Platform voor de bouw
Overig

“Geothermische boringen zijn een vak apart”

Eco Project putboringen spitst zich exclusief toe op geothermische boringen en waterputboringen in opdracht van particulieren en warmtepompinstallateurs.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Eco Project putboringen

5 juli 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Maar om deze systemen naar behoren te kunnen laten functioneren, moeten ook de bijbehorende boringen van topkwaliteit zijn. Vandaar dat het absoluut noodzakelijk is om een specialist te raadplegen, zoals Eco Project putboringen. “Geothermische boringen zijn delicate materie, maar dankzij onze uitgekiende werkwijze en geavanceerde machines kunnen we elk project aan, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen en in krappe ruimtes”, stelt zaakvoerder David Beulens.

David Beulens is al veertien jaar gepokt en gemazeld in de wereld van de hernieuwbare energie. Als medeoprichter van Eco Project, een bedrijf dat zich focust op het plaatsen van zonnepanelen, batterijsystemen, laadpalen en dakisolatie, vergaarde hij doorheen de jaren heel wat expertise. Maar ook geothermie fascineert hem mateloos, vertelt hij: “Het is toch geweldig dat je op een efficiënte, voordelige manier duurzame energie uit de bodem kan halen? Bovendien merkte ik dat er in ons land een gebrek was aan gespecialiseerde boorbedrijven. Vandaar dat ik besliste om Eco Project putboringen uit de grond te stampen. Wij spitsen ons exclusief toe op geothermische boringen en waterputboringen, die we uitvoeren in opdracht van particulieren en warmtepompinstallateurs. Belangrijk om weten: we voeren louter verticale grondboringen uit en installeren dus geen warmtepompen! Anders zouden we onze klanten concurrentie aandoen, en dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn.”

Zowel voor de aanleg van grote BEO-velden als voor de realisatie van individuele warmtepompsystemen voert het Aalsterse bedrijf boringen tot 150 meter diep uit.

Perfecte boring tot op juiste diepte

Eco Project putboringen is actief in heel België. Zowel voor de aanleg van grote BEO-velden als voor de realisatie van individuele warmtepompsystemen voert het Aalsterse bedrijf boringen tot 150 meter diep uit. “Een vak apart”, benadrukt David Beulens. “Elke bodem is anders en ook de weersomstandigheden kunnen een belangrijke rol spelen, dus het is geen sinecure om een perfecte boring tot op de juiste diepte te garanderen. We maken gebruik van de spoelboormethode, een snelle en efficiënte techniek. Eerst pompen we water de diepte in via boorstangen. Vervolgens schraapt de boorkop de zand- en kleilagen af, waarna dit materiaal samen met het spoelwater naar de oppervlakte komt. Boven de grond scheiden we het water van de bodemresten en injecteren we het opnieuw. Eens het gat geboord is, monteren we verticale sondes. Deze bodemlussen worden verbonden met de horizontale leidingen (bodemlussen) die onder de grond worden geplaatst. Om een optimale werking van het geothermische systeem te garanderen, berekenen we zowel de diepte van de boringen als de omvang van de aardsondes en de lengte van het lussensysteem met behulp van specifieke software. We laten ook telkens 6 meter ruimte tussen verschillende boorgaten.”

Goede afspraken maken goede vrienden

“Dankzij onze uitgekiende werkwijze en geavanceerde machines kunnen we elk project aan, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen en in krappe ruimtes”, benadrukt David Beulens. Maar ook buiten de werf weet Eco Project
putboringen het verschil te maken. “We hechten enorm veel belang aan duidelijke, persoonlijke communicatie en constructief overleg. Boorwerken zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en de bodemcondities, dus we houden onze klanten continu op de hoogte, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Goede afspraken maken goede vrienden! Dat koppelen we aan uitgebreide voorbereidingen, deskundig vakwerk en scherpe prijzen, met als
doel een vruchtbare langetermijnsamenwerking tot stand te brengen. Deze werkwijze heeft ons al heel wat mooie referenties opgeleverd. Zo voerden we onlangs twintig boringen van 130 meter diep uit in Middelkerke, op de werf van Residentie Le Paris. En binnenkort mogen we in opdracht van Matexi 28 boringen van 60 meter diep realiseren. Het zijn maar twee van de vele mooie projecten die intussen op ons palmares staan!”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details