Platform voor de bouw
Zorg

Gezond en comfortabel binnenklimaat boven in Ursulinenhof

Bouwen aan Vlaanderen
Zelfs met de screens naar beneden blijft het zicht naar buiten behouden.

Tekst | Tekst Renson | Beeld Marc Sourbron

12 januari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Zowel de architect als de bouwheer waren overtuigd van de keuze voor de Fixscreen-doekzonwering van Renson. “Vooral dan omdat het zicht naar buiten zelfs met de screens naar beneden behouden blijft”, legt Christian Lemmens van a2o-architecten uit.
“En dat terwijl ze toch de zon tegenhouden nog voor ze het glas kan bereiken en zo oververhitting voor-komen. Mooi meegenomen in functie van de architectuur is dat zowel de doekkasten als zijgeleiders zo goed als volledig konden worden weggewerkt in de gevel. 

Screens zonder storend hoekprofiel

In het Ursulinenhof zijn bepaalde flats voorzien van ‘glas-op-glashoekramen’. Ook daarvoor kwam het architectenbureau aankloppen bij Renson, dat met de Panovista Max een specifieke hoekzonwering in huis heeft. Twee doeken ritsen bij het neerlaten van de screen in elkaar, zodat het panoramisch uitzicht altijd optimaal bewaard blijft, zonder dat er sprake is van zichtbare kabels of zijgeleiders op de hoek. 

Zelfs met de screens naar beneden blijft het zicht naar buiten behouden.

Slimme ventilatie per ruimte

Dat ‘ontzorgen’ ook op het vlak van gezonde binnenlucht een belangrijk thema was, blijkt uit de keuze voor het vraaggestuurde of ‘Smartzone’ C+-ventilatiesysteem. Als centrale ventilatie-unit regelt de Healthbox 3.0 in elk appartement de afvoer van vervuilde binnenlucht per ruimte op basis van continue metingen via CO2-, vocht- en geursensoren. De goede resultaten op EPB-gebied speelden een grote rol bij deze keuze, net zoals de beperkte afmetingen van de box en het enkelvoudige luchtkanalensysteem. Christian Lemmens: “Dat er via de Renson Invisivent Air Basic-raam-verluchtingen zelfs rechtstreeks verse lucht binnenkomt in de slaapkamers charmeerde de bouwheer enorm.” De toe- en afvoer zijn perfect op elkaar afgestemd met het oog op de beste binnenluchtkwaliteit, ook ’s nachts. “Maar het grote voordeel van dit C+-ventilatiesysteem is toch vooral dat de bewoners er niet naar hoeven om te kijken”, besluit Christian Lemmens. “Dat was voor de bouwheer absoluut de rode draad in dit project: energiezuinig wonen mag niet ten koste van gebruiksgemak en woonkwaliteit gaan.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details