Platform voor de bouw
Overig

Gesofisticeerde funderingstechnieken voor prestigieuze Ensor Towers

Lameire Future Foundation Technics moest voor de bouw van de tweede Ensor Tower een grote variëteit aan funderingstechnieken toepassen.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Lameire Future Foundation Technics

11 juni 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Als twee iconische landmarks op de prestigieuze Oosteroever zullen ze deze langverwachte ‘wijk aan het water’ een grootstedelijke allure geven. Om de rijzige torenvolumes te kunnen bouwen, was er echter een vernuftige combinatie van verschillende funderingsoplossingen nodig. Een kolfje naar de hand van Lameire Future Foundation Technics (onderdeel van de 2Fund-groep), dat er haast al zijn beproefde technieken kon toepassen en op die manier zijn ruime expertise kon demonstreren.

De binnenzijde van de toren zal op 98 verbuisde boorpalen met een diameter van 52 cm en een diepte van 21,5 meter rusten, en de contouren van de toren op een secanspalenwand.

‘Perfectie ontstaat wanneer licht en kleur met elkaar versmelten’, zei het Oostendse kunsticoon James Ensor ooit. Het is het leidmotief bij de realisatie van de Ensor Towers, die respectievelijk 109 en 97 appartementen zullen herbergen. Net als de schilderijen van de Brits-Belgische grootmeester kunnen de torens bogen op een beeldbepalende esthetiek, die perfect past bij de andere stijlvolle ontwikkelingen van Versluys Groep op de fraaie Oosteroever. De Ensor Towers zullen een onuitwisbare stempel drukken op de Oostendse skyline, terwijl de bewoners van prachtige uitzichten op de zee, de kustlijn, het stadscentrum, het hinterland, de haven en/of het nieuwe Ensor Park kunnen genieten. Grote raampartijen, riante living-outdoorterrassen en een doordachte ruimtelijke indeling staan garant voor een ongekend wooncomfort. Dankzij verschillende afwerkingsgraden en interieuropties kunnen de bewoners hun appartement of penthouse volledig personaliseren. Het mag duidelijk zijn: de Ensor Towers zijn samen met naburige realisaties als Baelskaai 12 de nieuwe blikvangers van de Belgische kust. 

Combinatie van technieken

De eerste Ensor Tower is intussen zo goed als klaar, maar de tweede moet nog gebouwd worden. Lameire Future Foundation Technics voerde afgelopen lente de complexe funderingswerken uit. “Aangezien er al heel wat andere gebouwen opgetrokken zijn op de Oosteroever en de wanden verschillende belastingen te verduren zullen krijgen, moesten we er een grote variëteit aan funderingstechnieken toepassen”, legt gedelegeerd bestuurder Yves Lameire uit. “De binnenzijde van de toren zal op 98 verbuisde boorpalen met een diameter van 52 cm en een diepte van 21,5 meter rusten, en de contouren van de toren op een secanspalenwand. Voor de beschoeiing van de kelders hebben we 100 lm secanspalen met een diameter van 52 cm en een diepte van 21 meter, 140 lm CSM-wanden met een diepte van 17 en 21 meter en een tijdelijke damwand van 29 lm (AZ 18) geplaatst. De tijdelijke damwand was nodig om de transporten naar de eerste toren en de andere gebouwen in de nabije omgeving mogelijk te maken, vermits heel de werfzone is uitgegraven en er dus geen plaats is om materialen en machines te stockeren – er wordt altijd een stapje verder gedacht in functie van toekomstige fases. Tot slot hebben we onderaan de bouwput nog 99 micropalen (30 T) geboord, die als trekanker fungeren.”

“Vooral de diepte was een uitdaging, want 21 meter is bijna de maximumcapaciteit van onze grootste machine”, zegt Yves Lameire.

Huzarenstukje tijdens lockdown

“Vooral de diepte was een uitdaging, want 21 meter is bijna de maximum-capaciteit van onze grootste machine”, zegt Yves Lameire. “Aangezien we een zeer goede relatie hebben met Groep Versluys, al veel andere funderingswerken op de Oosteroever hebben uitgevoerd en als een van de weinige specialisten het benodigde materieel en de vereiste expertise in huis hebben om zulke veelzijdige opdrachten uit te voeren, waren we de geknipte partij voor deze bijzondere klus. De uitvoeringstermijn was zeer strikt, dus het was zaak om de verschillende funderingstechnieken simultaan uit te voeren. Een huzarenstukje op het vlak van logistieke organisatie en coördinatie, temeer omdat we de werken hebben uitgevoerd tijdens de ‘lockdown’ en dus rekening moesten houden met extra veiligheids- en gezondheidsmaatregelen. Gelukkig is dat net onze sterkte en is alles vlekkeloos verlopen!” 

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details