lucid_ask_ktn_a-dam_04-kopieren
02:15
22-06-2020

Gesofisticeerd loodscomplex staat symbool voor vruchtbare samenwerking

‘Goede afspraken maken goede vrienden’: het is een gezegde dat zeker van toepassing is op ASK Romein en Katoen Natie. Beide ondernemingen werken al bijna twintig jaar intensief samen, wat ook anno 2020 weer tot heel wat mooie realisaties zal leiden. “Onze nauwe band met Katoen Natie kadert perfect in ons streven naar een duurzame samenwerking op lange termijn met al onze klanten”, zegt Jurgen Wolfs, Directeur der Werken bij aannemer ASK Romein. Dat deze aanpak wel degelijk zijn vruchten afwerpt, blijkt onder meer uit een vooruitstrevend project in de Amsterdamse (NL) Hornhaven.

ASK Romein en Katoen Natie: het is een meer dan geslaagd huwelijk. De gerenommeerde industriebouwer uit Malle realiseerde al bijna 1,5 miljoen vierkante meter opslagloodsen voor de logistieke wereldspeler, in binnen- én buitenland. Doorheen de jaren is er dan ook een groot wederzijds vertrouwen gegroeid. “Op dit moment zijn we een vijftal verschillende projecten voor hen aan het uitvoeren, van klein tot groot. Zo zijn we aan het Bevrijdingsdok in Kallo een loods van 34.000 m² aan het optrekken”, zegt Jurgen Wolfs.

lucid_ask_fietsbrugktn_01-kopieren

ASK Romein realiseert ook allerlei kleinere en/of complexere projecten voor Katoen Natie. “Zo bouwden we aan het hoofdkantoor van Katoen Natie in Kallo een fietsbrug over een nabijgelegen gracht”, vertelt Jurgen Wolfs.

 

Trouw aan de klant

Naast lijvige ‘totaalprojecten’ en grote logistieke hallen realiseert ASK Romein ook allerlei kleinere en/of complexere projecten voor Katoen Natie. “Zo bouwden we aan het hoofdkantoor van Katoen Natie in Kallo een fietsbrug over een nabijgelegen gracht”, vertelt Jurgen Wolfs. “Kleine kantoorgebouwen of herstellingen van schadegevallen nemen wij eveneens voor onze rekening. Het is een soort ‘extra service’ die we maar al te graag aanbieden en die perfect kadert in ons streven naar een duurzame samenwerking op lange termijn met onze klant. We zijn flexibel en stellen ons altijd constructief op, want trouw aan de klant is een belangrijke pijler binnen ons DNA. We zijn geen aannemer die over elk detail discussieert of moeilijk doet als er extra werken nodig zijn. Wij ontzorgen onze klant en Katoen Natie stelt dit sterk op prijs. Intussen zet onze vruchtbare samenwerking zich overigens ook door op persoonlijk vlak. Als de projectmanagers van Katoen Natie ons vanwege positieve ervaringen in het verleden vragen of het mogelijk is om een bepaalde projectleider in te schakelen, dan proberen we daar zeker rekening mee te houden. We geloven er namelijk rotsvast in dat een optimale onderlinge verstandhouding de kwaliteit van het werk ten goede komt.”

lucid_ask_ktn_a-dam_08-kopieren

“De planning was erg ambitieus, want het loodscomplex in de Amsterdamse Hornhaven moest op zes maanden tijd volledig klaar zijn. Zelfs voor een ervaren aannemer als ASK Romein was dit een uniek project”, aldus Jurgen Wolfs.

 

Huzarenstukje in Amsterdam

Dat dit geen loze woorden zijn, blijkt ook uit een vooruitstrevend project dat ASK Romein afgelopen jaar uitvoerde in de Amsterdamse Hornhaven. In een mum van tijd trok het er negen opslagloodsen op, die bestemd zijn voor de opslag van cacao in bulk – een realisatie die kadert in de strategie van Katoen Natie om zijn marktpositie in dit segment fors uit te breiden. Het volledige complex bestrijkt circa 45.000 vierkante meter. “Vooral de omvang van de conische betonwanden is bijzonder. Ze zijn maar liefst 8,5 meter hoog, terwijl hun dikte evolueert: van 45 centimeter aan de funderingsmassieven tot 30 centimeter aan de bovenzijde”, legt Jurgen Wolfs uit. “We hebben de wanden stapje voor stapje opgebouwd, waarbij we telkens in fases van 51 lopende meter gewerkt hebben. Gezien de hoge stapeling en de druklasten van de cacao, hebben onze ingenieurs in de aanbestedingsfase een grondige studie uitgevoerd om tot het meest voordelige en efficiënte concept te komen, waarbij de funderingen, betonnen keerwanden en dakstructuur volledig geïntegreerd zijn. Een andere bijzonderheid was de aanwezigheid van ondergrondse trekstangen ter hoogte van de bestaande kademuur, waartussen we drieduizend vloerpalen moesten plaatsen. Bovendien was de planning erg ambitieus, want het loodscomplex moest op zes maanden tijd volledig klaar zijn. Zelfs voor een ervaren aannemer als ASK Romein was dit een uniek project”, besluit Jurgen Wolfs. 

Tekst Tim Janssens    |    Beeld Lucid – ASK Romein

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

Lees meer over: ASK Romein , Katoen Natie

Bouwen aan Vlaanderen partners