Platform voor de bouw
Gevelmaterialen van a tot z
Wanneer het zonlicht – of maanlicht – op het appartementencomplex valt, ontstaat een uniek lichtspel op de gevel.

Gevelmaterialen van a tot z

De ene als metaalverwerker, de andere met de focus op non-ferromaterialen. Het resultaat: een uitgebreid gamma en een hoge kwaliteit. Ook voor complexe opdrachten, zoals de aluminium cassettes met diepdruk voor O’Sea in Oostende.

Wanneer het zonlicht – of maanlicht – op het appartementencomplex O’Sea valt, ontstaat een uniek lichtspel op de gevel. De reflectie van het licht op de aluminium cassettes bootst de golfslag van de zee na. Erg passend bij een project in de ‘koningin der badsteden’. “Voor die aluminium gevelbekleding kwam CONIX RDBM Architects bij ons aankloppen”, zegt Koen Vandersmissen, gedelegeerd bestuurder bij Limeparts-Drooghmans. “De ontwerpers hadden een concept voor ogen dat specialistenwerk was. We zijn vertrouwd met complexe projecten en grotere volumes. We zaten dus snel op dezelfde golflengte.”

De overhellende verdiepingen van O’Sea creëren een speelse, niet-alledaagse aanblik.

Op het ritme van de golven

De zee inspireert. De zee doet je ontspannen. De zee is genieten. Dat gevoel wilden de architecten oproepen in het ontwerp van O’Sea. Met als blikvanger: de aluminium gevelbekleding, ontwikkeld, geproduceerd en geplaatst door Limeparts-Drooghmans. Vandersmissen: “Om het golvende lichteffect te realiseren, moesten we diepdrukken uitvoeren op het aluminium. Zo creëerden we een soort ‘dimples’ in het plaatwerk (letterlijk vertaald ‘kuiltjes’ in het Nederlands) die het licht reflecteren. Door die doordrukkingen ontstaat stress in het materiaal. Het vergt specifieke expertise om die stress opnieuw weg te werken zonder het patroon en het materiaal te beschadigen. Net als de schuine vlakken van het gebouw, trouwens.” 

Een grondige studie en nauwkeurige uitwerking waren cruciaal om de plaatsing op de werf vlot te laten verlopen.

De overhellende verdiepingen creëren een speelse, niet-alledaagse aanblik. Tegelijk plaatsten ze de gevelbekleders ook voor een extra uitdaging. “De voorbereiding was hierdoor vrij arbeidsintensief. En dan hebben we het nog niet over de hoogte – vijftien verdiepingen – en de soms stevige kustbries gehad. Een grondige studie en nauwkeurige uitwerking waren cruciaal om de plaatsing op de werf vlot te laten verlopen. Met resultaat. Alles is zeer vlot gegaan.”

Onestopshop voor gevelbekleding

Voor dit project plaatste Limeparts-Drooghmans 3000 vierkante meter aan aluminium gevel-bekleding. Niet uitzonderlijk qua volume. “We zijn vooral werkzaam op de projectmarkt, zowel in het residentiële segment als in de utiliteitsbouw. Laat ons zeggen dat onze projecten pakweg 500 tot 25.000 vierkante meter aan gevelbekleding beslaan. In een brede variatie van soorten en gebruikte materialen. Dankzij de fusie tussen Limeparts en Drooghmans zijn we in staat al deze projecten van a tot z uit te voeren.”

“Om het golvende lichteffect te realiseren, moesten we diepdrukken uitvoeren op het aluminium”, legt Koen Vandersmissen uit.

Die fusie bracht de slagkracht en grote volumes van Limeparts samen met de expertise van Drooghmans inzake non-ferromaterialen. Glas, volkern of keramiek, al dan niet in combinatie met metalen elementen: je vindt het allemaal onder één dak. Een performant machinepark aangevuld met een ruime expertise en ervaring in productontwikkeling en -vormgeving, zeg maar. “Onze klanten hebben gedurende het volledige uitvoeringsproces een vast aanspreekpunt bij ons. We doen namelijk alles in eigen beheer: sales, projectleiding en -opvolging, engineering, productie en montage. Het spaart de bouwheer en de hoofdaannemer veel tijd en zorgen uit. We
hebben zelfs onze eigen poederlakstraat en de nodige kwaliteitscertificaten. Ook voor werken aan de kust. Ons seaside endorsement is voor de klant de garantie dat zijn gevelbekleding bestand is tegen de zilte lucht en het kustklimaat.”  


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer Immobel (Brussel)

Architect CONIX RDBM Architects (Antwerpen)

Hoofdaannemer(s) Interbuild (Antwerpen)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details