. “Integratie in dit stukje groen was het uitgangspunt van ons ontwerp”, vertelt Mar Heylighen van BURO-C architecten. “Waar nodig is er waterdoorlatende verharding voorzien, maar hierbij maakten we zo veel mogelijk gebruik van grasdallen. De hondenverblijven kregen akoestische wanden, die bekleed worden met wilde wingerd, een plant die in de herfst mooi verkleurt en in elk seizoen een ander beeld geeft. De platte daken zijn deels als groendak ingericht, en enkele aangeplante bomen zorgen voor een extra natuurlijke toets.”

Integratie in het groen was het uitgangspunt van het ontwerp.

 

Uitgekiend ontwerp

BURO-C architecten vatte het project op als twee afzonderlijke gebouwen die door middel van een glazen volume met elkaar verbonden zijn. De voorbouw, die onderdak biedt aan de personeels- en ontvangstruimtes, is energiezuinig ontworpen. Hij is opgetrokken als massiefbouw, afgewerkt met lichtgrijs gevelmetselwerk in wildverband en geplaatst met dunbedmortel. Ter hoogte van de voorgevel zijn grote glaspartijen voorzien, die aan de zuidkant zijn uitgerust met Afromosia-lamellen. Deze lopen voor de ramen door en fungeren dus ook als zonwering. Dezelfde lamellen zijn gebruikt voor de poorten. Het achterste gebouw is gebaseerd op een industrieel concept, met wanden uit cellenbeton die zijn afgewerkt met zeer onderhoudsvriendelijke materialen. Dit volume telt twee niveaus: op het gelijkvloers bevinden zich de hondenverblijven, terwijl de verdieping integraal is voorbehouden voor de katten. Alles wordt volledig gescheiden gehouden: op beide niveaus is er sprake van een dierenartslokaal, quarantaineruimtes en een lokaal om de dieren te wassen. De hokken hebben glazen deuren, zodat de bezoekers maximaal zicht krijgen op de dieren en zodat er geen gevoel van ‘opsluiting’ ontstaat. Alle afwerkingsmaterialen zijn zorgvuldig geselecteerd in functie van deze specifieke toepassing. De dieren kunnen zich er niet aan kwetsen. De vloeren zijn effen, goed gedraineerd en niet wateropslorpend.  

De glaspartijen aan de zuidkant kregen Afromosia-lamellen die voor de ramen doorlopen en dus ook als zonwering fungeren.

Op maat van de dieren

De hondenverblijven tellen 36 hokken van 7 m², opgedeeld in vier units. Er is telkens een binnen- en buitengedeelte voorzien, die met elkaar in verbinding staan. Aan de buitenzijde van de hokken is er een losloopstrook van een tweetal meter breed aangelegd die ook als evacuatieweg fungeert. De losloopzone bevindt zich aan de zijkant van het gebouw. Naast de akoestische wand van 3 meter zijn er ook transparante rolluiken geplaatst om geluidsoverlast te voorkomen. Op de eerste etage zijn er vijf ruimtes van circa 20m² voor de katten, drie quarantaineruimtes en een aparte ziekenboeg ingericht. 

 

De hokken zijn uitgerust met glazen deuren, zodat de dieren zich niet opgesloten voelen.

 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details