Platform voor de bouw
Zorg

Gezellige thuis met architecturale allure

Het terugspringende topvolume, de vorm van het gebouw en de inplanting op het perceel zorgen ervoor dat Residentie Keyseryk zich mooi integreert in de omgeving.

Tekst | Tekst Tim Janssens | Beeld Foto Van Huffel/Mertens-architecten

11 december 2020 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Het stijlvolle, riant beglaasde complex omvat 26 woonunits met ruime privéterrassen en enkele collectieve functies zoals een gemeenschappelijke verblijfsruimte, een polyvalente zaal en een tuin met gemeenschappelijk terras. Alles is aanwezig om het de bewoners maximaal naar hun zin te maken.

Assistentiewoningen schieten de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond, maar in het Vlaams-Brabantse Boutersem was het lang wachten op een eerste project dat voorzag in een geschikte typologie. Gelukkig had de gemeente een site aan de Stationsstraat op het oog en schreef ze een architectuurwedstrijd uit, zodat ze eindelijk kon inspelen op de stijgende vraag van gegadigden uit de regio. Mertens-architecten won het pleit en ontwierp een fraai geheel met 26 assistentiewoningen, waarvan de oppervlakte varieert van 75 m² tot 128 m². Ze zijn bestemd voor mobiele, zelfstandige senioren die een verhoogde mate van comfort, geborgenheid en dienstverlening wensen, zonder toegevingen te moeten doen op het vlak van privacy en zelfstandigheid. In een tweede fase worden hier nog tien units voor begeleid wonen aan toegevoegd.

De bewoners hebben een prachtig uitzicht op de tuin en het omliggende groen.

Doordachte inplanting

“Ruime appartementen met een overvloedige natuurlijke lichtinval en royale terrassen, toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid: dat waren de voornaamste uitgangspunten in het ontwerp. We hebben dit alles gevat in een vrij sobere, maar strakke hedendaagse architecturale vormgeving”, vertelt architect-zaakvoerder Stijn Mertens. “Aangezien we de appartementen rond een centrale gang en twee trappen- en liftkernen groepeerden, blijven de interne loopafstanden beperkt en kunnen de bewoners maximaal van het daglicht en de omgeving genieten via de vele ramen en de sterk beglaasde gevels. De uitkragende terrassen slingeren als een sluier rond het gebouw en verzachten de strakke bouwkundige volumes. Het terugspringende topvolume, de vorm van het gebouw en de inplanting op het perceel zorgen ervoor dat Residentie Keyseryk zich mooi integreert in de omgeving. Het geheel is zo vormgegeven en ingeplant dat er aan de voorzijde van het perceel een groen binnengebied met een open karakter ontstaat. De gemeenschappelijke verblijfsruimte roteert rond het hoofdvolume en biedt de aanwezigen een prachtig uitzicht op de tuin en het omliggende groen.”    

De gevels zijn uitgevoerd in een lichte tint om hun visuele impact te reduceren. De riante beglazing doet de rest.

Strakke, moderne uitstraling 

De gevels van de penthouseappartementen op de bovenste verdieping zijn bekleed met gelakte aluminiumpanelen. Ze kregen een lichte tint om hun visuele impact te reduceren. De baksteengevels van het hoofdvolume zijn eveneens uitgevoerd in een zachte kleur. “Dit om een soort sokkel te maken die uit de grond oprijst, waarop de andere volumes aansluiten en waarrond de lineaire terrassen slingeren. De uitkragende balkons in lichtgrijs sierbeton en de borstweringen in helder glas geven het geheel een strakke, moderne uitstraling. En ook qua duurzaamheid zit het goed, want naast de gebruikelijke focus op isolatie en luchtdichtheid is er sprake van groendaken, warmte-
pompen, regenwaterrecuperatie en infiltratie van overtollig hemelwater op de eigen site. Kortom: Residentie Keyseryk koppelt architecturale visie aan de creatie van een gezellige thuis waar het aangenaam vertoeven is!”  

De uitkragende terrassen slingeren als een sluier rond het gebouw en verzachten de strakke bouwkundige volumes.

Participanten aan het woord

Nerva – Voorgespannen predallen

Nerva (Harelbeke) is in België gekend als een ervaren producent en leverancier van voorgespannen betonelementen. Sinds een viertal jaar verdeelt het ook voorgespannen predallen via de Franse RECTOR Group dankzij het partnership met Koraton, dat deel uitmaakt van deze groep. “Residentie Keyseryk was een van de eerste grotere projecten waarvoor we voorgespannen predallen mochten leveren – goed voor een totaalvolume van 750 m². Het ging om vrij grote overspanningen van 8,65 meter. Er was 25 cm vloerplaat voorzien, maar we hebben de dikte van de predallen kunnen reduceren tot 22 cm. Door de voorspanning kunnen we slanker werken ten opzichte van klassieke predallen en kunnen we de elementen optimaliseren in functie van de structuur en het ontwerp”, zegt Geoffry Van De Velde, technisch-commercieel vertegen-woordiger bij Nerva. “Dankzij deze realisatie hebben we ook met onze voorgespannen predallen naam gemaakt op Belgische bodem. Intussen hebben we er een aardig marktaandeel mee verworven en mogen we tevens ons steentje bijdragen aan heel wat andere mooie projecten. Denk bijvoorbeeld aan LUX/Forum in Gent, de nieuwe stadsontwikkeling van Alides op de voor-malige industriële site van bouwbedrijf Group Maes (6000 m² voorgespannen predallen en 5000 m² voorgespannen welfsels). Of aan Blok B van Hippodrome in Laken (6000 m² voorgespannen predallen). Belangrijk om weten is dat we sinds begin dit jaar ook voorgespannen balken maken.”


TECHNISCHE FICHE

Bouwheer De Biehal (Wommelgem)
Architect Mertens-architecten (Stabroek)
Hoofdaannemer(s) Execon (Lummen)

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details