Platform voor de bouw
Thema's

Gevelbekleding die gebouwen blijvend doet schitteren

Hout wordt steeds vaker gebruikt als gevelbekleding. Het is mooi en natuurlijk. Maar: onbehandeld hout verweert niet altijd zoals je het zou willen, waardoor er op verschillende delen van je gevel heel wat storende verkleuringen kunnen ontstaan.

_d3s0762 kopiëren
De gevelpanelen hebben een tand-groefsysteem en onzichtbare montageclips.

Tekst | Tekst uwtekst.be | Beeld Trespa

23 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Behandeld hout vergt dan weer te veel onderhoud. Een natuurlijk en blijvend mooi alternatief? Pura® NFC, gevelplanken met houtdecor die gemaakt zijn van hogedruklaminaat (HPL) dat voor 70 % uit natuurlijke vezels bestaat. 

Pura® NFC wordt geproduceerd door Trespa, dat in 2020 zestig kaarsjes uitblies. Bruno Ecker, Regional Sales Manager van Trespa: “België telt meer dan 5 miljoen woningen. Een groot deel daarvan stamt uit tijden dat er niet of niet goed werd geïsoleerd. Als België de doelstellingen van het klimaatakkoord wil halen, moeten er tot 2050 elk jaar 106.000 woningen worden gerenoveerd en geïsoleerd. Een enorme uitdaging waar Vlaanderen een subsidie van 30 euro/m² voor overheeft. De gevels van huizen isoleren is één ding, je moet het isolatiepakket ook afwerken met een duurzame, onderhoudsvriendelijke en blijvend mooie gevelbekleding.”

EBC-technologie

“Trespa is als dunwandige gevelbekleding kampioen in uitdagende weersomstandigheden en heeft een hoge weerstand tegen krassen, stoten en uv-stralen. Ze vraagt amper onderhoud en blijft haar kleur tientallen jaren lang behouden, op welke plek ze ook op je gevel hangt. Dat is te danken aan de nieuwste generatie electron beam curing-technologie (EBC, zeg maar een soort industriële supermicrogolfoven), die voor een glad, resistent en gesloten oppervlak zorgt. Onze gevelbekleding hangt op gebouwen in de hele wereld. Dat bewijst de kwaliteit, duurzaamheid en lange levensduur van onze producten. Daarom blijven we ook innoveren en investeren in R&D.” 

In de Pura® NFC-collectie kies je uit negen gevelmotieven.

Duurzamer dan echt hout?

Trespa is erg populair in scholen, waar de buitenmuren tegen een stootje moeten kunnen. En dankzij het enorm rijke kleurenpalet tref je de Trespa-bekledingen vaak aan op de voorgevels van winkels, die platen in de kleur van hun huisstijl bestellen. Ook in steden zie je de gevelplaten en -planken terug-komen omdat je ongewenste graffiti en andere inkt gemakkelijk kunt reinigen zonder vervelende verkleuring. “En met Pura® ben je gerust dat de kleur en glans van je gevelbekleding er na tientallen jaren nog hetzelfde uitzien als bij op-
levering. In tegenstelling tot houten gevelplanken of andere panelen die door verwering, vocht of beschadiging moeten worden vervangen. Ook bij een uitbreiding zie je geen kleurverschil tussen een Trespa-plaat die al enkele decennia tegen een gevel hangt en eentje die net uit de fabriek komt”, vult Bruno Ecker aan. 

Negen motieven, twee looks

Pura® is ook gemakkelijk de installeren. Pura®-planken zijn 3,05 meter lang en zo’n 18 centimeter hoog. Ze zijn relatief licht en dankzij het tand-groefsysteem en de onzichtbare montageclips plaats je ze snel en moeiteloos tegen een gevel. “Dat maakt het mogelijk om ook kleine oppervlakken te bekleden of accenten in een gevel te leggen.”

“De Pura® NFC-collectie omvat zeven houtmotieven, een zwarte en een antracietgrijze extra matte variant. Met de houtmotieven geef je je woning een warme, natuurlijke uitstraling. De zwarte en grijze planken zijn er voor bouwers die voor een strakke look vallen. En als je je gevel een andere belijning wil geven, plaats je ze gewoon verticaal.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • GWW-BE

  Grond/Weg/Waterbouw

  Platform over infrastructuur, ruimtelijke inrichting, civiele- en openbare werken

  Naar website
 • IA

  Industrial Automation

  Platform over productie- en procesautomatisering

  Naar website
 • IB

  Interieurbouw & Schrijnwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
 • LP

  Lumenpro

  Platform over licht en verlichting

  Naar website
 • MTV

  Metaalvak

  Platform voor de metaalverwerkende industrie

  Naar website
 • Recyclepro

  Recyclepro

  Platform over de gehele recyclingstroom

  Naar website
 • CLW

  Construire la Wallonie

  Plateforme pour le bâtiment, génie civil et infrastructures

  Naar website
 • Greenpro

  Greenpro

  Platform voor de tuin- en groenprofessional

  Naar website
 • KB

  Keukenbouw

  Platform over design en techniek in de keukenbranche

  Naar website
 • Bouwmat

  Bouwmat

  Platform over bouwmaterieel & bouwmachines

  Naar website
 • ArchiComm-BE

  ArchiComm

  Platform over architectuur, interieur- & landschapsarchitectuur

  Naar website
0%