Meer en meer verkiezen betonproducenten, ingenieursbureaus en aannemers kunststofvezels boven conventionele staalwapening. Zoals in AZ Sint-Lucas, waar in totaal 3.000 m² betonvloeren op de vierde, vijfde en kelderverdieping gewapend zijn met een veelzijdige macrosynthetische vezel. Het resultaat is navenant.
AZ Sint-Lucas vloeide voort uit een fusie van drie ziekenhuizen. Tot 2028 loopt er een gefaseerd masterplan om de sites te integreren. Zo bouwt hoofdaannemer Artes Depret momenteel twee nieuwe vleugels, met bijzondere aandacht voor de betonnen vloeren. Deze zouden oorspronkelijk gewapend worden met staalnetten en/of -vezels, maar dat bleek praktisch bijna onmogelijk.
Artes Depret stortte op de funderingsplaat in de kelder eerst 40 cm schuimbeton en wilde de vloer verder afwerken met 10 cm gepolierd beton om ervoor te zorgen dat hij niet scheurt of barst bij belasting. Projectleider Koen Christiaens: “Eerst had het studiebureau stabiliteit, zoals gewoonlijk, staalwapening voorzien, met een klassiek stalen net om de krimp en belasting op te vangen. Maar in een gebouw zoals dit, waar de bovenbouw er al staat, krijg je die netten gewoonweg niet binnen.”
De hoofdaannemer stond voor een moeilijke logistieke uitdaging en ging samen met onderaannemer Seghers Setisol op zoek naar mogelijke oplossingen. Koen Christiaens: “De eerste logische optie was staalvezelbeton, maar een nadeel hiervan is dat er af en toe staalvezeltjes aan de oppervlakte komen als dit beton gestort en gepolierd wordt. Je kan daar flinke snijwonden aan overhouden, zeker op blote voeten. De kelder wordt vooral gebruikt als lockerruimte voor het verplegend personeel, dus dat risico wilde de bouwheer niet lopen. De kunststofvezels van Adfil bleken de ideale oplossing.”
Het idee om de Durus EasyFinish-vezel voor te stellen, kwam van onderaannemer Seghers-Setisol, nadat het deze oplossing eerder al toepaste in AZ Groeninge in Kortrijk. Afgevaardigd bestuurder Emiel Van Rumst: “Na Sint-Lucas in Gent hebben we ze inmiddels ook weer toegepast in AZ Delta in Roeselare.” Voor hoofdaannemer Artes waren het tijdsvoordeel en het gebruiksgemak de voornaamste redenen om voor de Adfil-kunststofvezels te kiezen. Koen Christiaens: “Financieel gezien was dat niet interessanter dan de klassieke oplossing, maar we spaarden wel veel tijd uit. Het was immers onmogelijk om deze kelder op drie à vier dagen tijd te wapenen met stalen netten, want je kon ze niet klaarleggen en verdelen met een kraan.”
De macrovezels, daarentegen, worden al gedoseerd in de betoncentrale. Het beton komt dus gewapend toe op de werf en kan sneller geplaatst worden door de aannemer. “Onze vezels mengen heel goed in beton, maar het is wel cruciaal dat het beton er zich toe leent. Het is bijvoorbeeld van belang dat er voldoende fijn materiaal in de mix zit. Bij Inter-Beton is dat geen probleem omdat het een aangepaste samenstelling voor vezelversterkt beton gebruikt (met extra cement), maar je hebt betoncentrales die heel weinig fijn materiaal gebruiken, en dan komen de vezels gemakkelijker naar boven”, legt Wim Ronsse van Adfil uit.
Naast het gebruiksgemak en het tijdsvoordeel speelt ook duurzaamheid een rol bij de keuze voor kunststofvezels. Wim Ronsse: “De productie van onze vezels creëert 50 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van staal. Ze zijn dus ecologischer dan stalen netten of vezels. Het gaat natuurlijk om plastic, maar de productie ervan is duurzamer. Onze vezels komen niet vrij in de natuur (want zitten vast in beton) en de levensduur van het beton is langer omdat er geen roestvorming is.”
“We doseren 3 à 4 kg Durus EasyFinish per m³, en met staalvezels varieert dit tussen 25 en 35 kg. Je moet dus altijd de finale doseringen met elkaar vergelijken, en dan zijn kunststofvezels zeker duurzamer. Macrovezels corro-deren of roesten ook niet in beton – in tegenstelling tot staal – en zijn zuurbestendig”, vult Steven Daniels van Inter-Beton aan. “We geloven in dit innovatieve alternatief, dat meestal tot een win-winsituatie voor alle betrokken partijen leidt. Ook in AZ Sint-Lucas was dit eens te meer het geval.”