Platform voor de bouw
Geveltechnieken

Geweven vinyltegels als inspiratie voor bijzondere gevelvoor bijzondere gevel

Ntgrate_DevolderArchitecten.be4
Met rubberen matten in de bekisting werden betonnen panelen met de look-and-feel van de ntgrate-stalen vervaardigd.

Tekst | Stephanie Demasure

Beeld | DevolderArchitecten

10 oktober 2022 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Willy Naessens Industriebouw flirt met de grenzen van prefabbeton om te kunnen voldoen aan de hoge esthetische eisen die door DevolderArchitecten werden opgelegd voor het nieuwe bedrijfsgebouw van ntgrate in Kortrijk. Bouwheer en architect kozen voor prefabbeton, met een bijzondere afwerking en een doordacht concept. De uitdagende uitvoering rustte op de ervaren schouders van bouwbedrijf Willy Naessens Industriebouw.

Architect Geert Devolder vond zijn inspiratie in de showroom van ntgrate.

Net voor het zomerreces van 2019 klopte ntgrate aan bij DevolderArchitecten. Ze wilden hun eigen stek op bedrijvenpark Evolis in Kortrijk vormgeven en zochten de juiste partners om dat te doen. Omdat ze heel korte deadlines beoogden – het bedrijf wilde er tegen de volgende zomer zijn intrek nemen – besloot Architect Geert Devolder tijdens het verlof te ontwerpen. “De eerste ontmoeting met de zaakvoerders plande ik nog in vlak voor ze op vakantie vertrokken. Ze stonden in hun short klaar om het vliegtuig op te stappen”, herinnert hij zich. “Toen ze terugkwamen van hun reis had ik enkele ideeën klaar. Diezelfde snelheid hadden we nodig van onze aannemer. Willy Naessens Industriebouw is doorgedreven verticaal geïntegreerd en dat geeft hen de slagkracht die we zochten.”

De trap in de inkomhal is een echte eyecatcher.

Van meet af aan was duidelijk dat de timing zowat de grootste uitdaging zou worden. Om snelheid te maken, stelden DevolderArchitecten en Willy Naessens Industriebouw een budget op met het basisconcept als leidraad. De vergunning werd bovendien in twee fases aangevraagd. De brandweer wou de rondgang rond het gebouw bewaren. Daarom werd een vergunning aangevraagd waarbij 45 graden van de gebouwhoeken werd gehaald, om te voldoen aan de vereisten. Zo kon er al gestart worden, terwijl ze de tijd namen voor de uitwerking en goedkeuring van een alternatief pad rond het gebouw zonder die 45 gradenhoeken. Willy Naessens Industriebouw zat vanaf het begin mee aan tafel. Zij realiseerden de gesloten ruwbouw, de ramen, de dakafwerking en de buitenaanleg, inclusief beplanting. 

Met de grote overspanningen van TT-beton vermeden de bouwpartners storende kolommen in de grote hal.

Inspiratie in de showroom

Geert Devolder moest de inspiratie voor zijn gebouwconcept niet ver zoeken. “Ik zag een staaltje in de showroom”, legt hij uit. “De mat waarin de tegels gelegd waren, het boordje errond, de geweven structuur en het logo van ntgrate. Het was een perfecte eyecatcher voor de gevel. Met rubberen matten in de bekisting maakte het team van Willy Naessens betonnen panelen met de look-and-feel van de ntgrate-stalen.” Deze panelen meten circa 6 op 3 meter, met een boord van 10 centimeter in gladde beton. De naden tussen de panelen zijn opgekit en afgewerkt met stalen profielen.

De prefabproductie van de gevelpanelen had wel wat voeten in de aarde. Willy Naessens Industriebouw gebruikte drie verschillende types matten, die in twee richtingen geplaatst werden. Zo ontstonden zes dessins met verschillende breedtes en hoogtes. De verdiepingen variëren namelijk qua hoogte. De showroom is 3,50 meter hoog, de kantoren 3,25 meter en het technisch verdiep slechts 3 meter. “Uiteindelijk moesten we een twintigtal matten voorzien”, weet Vincent De Meyer, vertegenwoordiger bij Willy
Naessens Industriebouw. “Om de productie te optimaliseren, werden de matten maximaal hergebruikt. Normaal gieten we chronologisch met de bouw en leveren we just in time, maar door de complexiteit en de afwisseling van de elementen was dat hier geen optie. We hebben daarom zorgvuldig uitgetekend wat waar moest komen, alles vooraf gegoten en gestockeerd met het oog op een vlotte en correcte levering tijdens de bouwwerken.” 

Het verschil zit in de details. De ramen in de vide zijn bijvoorbeeld achter de kolommen gemonteerd.

Industriebouw met architecturale meerwaarde

De lat lag niet enkel hoog in technisch opzicht. Ook esthetisch dreef dit project architect en aannemer tot het uiterste. Zo volgen de ramen de grootte van de gevelpanelen en werd door Willy Naessens Alu speciaal plooiwerk geproduceerd voor de forse raamomkaderingen, inclusief specifieke en terugkerende hoekstukken. Alle kolommen en balken passen in een raster van 6 op 6 meter, aangevuld met niet-dragende balken om de ritmiek van de architectuur aan te houden. De bouwpartners zijn het erover eens: “Het verschil zit in de details. De ramen in de vide zijn bijvoorbeeld achter de kolommen gemonteerd en voor de structuur van de hal vermeden we storende kolommen door voor TT-beton met grote overspanning te kiezen. Zo creëerden we een industriebouw met een huiselijke en gezellige kantoorsfeer, waarin prefab meteen ook fungeert als afwerking.”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer ntgrate (Kortrijk)
  • Architect Devolder Architecten (Kortrijk)
  • Hoofdaannemer Willy Naessens Industriebouw (Wortegem-Petegem)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details