Platform voor de bouw
Nieuws

Goed toeven door mooie locatie en vele faciliteiten

De volledige boszone werd afgespannen.

Tekst | Kris Vandekerckhove

Beeld | Algemene Bouw Maes

17 mei 2023 Leestijd 7 minuten

Deel dit artikel

Recent werd het nieuwe huisvestingsproject voor senioren ‘Ruzette’ van Nexity en Réside Études opgeleverd. De nieuwbouw omvat 83 erkende assistentiewoningen die verhuurd zullen worden en is gelegen aan de Baron Ruzettelaan in Brugge. De uitbating werd ondertussen opgestart en zal bij volle bezetting werk geven aan vijftien mensen uit de regio Brugge. 

Project ‘Ruzette’ werd gerealiseerd door twee grote ontwikkelaars uit Frankrijk: Réside Etudes en Nexity. De 83 assistentiewoningen met ondergrondse parking, fietsstaanplaatsen en verschillende faciliteiten – denk hierbij onder andere aan een kapper, gym, massageruimte, restaurant, grootkeuken, salon, buitenterras en wandelpaden – zullen vanaf 1 september 2023 uitgebaat worden door Réside Etudes. De ontwikkelaar heeft in Frankrijk heel wat gebouwen in zijn portefeuille én ervaring in het exploiteren van zowel studentenkamers als assistentiewoningen. Een ‘hotelformule’ en de mooie locatie te midden van waardevolle bomen en vlak bij het Brugse stadscentrum zullen van ‘Domein Van Steenbrugge’ een plaats maken waar het goed toeven is.

Om het akoestisch comfort te verhogen, werden een aantal extra maatregelen voorzien.

Van eerste spadesteek tot meubilair

Beide ontwikkelaars zochten een bouwfirma die het hele bouwproces van a tot z kon organiseren en coördineren. Ze kwamen uit bij Algemene Bouw Maes. Als bouwpartner wil deze firma met uitvalsbasis in Gent de bouwheer vanaf de eerste spadesteek tot het plaatsen van vast en los  meubilair ontzorgen, zodat hij voluit kan focussen op het ontwikkelen, verhuren, verkopen en exploiteren.

Bart De Riemaeker, projectleider bij Algemene Bouw Maes: “Samen met bouwheren Nexity, Réside Etudes, El Architects, studiebureau stabiliteit Geert De Volder, studiebureau technieken FI Engineering en controlebureau Buildtis hebben we wekelijks vergaderd om de plannen te realiseren. Zodra het project bij ons in beeld kwam, werd het luik bronbemaling, milieuvergunning en speciale beschoeiings- en funderingswerken intensief uitgewerkt door onze interne werkvoorbereidingsdienst. Door de grote en relevante expertise bij het bouwen van assistentiewoningen in Ronse, Gent en Brugge werd nadien ons projectteam samengesteld uit hoofdwerfleider Stijn Haerens en ikzelf, als projectleider.”

Bestaande bomen behouden

In september 2021 gingen de bronbemaling en de beschoeiings- en funderingswerken van start. In juli 2022 was het gebouw wind- en waterdicht. Nadien werden de technieken en afwerking gerealiseerd en de omgevingswerken uitgevoerd. Bart De Riemaeker: “Dit gebouw werd gerealiseerd op een bestaand bouwterrein, dus er werd geen nieuwe grond aangesneden. Het te realiseren gebouw van ongeveer 90 meter lang was wel zo ingeplant dat alle waardevolle bomen – onder andere beuken van ongeveer tweehonderd jaar oud – en platanen behouden dienden te blijven. Het was onmiddellijk duidelijk dat klassiek bouwen in open put met bronbemaling niet mogelijk was.”

“Samen met de uitvoering beslisten onze interne diensten om te werken met een waterremmende kuip, bestaande uit damplanken en soilmixwanden en een retourbemaling. Zo zouden de bomen én buren steeds hetzelfde grondwaterpeil behouden. De volledige boszone werd afgespannen met draad en het bosbeheer werd begeleid en opgevolgd door Lumbricus Euoperan Tree Worker, waar we intensief en heel goed mee samenwerkten.”

Het gebouw werd gerealiseerd op een bestaand bouwterrein, dus er werd geen nieuwe grond aangesneden.

Overgedragen aan uitbatingsgroep

Bart De Riemaeker: “Om het akoestisch comfort te verhogen, werden een aantal extra maatregelen voorzien. Denk hierbij aan speciaal glas, akoestische deuren, akoestische isolatie onder de chapes, akoestische scheidings- en voorzetwanden, ontkoppeling van technische leidingen in schachten … Om de algemene bouwkost van de werf te reduceren en de ruwbouw snel te kunnen realiseren, werd bovendien maximaal met prefabbeton gewerkt, zoals voor de terrassen, trappen, balken, kolommen, breedvloerplaten, welfsels en wanden.”

Het gebouw werd eind maart 2023 overgedragen aan de uitbatingsgroep die de exploitatie de komende vijf maanden verder zal opstarten. “Dit project werd gerealiseerd in uitdagende tijden, maar uiteindelijk werd het een maand vroeger opgeleverd dan voorzien. Wij zijn dan ook terecht fier op deze realisatie en kijken uit naar de komst van de eerste bewoners”, besluit
Bart De Riemaeker.    

Raes G. Schrijnwerken – Binnendeuren

Het familiebedrijf Raes G. Schrijnwerken werd opgericht in 1999 en spitst zich exclusief toe op projectbouw. Denk hierbij aan privéprojecten (hotels, winkels, appartementsgebouwen …), utiliteitsgebouwen (woonzorgcentra, assistentiewoningen, lokale dienstencentra …) en sociale huisvesting. Ze voorzien nagenoeg alles van binnen- en buitenschrijnwerk, met als specialiteiten binnendeuren, RF-deuren, akoestische deuren, luiken, gordijnbakken en kokers. Zaakvoerster Davinia Galloo: “Raes G. Schrijnwerken heeft voor ‘Ruzette’ alle binnendeuren uitgevoerd. Dit gaat dan zowel over schilderdeuren in de kamers en ‘RF 30’-deuren in de schachten als akoestische ‘HPL Rf’-deuren voor de inkom van de assistentiewoningen.” Bart De Riemaeker, projectleider bij Algemene Bouw Maes: “Onze firma’s hebben al eerder samengewerkt, maar wat voor mij een stevig pluspunt was, is dat Raes G. Schrijnwerken het hele proces – van offertedienst over plaatsing tot naservice – in eigen beheer houdt en uitvoert. Het is een échte aannemer ‘pur sang’ die de kennis heeft om binnenschrijnwerk kwalitatief en rendementsvol uit te voeren met het team én eigen opgeleide mensen.”

TECHNISCHE FICHE
  • Bouwheer Réside Etudes (Neuilly-sur-Seine, Frankrijk) en Nexity (Parijs, Frankrijk)
  • Architect El Architects (Knokke-Heist)
  • Hoofdaannemer(s) Algemene Bouw Maes (Gent)
Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pascal Op de Beeck

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Bouwen aan Vlaanderen? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details