Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Gent, Vandemoortele | Flexibel en circulair belevingscentrum

10 maart 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Van frituurolie en mayonaise tot soesje of kant-en-klare zwartewoudtaart: voedingsproducent Vandemoortele tovert dag in, dag uit heel wat lekkers op ons bord. Met zijn nieuwe hoofdkantoor in Gent kan het bedrijf nu nog flexibeler werken. Zowel qua inzet als qua aanbod, want er is ook een demobakkerij en -keuken voorzien.

Het Food Experience Center. De naam van het nieuwe gebouw van Vandemoortele in Gent geeft al een goed idee van de ambities: een flexibele en vooral innovatieve werkplek creëren, die helemaal klaar is voor de toekomst. Dat het een schoolvoorbeeld van circulair bouwen is, past volledig in dat plaatje. Het circulair ontwerp is van RAU, het gerenommeerde architectenbureau uit Amsterdam. De structuur is volledig demonteerbaar én modulair. Met een oppervlakte van ruim 5.000 vierkante meter en een capaciteit van ongeveer vierhonderd mensen ziet Vandemoortele het duidelijk groots aan de Ottergemsesteenweg Zuid in Gent. Naast een moderne kantoorruimte voor medewerkers moest het Food Experience Center tegelijk een ontmoetingsplek zijn voor klanten en leveranciers. Ideaal voor proeverijen en productvoorstellingen.    

Het gebouw plooit zich rond het centrale atrium.

 

Flexibiliteit troef

Voor het gebruik van het gebouw stond flexibiliteit vanaf het prille begin voorop. De staalstructuur laat dan ook een maximale aanpasbaarheid toe. Het gebouw plooit zich rond het centrale atrium. Via die grote hal betreed je het eigenlijke Food Experience Center of de kantoor- en vergaderruimtes. Het stalen skelet wordt bijeengehouden door geboute verbindingen en is op die manier maximaal demonteer- en herbruikbaar. De beton- en trapkernen zijn geprefabriceerd en ontmantelbaar. De gordijngevels die de structuur verhullen zijn op hun beurt ook demontabel en modulair. Zo kan Vandemoortele volop inspelen op de vraag naar flexibiliteit van zijn medewerkers.

Duurzame technieken staan voorop in het nieuwe gebouw.
De waterfilterinstallatie is hier een mooi voorbeeld van.

 

Hoofdaannemer Maes speelde een thuismatch bij de bouw van het Food Experience Center. Projectleider Patrick Lauwers licht de keuze voor de bouwstructuur verder toe. “Met staal bouwen zorgt voor een flexibele modellering. Je kan er vrije hoogte mee winnen, en het monteert natuurlijk snel. Bovendien kan je al veel boorgaten en openingen voorzien in de structuur, die dan dienen voor bijvoorbeeld de montage van de vliesgevel of doorgangen van leidingen in het gebouw. Ingewikkelde koppelingen, zoals bij het monteren van de shed-daken, zijn eenvoudiger te realiseren dan met beton. En ook de passerelles in het atrium, die de verbinding maken tussen de oost- en de westgevel, zijn geknipt voor de toepassing van staal.”

Er is ook een demobakkerij en -keuken voorzien.

 

BIM-project

Het Gentse bouwbedrijf Maes – onderdeel van Groep Van Roey – kreeg meteen een pittige timing opgelegd. “De bouwheer moest zijn huurpand tijdig verlaten. De verhuisdatum lag al vast bij de aanvang van de grondwerken. De uitvoeringstermijn bedroeg slechts dertien maanden”, zegt Lauwers. En dat was niet de enige uitdaging. “Voor ons was dit zo goed als het eerste echte BIM-project in de uitvoeringsfase. Ik durf wel spreken van een succes. Het resultaat mag er zijn, en de weg ernaartoe verliep vlot. Er waren wekelijkse clashcontroles, waardoor conflicten tussen verschillende nevenaannemers tijdens de uitvoering tot een minimum beperkt bleven.”    

Activity-based working, zoals een Skype-call in een gezellige cocon, is het devies.

 

De nauwgezette aanpak en de strakke coördinatie van de hoofdaannemer liggen ongetwijfeld mee aan de basis van het succesverhaal. Maes hield de touwtjes gedurende het ganse bouwproces stevig in handen. Ook voor kleine, maar belangrijke details zoals de brandwerende behandeling van de houten gevelbekleding. Het hout werd behandeld door een gespecialiseerde Nederlandse firma. Een extra beproeving voor de reeds strakke timing. Maes onderwierp ook de opbouw van de houtskeletstructuur op het gelijkvloers aan een grondige analyse. Deze werd ter plaatse opgebouwd volgens vooraf geteste en gecertificeerde opstellingen. Kwestie van onaangename verrassingen te vermijden.

Het Food Experience Center huisvest flexibele werkplekken.

 

Duurzame technieken

Samen slaagden de partijen er uiteindelijk in om een BEN-gebouw te realiseren. Het BEO-veld, de zonnepanelen, de warmtepomp en de klimaat-plafonds zijn belangrijke pijlers in het bereiken van dat duurzame resultaat. Het BREEAM Excellent-certificaat is een extra bevestiging. Grote ramen en dakramen zorgen bovendien voor een optimale natuurlijke lichtinval en beperken de nood aan kunstlicht tot een minimum. De gebruikte verlichting werkt op bewegingsdetectoren en brandt dus enkel wanneer het nodig is. Samen met het circulaire karakter van de gebruikte materialen maakt dit alles dat het Food Experience Center een uiterst toekomstgericht project is. Zowel in theorie als in de praktijk.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details