Platform voor de bouw
Gevestigde trappenmaker ontpopt zich tot houtspecialist

Gevestigde trappenmaker ontpopt zich tot houtspecialist

‘Wat we zelf doen, doen we beter’. Dat is in een notendop de drijfveer achter het ontstaan van Zagerij Demunster uit Heule. Wat begon met het vervaardigen van ambachtelijke en innovatieve trappen leidde tot de uitbouw van een eigen hoogtechnologische houtzagerij, waar schrijnwerkers terechtkunnen voor mooi en droog massief hout.

Demunster staat in de interieurwereld synoniem voor ambachtelijke en innovatieve trappen met een kenmerkende stilistische stempel. Uit deze gevestigde trappenmakerij is Zagerij Demunster
ontsproten. Bezielers Lieven Demunster en diens echtgenote Valerie kochten de grondstof voor hun trappen in de beginjaren via houthandelaars, maar het koppel streefde ernaar om het volledige productieproces in eigen handen te krijgen. Aanvankelijk produceerde de zagerij alleen hout voor eigen gebruik, maar ook lokale schrijnwerkers bleken nood te hebben aan een dergelijke infrastructuur. Vandaag beschikt Zagerij Demunster over een hoogtechnologisch machinepark waarmee het boomstronken tot wel 1 meter diameter en 6,5 meter lang kan verzagen.

De zagerij produceert verzaagd en geschaafd hout van topkwaliteit waar schrijnwerkers meteen mee
aan de slag kunnen.

 

Ambacht en innovatie

Trappen maken is nog steeds de corebusiness van de firma Demunster, maar met de houtzagerij is de passie voor hout alleen maar uitgebreid. “In alles wat we doen, is onze prioriteit door de jaren heen nooit veranderd: kwaliteit bieden. Daarom stellen we altijd hoge eisen aan het productie-
proces én aan de afwerking. Tegelijk investeren we continu in de optimalisatie van ons machinepark.”

Ook in de zagerij staan ambacht en innovatie voorop. “Hout wordt al eeuwenlang verwerkt. Dat proces vraagt vakmanschap en ervaring. Daarom is ons productieproces zowel ambachtelijk als hoogtechnologisch. Voor het verzagen, ontschorsen en schaven zetten we ons moderne machinepark in, maar daarnaast komt er ook nog veel handwerk aan te pas”, klinkt het.

De beste houtsoorten

Zagerij Demunster selecteert de beste houtsoorten, verzaagt de boomstammen tot planken of balken, droogt deze in de wind en in zijn droogkamers en verwerkt ze tot een gebruiksklaar eindproduct:
verzaagd en geschaafd hout van topkwaliteit waar schrijnwerkers meteen mee aan de slag
kunnen. Ook voor doorverkopers en houthandels zaagt Demunster vers en op maat.

De zagerij werkt met diverse houtsoorten: eik, es, olm, lariks en beuk. Als milieuvriendelijke
zagerij werkt Demunster uitsluitend met hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Zo behaalde het vorig jaar het PEFC-kwaliteits-label. Het bedrijf beschikt ook al enkele jaren over het HIB-label (Handmade in Belgium) voor ambachtelijke ondernemingen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details