Platform voor de bouw
Zorg

Gezond binnenklimaat voor residentie Clarenhof

Clarenhof – Nieuwpoort 1 (hoofdafbeelding) kopiëren
In residentie Clarenhof genieten 65-plussers van de rust in comfortabele wooneenheden.

Tekst | Tekst en beeld Duco

5 januari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Een combinatie van historische elementen en hedendaagse installatietechnieken typeert de architectuur. Zo is er gekozen voor gaswarmtepompen, PV-panelen en het energiezuinige ventilatiesysteem Duco Comfort Plus.

In residentie Clarenhof genieten 65-plussers van de rust. Het voormalige slotklooster van de Clarissen ligt in hartje Nieuwpoort en vormt een symbiose tussen oud en nieuw. “De karaktervolle gevel aan de straatzijde bleef volledig behouden”, vertellen Cindy Taelman en Sebastiaan Van Damme van architectenbureau SheCi.be. “De woningen rond de binnentuin zijn daarentegen volledig nieuw. Enkele historische elementen zijn geïntegreerd in het geheel, zoals de oorspronkelijke toren van de kapel.” Binnen in deze moderne woningen zijn verschillende energiezuinige technieken toegepast die bovendien bijdragen aan het comfortabele binnenklimaat.

Een duurzaam ventilatiesysteem met slimme vraagsturing kon niet ontbreken.

Energiezuinige technieken 

In de woningen zijn energiezuinige gasverwarmingen geïnstalleerd. Deze werden occasioneel aangevuld met gaswarmtepompen. Er zijn ook PV-panelen geplaatst. “Het ontwerp houdt het midden tussen energiezuinige en betaalbare technieken om te voldoen aan de EPB-eisen”, vervolgt Sebastiaan Van Damme. “Ook een duurzaam ventilatiesysteem met slimme vraagsturing hoort hierbij.” Het Duco Comfort Plus System met de DucoBox Focus-ventilatiebox en met DucoTop 60 ZR-toevoerroosters biedt soelaas. 

Binnen in de moderne woningen zijn verschillende energiezuinige technieken toegepast die bovendien bijdragen aan het comfortabele binnenklimaat.

Compacte en efficiënte ventilatie

In de assistentiewoningen is er geopteerd voor een Duco Comfort Plus-ventilatiesysteem, een vraaggestuurd C-systeem waarbij verse lucht wordt aangevoerd via DucoTop 60-ventilatieroosters. De DucoBox Focus voert dan weer vervuilde lucht af. Bovendien zijn de interne regelkleppen in de DucoBox Focus voorgeprogrammeerd, waardoor er automatische luchtafvoer wordt voorzien in de keuken, het toilet en de badkamer op basis van luchtvochtigheid. De sturing in de slaap- en leefruimtes gebeurt dan weer op basis van CO2-metingen. Er wordt enkel geventileerd waar en wanneer nodig en in de juiste hoeveelheid. “Wij verkozen het hoogwaardige systeem C vanwege het installatiegemak. De kostprijs, de energiezuinigheid en het gunstige E-peil waren een doorslaggevende factor”, concludeert Jurgen Schoonackers van studiebureau Schoonackers.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details