Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Gepimpte industriële kubus voor creatief reclamebureau

De bomen op het perceel en de originele bakstenen muur werden bewaard.

Tekst | Hanne Verhaegen

Beeld | Beeuwsaert Construct, Kurt Descheemaeker

14 maart 2023 Leestijd 11 minuten

Deel dit artikel

Hannibal is een full-service reclamebureau uit Roeselare onder leiding van Johan Deketelaere en Kristof Carrein. Voor hun nieuwe locatie lieten de zaakvoerders hun oog vallen op een eigenzinnig perceel in de Populierstraat. Hun creatieve visie werd omgezet in een adembenemende werkelijkheid.   

Hannibal zag heel wat potentieel in een verwaarloosd perceel bij de industriezone van Roeselare. Over de inplanting van het nieuwe kantoorgebouw werd grondig nagedacht, zodat enkele originele en natuurlijke elementen behouden konden blijven. “We werkten samen met een gespecialiseerde boomverzorger om de bomen op de site te behouden en hun wortels te beschermen”, vertelt projectleider Klaas Pil. “Rondom het grondstuk loopt een karaktervol gemetseld muurtje, overgroeid met klimop. Ook dat hebben we bewaard. Bouwtechnisch was dat wel een uitdaging. De kelder met berlinerwand kwam tot vlak aan het metselwerk en qua bereikbaarheid maakte dat muurtje het er zeker niet gemakkelijker op voor alle betrokken aannemers.” 

De vide is een echte eyecatcher.

Gepimpte industriële look

Het uitgangspunt voor het nieuwe Hannibal-hoofdkwartier was een kale, industriële look. “Het uitgepuurde gebouw werd vervolgens gepimpt met stoerdere materialen die bij de rock-‘n-rollattitude van het reclamebureau passen”, vertelt architect Sander Verhanneman (ROHM Architecten). Zo zijn er bijzonder grote sandwichpanelen in prefabbeton gebruikt. Een telescopische kraan kwam ter plaatse om de wandpanelen van wel 10 meter lang te plaatsen. De vloer werd ter plaatse gestort met het oog op een robuuste look. Hier en daar werden gemetselde wanden toegevoegd en afgewerkt met kaleipleister. “Zo kregen we de uniforme look van een betonnen gebouw. De afwerking met aluminium, akoestische spanplafonds, de puntsgewijze verlichting van Exterus, de inoxwand met de spiegelende ronde voordeur …: alles past in het concept van een abstract grijs volume.”

Instant wauweffect

De bouwwerken begonnen in 2020. Ook al gooide corona af en toe roet in het eten, de ruwbouw stond er snel. “We hebben de planning zo strikt mogelijk aangehouden. In maart 2022 kon het Hannibal-team zijn intrek nemen in een volledig afgewerkt kantoor”, zegt Klaas Pil. In het landschapskantoor waren akoestische spanplafonds onmisbaar. Ook gordijnen en meubels dragen bij aan de aangename werkomgeving. Er is een ronde vide gemaakt in de afdekvloeren, zodat je van de verdieping naar beneden kan kijken. “Dit was technisch niet evident, maar wel heel geslaagd”, zegt Sander Verhanneman. 

“De vide creëert een instant wauweffect bij het binnenkomen. Natuurlijk licht vindt langs hier zijn weg in het gebouw. Daarnaast zijn er veel hoge ramen en in het dak zitten nog eens drie ronde koepels. De grootste heeft een diameter van anderhalve meter. Het uitspringend balkon is ook een toffe toevoeging. Het prefabbeton is thermisch onderbroken en aan de wanden verankerd. Zo kon Lein waterdicht zijn ramen plaatsen.”

In een hoekje toch de show stelen

Voor het kantoor wordt slim gebruikgemaakt van goede ventilatie en de thermische eigenschappen van beton. Klaas Pil: “Door het betonkernactiveringssysteem blijft het langer warm of koud, afhankelijk van het seizoen. Omdat er geen actieve koeling nodig is, kunnen we het verbruik beperken. De schaduw van de bomen en de screens van Renson zijn perfect in harmonie om binnen een aangenaam werkklimaat te behouden.” De realisatie krijgt nationaal en zelfs internationaal heel wat aandacht. Zo sleepte Hannibal een Roeselare Award voor ‘Nieuwbouw van het jaar’ in de wacht en werd het project genomineerd voor ‘Building of the year 2023’ op Archdaily in de categorie ‘Kantoorgebouwen’. “Het gebouw spreekt duidelijk tot de verbeelding”, zegt Sander Verhanneman. “Het bevindt zich aan de achterkant van het perceel. De weg die naar de ingang loopt, draagt bij aan de beleving. Iedereen in Roeselare kent ondertussen de kenmerkende ronde spiegeldeur.    

Interieur Devolder – Binnendeuren en maatmeubilair

In hun eigen atelier creëren de vakmannen van Interieur Devolder maatwerk van de bovenste plank. Ze leveren binnenschrijnwerk zoals deuren en plafonds of maatmeubilair voor particuliere woningen, winkels of bedrijven. “Elk project begint bij een grondige kennismaking met de klant”, vertelt zaakvoerder Dries Devolder. “We maken alles helemaal op maat, we werken niet met standaardstukken of -elementen. Als zaakvoerder ben ik het aanspreekpunt en volg ik het traject van begin tot eind op.” Voor de nieuwbouw van reclamebureau Hannibal plaatsten Dries en zijn team alle binnendeuren en maatmeubilair in de sanitaire ruimtes en de keuken, inclusief barmeubel en tafels. In de bureaus kwamen kastenwanden in vernist berkenfineer met kastgrepen op maat in de typerende gele kleur. “De ronde toog op de benedenverdieping is een uitzonderlijk staaltje vakmanschap”, vertelt Dries Devolder. “Om een mooi resultaat te garanderen in deze uitdagende vorm hebben we het nodige opzoekwerk moeten doen. Veel materialen komen hier samen: terrazzo, lijsten van ORAC, inox en HPL. De bar is een echte eyecatcher. We zijn erg trots op het resultaat.”

Castle Line Furniture – Meubilair

Wat startte met een specialisatie in de aankoop en verkoop van linnen manden groeide uit tot een uitgebreid aanbod van binnen- en buitenmeubelen. Met een aanpak op maat voor elke klant legt Castle Line Furniture de focus op retail en de projectmarkt. “Voor de inrichting van kantoorruimtes kiezen we bewust vaker voor mooi meubilair en richten we gezellige hoekjes in. Het kantoor van Hannibal is daar het perfecte voorbeeld van. Centraal in de inkom creëerden we een gezellige zitruimte met zetels en poefs. We kozen een vrolijke gele kleur die meteen in het oog springt en mooi samengaat met de naturelle houttinten. Daarnaast leverden we de stoelen voor de eet- en ontspanningsruimtes en de vergaderzalen. De zoektocht naar de perfecte stoel binnen dit concept vroeg tijd, maar het is ons gelukt. We werken samen met Hannibal voor onze eigen marketing. We zijn dan ook heel trots dat we de aankleding van hun nieuwe vestiging voor onze rekening mochten nemen en dat we zo konden bijdragen aan de gezelligheid in het gebouw.”    

Kreatief Groen – Groenaanleg

Het team tuinexperts van Kreatief Groen in Roeselare levert totaalconcepten voor buitenaanleg. Zaakvoerder Kristof Masschelin staat erop om bij elk project nauw betrokken te blijven, van ontwerp tot onderhoud. “Klanten waarderen het dat ze hier één aanspreekpunt hebben, van eerste idee tot eindontwerp”, zegt hij. “Ik teken steevast het hele concept uit. Daarbij proberen we keer op keer zo creatief mogelijk te zijn en futureproof technieken te implementeren.” Hannibal en Kreatief Groen zijn quasi overburen in de Populierstraat. Kristof en zijn team namen de groenaanleg voor de nieuwbouw van het reclamebureau dan ook graag op zich. “De parking voor een dertigtal auto’s is waterdoorlatend en we kozen voor dit project een heel fraaie variatie aan inheemse planten die ook droogtebestendig zijn. Ik vond het mooi om te zien hoeveel respect er was voor de bomen op de site, waaronder een imposante treurwilg. In combinatie met de nieuwe beplanting ontstaat een groen geheel dat goed
bij het speelse karakter van dit gebouw past. De groenzone vormt zowel een omkadering van het mooie gebouw als
een aangename tuin waar de werknemers vertoeven
tijdens de pauze.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Hannibal Advertising (Roeselare)
  • Architect ROHM Architecten (Gent)
  • Hoofdaannemer(s) Beeuwsaert Construct (Ledegem)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details