Platform voor de bouw
Gerecupereerde gevelstenen met unieke en karaktervolle uitstraling

Gerecupereerde gevelstenen met unieke en karaktervolle uitstraling

Bouwen met originele gevelstenen van vijftig jaar en ouder? Dat kan. Franck uit Kampenhout recupereert sinds 1973 bakstenen van oude gebouwen. Een echt ambachtelijk werk dat nog met de hand wordt gedaan. En een perfect voorbeeld van circulair bouwen, waarvoor het bedrijf in 2020 de Circubuild-award kreeg. Stilaan maakt de firma ook naam in het buitenland. Een Duitse architect vroeg immers om de originele Boomse 65-steen te leveren voor de bouw van een paardenstoeterij in de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

Zaakvoerder Jan Franck: “De eigenaar van de stoeterij is fan van de Belgische bouwstijlen en gevelstenen. Hij wilde het gebouw dan ook optrekken in Belgische gevelsteen. Meer bepaald een soortgelijke originele steen als de stenen waarmee ook andere gebouwen bij hem in de streek zijn gebouwd. De Boomse 65 heeft een iets andere maat, maar komt het dichtst in de buurt. Boom is bekend als de streek die in de eerste helft van de twintigste eeuw de beste bakstenen ter wereld maakte. Nergens anders was de klei zo goed, en de steenbakkerijen voegden ook geen kleuren toe. Zo kregen ze die typisch roze-rode tint. Ook de Klampsteen, de Paepesteen en de Beerse steen zijn heel gegeerd.”

De Boomse 65: een van de stenen die Franck recupereert.

Kwaliteit van ambachtelijk handwerk

Jan Franck: “Bij elk afbraakproject controleren we of we de gevelstenen kunnen recupereren. Het gebouw moet sowieso dateren van de jaren 70 of vroeger. Toen gebruikten de bouwfirma’s nog kalk om te metsen — een voorwaarde om oude gevelstenen in hun originele staat te recupereren. Op één dag tijd verwerken we zo ongeveer 24.000 bakstenen, genoeg om een woning te bouwen. Ook tijdens de schoonmaak en het stapelen doen we een kwaliteitscheck. Zo kunnen we onze klanten een levenslange garantie geven. Er zijn ook originele stenen die uitgeput aan het raken zijn. Die maken we op de oude ambachtelijke manier opnieuw.”

De stoeterij in Duitsland contacteerde Franck rechtstreeks.

Naast gerecupereerde gevelstenen kun je bij Franck ook terecht om gevels te laten bureren of chipperen. “Je woning in gerecupereerde gevelsteen bouwen en laten bureren is een ideale combinatie om huizen een karaktervolle uitstraling te geven. Architecten en eindklanten kunnen rechtstreeks met ons samenwerken om tot een perfect resultaat te komen”, besluit Jan Franck.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details