Platform voor de bouw
Woon & Werkgebouwen

Gezinsbond omarmt het nieuwe werken

°202203-Pel-Cosmop-15
De houtkleurige linoleumvloer in de inkomzone past perfect bij het meubilair en is in visgraatpatroon gelegd om het interieur extra cachet te geven.

Tekst | Tim Janssens

Beeld | Bart Gosselin

19 mei 2022 Leestijd 9 minuten

Deel dit artikel

Een nieuw jaar, een nieuw begin! Sinds maandag 3 januari opereert de Gezinsbond vanuit ‘The Cosmopolitan’, een voormalige kantoor- en ziekenhuistoren die werd omgetoverd tot een fraai woon-werkgebouw. De cascoruimte op het gelijkvloers en de eerste verdieping werd volledig op maat ingericht en afgewerkt, al bracht dit enkele complexe uitdagingen met zich mee …

De kantoorruimte is volledig toegespitst op ‘het nieuwe werken’, inclusief flexibele zones om te vergaderen en te pauzeren.

De coronacrisis heeft heel wat bedrijven en organisaties ernstig doen nadenken over hun infrastructuur en modus operandi. Nu flex- en telewerk eindelijk ingeburgerd zijn, zijn grote kantoren met een volledige bezetting niet langer een must. Ook de Gezinsbond trok zijn conclusies en ruilde zijn verouderde uitvalsbasis in de Troonstraat in voor ‘The Cosmopolitan’. Dit rijzige woon-werkgebouw herbergt niet alleen kantoorruimte op het gelijkvloers en de eerste verdieping, maar ook 158 appartementen op de bovenliggende niveaus. Het is in deze bijzondere context dat de Gezinsbond sinds de jaarwisseling 140 mensen tewerkstelt. 

Dé blikvanger in het interieur is de fraaie spiltrap, die beide kantoorniveaus met elkaar verbindt.

Van 5500 naar 1500 m²

De Gezinsbond was al een tijdje aan het uitkijken naar een nieuwe locatie. De voormalige hoofdzetel dateerde uit 1970 en voldeed niet langer aan alle hedendaagse normen. “Als gevolg van enkele verbouwingen ontstond er door de jaren heen een doolhof van 5500 m², waardoor sommige medewerkers ver van elkaar zaten. We wilden efficiënter met onze ruimte omspringen en collega’s op een andere manier met elkaar laten samenwerken. Aangezien een nieuwe renovatie torenhoge kosten met zich zou meebrengen, kozen we voor ‘The Cosmopolitan’. We beschikken er over 1500 m² kantoorruimte, maar onder meer dankzij toegenomen telewerk moet dat zeker volstaan”, zegt Jeroen Sleurs, algemeen directeur van de Gezinsbond, dat het gelijkvloers en de eerste verdieping van het gebouw casco aankocht. Aannemer Pellikaan richtte de nieuwe hoofdzetel in op basis van een ontwerp van archipelago. “De kantoorruimte is volledig toegespitst op ‘het nieuwe werken’, inclusief flexibele zones om te vergaderen en te pauzeren”, vertelt Stijn Biesemans, projectleider bij Pellikaan. “Het was een ietwat atypisch project voor ons, al lag het gezien onze uitstekende band met de bouwheer wel in de lijn der verwachtingen. In 2016 renoveerden we al een vakantieverblijf van de Gezinsbond in Koksijde en inmiddels hebben we zelfs al een derde project opgeleverd, dat we meteen na de realisatie van de nieuwe hoofdzetel hebben uitgevoerd. Het was fijn dat we onze expertise ook mochten etaleren in ‘The Cosmopolitan’.”

De Gezinsbond ruilde zijn verouderde uitvalsbasis in de Troonstraat in voor ‘The Cosmopolitan’, een spraakmakend renovatieproject aan de Arduinkaai.

Geen kinderspel

Vooraleer de nieuwe hoofdzetel van de Gezinsbond concreet vorm kreeg, moesten er eerst enkele (stabiliteit)technische uitdagingen overwonnen worden. “Aangezien het om een gerenoveerd gebouw ging, waren de maximale vloerlasten zeer beperkt. We hebben dus heel wat verstevigingsprofielen moeten plaatsen om de kantoorruimte naar behoren te kunnen inrichten. Het had zelfs impact op de keuze en positionering van de noodstroomvoorziening”, legt Stijn Biesemans uit. “Ook de implementatie van de technieken was allerminst kinderspel, aangezien er zeer weinig plaats was voor de ventilatiegroepen en warmtewisselaars. In de voorbereidingsfase zijn dan ook meerdere studies uitgevoerd om na te gaan waar we ze konden plaatsen. Uiteindelijk hebben we Daikin-units geïnstalleerd in de kelder. Nadat de technische vraagstukken waren uitgeklaard, is het project in een stroomversnelling terechtgekomen. Midden mei 2021 zijn we kunnen starten met de benodigde afbraakwerken en de opbouw van de vloeren, de plafonds en de rest van het interieur.”

“Dankzij doelbewuste materiaalkeuzes konden we de impact van de coronacrisis tot een minimum beperken”, zegt Stijn Biesemans.

Blikvanger vereist kunstgrepen

De open kantoorruimte is met behulp van systeemwanden ingedeeld in kleinere ‘vergaderbubbels’ en geluidsdichte werkplekken. Zo kunnen de werknemers zich indien nodig even afzonderen. De houtkleurige linoleumvloer in de inkomzone past perfect bij het meubilair en is in visgraatpatroon gelegd om het interieur extra cachet te geven. Dé blikvanger is echter de fraaie spiltrap, die beide kantoorniveaus met elkaar verbindt. Hij springt meteen in het oog wanneer je door de bestaande houten toegangsdeur stapt. “Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de trap te installeren”, geeft Stijn Biesemans aan. “Er waren immers geen stabiliteitselementen voorzien, waardoor we ‘on the spot’ de nodige kunstgrepen moesten uithalen om de lasten horizontaal te verdelen. De witgelakte stalen trap is in meerdere stukken aangevoerd en ter plaatse geassembleerd. Hij is eveneens bekleed met houtkleurig linoleum om een naadloze overgang met het vloeroppervlak in de inkomzone te garanderen.”     

De open kantoorruimte is met behulp van mobiele systeemwanden ingedeeld in kleinere ‘vergaderbubbels’ en geluidsdichte werkplekken.

Doelbewuste materiaalkeuzes

Dat de werf zich in het centrum van de stad bevond, vormde eveneens een pittige uitdaging, benadrukt Stijn Biesemans. “In logistiek opzicht hadden we bijna geen opties. Zo hebben we stevig moeten lobbyen om de werfkeet te kunnen neerpoten op een bestaande parking. Bovendien moesten we maximaal rekening houden met de omwonenden. Om geluidshinder te vermijden, hebben we bijvoorbeeld specifieke akoestische metingen gedaan en een speciale overkapping met dempers over de ventilatieroosters geplaatst die de luchtstroom afbuigt naar de straat. Uiteraard moesten we alle technische voorzieningen in de juiste kleur lakken, zodat het straatbeeld en het geveluitzicht er niet onder lijden. Half november 2021 hebben we de nieuwe hoofdzetel opgeleverd, dus exclusief het bouwverlof hebben we de klus op een vijftal maanden geklaard. Dankzij doelbewuste materiaalkeuzes konden we de impact van de coronacrisis tot een minimum beperken. Veel voorgeschreven materialen waren niet voorradig en door de strakke timing was wachten op een volgende productiebatch geen optie, dus het was zaak om goed te anticiperen en kort op de bal te spelen. Uiteindelijk zijn de gekozen alternatieven minstens even goed of soms nog beter dan de materialen die oorspronkelijk voorzien waren – ik denk onder meer aan de verhoogde vloer op de eerste verdieping. Kortom: het was een mooi en complex project dat de nodige flexibiliteit en inventiviteit vergde. Daardoor zijn we eens zo fier op het eindresultaat!”    

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Gezinsbond (Brussel)
  • Architect archipelago (Brussel, Leuven)
  • Hoofdaannemer(s) Pellikaan (Zaventem)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details