Platform voor de bouw
Thema's

Gevel isoleren? Pas op voor koudebruggen!

IMG_2193 kopiëren
Bouwers kunnen met SlimFort in drie stappen een gevel isoleren en esthetisch afwerken.

Tekst | Tekst en beeld IsoBouw

2 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Bij het (na)isoleren van gevels wordt nog te veel gekeken naar enkel de RD-waarde van isolatiematerialen. Er wordt te weinig rekening gehouden met de impact van thermische onderbrekingen zoals het houten regelwerk of een grote hoeveelheid schroeven. Het gevolg: de geëiste isolatiewaarden worden in de praktijk vaak niet gehaald.  

Denk bijvoorbeeld aan een traditioneel gevelisolatiesysteem met een houten regelwerk, dat gevuld is met isolatie. De houten balken zijn koudebruggen die tot gevolg kunnen hebben dat een initiële RD-waarde van bijvoorbeeld 6,5 resulteert in een Rc-waarde van slechts 4,5 (gebaseerd op berekening in Trisco bij een houtaandeel van 15 %). Een ander voorbeeld zijn de systemen met afstandsschroeven. In de praktijk blijkt dat hier gemiddeld minimaal zes schroeven per m2 nodig zijn. Dit betekent dat een RD van 5,8 nodig is om een Rc van 4,5 te realiseren. Lees: de RD-waarde van het isolatiemateriaal moet circa 30 % hoger zijn dan de benodigde Rc-waarde.

SlimFort is een isolatieplaat met geïntegreerde metalen beugels die geen contact maken met de achterconstructie.

Slimme isolatieplaat 

SlimFort is een isolatieplaat van IsoBouw met geïntegreerde metalen beugels die geen contact maken met de achterconstructie. Bouwers kunnen met SlimFort in drie stappen een gevel isoleren en esthetisch afwerken. Eerst worden de SlimFort-platen tegen de achterconstructie geschroefd via de geïntegreerde beugels. De platen passen in elkaar dankzij de degelijke tand-groefverbin-dingen. De metalen bevestigingsbeugels fungeren tevens als houders voor de houten of aluminium draagstructuur. Na het schroeven van de draagstructuur wordt de gevelbekleding aangebracht. Door de ononderbroken isolatieschil isoleert SlimFort optimaal. Meestal zijn er slechts 2,8 schroeven per m2 nodig. Met de impact van deze schroeven op de Rc-waarde is al rekening gehouden bij de samenstelling (dikte) van SlimFort.

Ten opzichte van traditionele gevelisolatiesystemen is de verwerking circa 50 % sneller.

Voordelige keuze

Voor een gevelconstructie is het tevens van essentieel belang dat er een goed functionerende ventilatie aanwezig is. Dit voorkomt onaangename beschadigingen aan de gevelbekleding en verlengt de levensduur van de constructie. Dankzij de verwerkingsmethode is een gevel met SlimFort altijd optimaal geventileerd. Het SlimFort-systeem is misschien niet goedkoper dan de gangbare isolatieplaten, maar is wel de meest voordelige optie. De winst zit immers ook in de beperkte hoeveelheid overige materialen en in de verwerkingstijd. Ten opzichte van traditionele gevelisolatiesystemen is de verwerking circa 50 % sneller. Omdat koudebruggen niet gecompenseerd hoeven te worden, is er circa 15 % minder isolatiemateriaal nodig. De besparing op de hoeveelheid hout bedraagt 50 tot 75 % en de toepassing van een folie is al helemaal overbodig.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details