Platform voor de bouw
Overig

Goede akoestiek? Hou rekening met de aansluitende constucties!

Coverbeeld kopiëren
“De mate waarin we voorkomen dat trillingen zich voortplanten naar de andere zijde van de wand bepaalt de akoestische demping”, aldus Davy Vennekens.

Tekst | Tekst Filip Van der Elst | Beeld Siniat

18 februari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

Akoestiek is immers complexe materie, met veel factoren die in rekening moeten worden gebracht. Met LaDura Premium en Siniat dB voorziet Siniat twee gipsplaten die als kamer- en woningscheidende wand gebruikt kunnen worden en die een optimaal akoestisch comfort mogelijk maken. 

Meer nog dan andere segmenten van het bouwgebeuren is akoestiek onder-hevig aan heel wat belangrijke impactfactoren. De architect, bouwheer of installateur doen er dan ook goed aan om al in een vroeg stadium rekening te houden met deze aspecten. Davy Vennekens, First Line Manager bij Siniat, illustreert dit met een voorbeeld: “Je kan kiezen voor de akoestisch meest performante wand, maar je doet alle inspanningen teniet als er nadien een standaard houten deur met een veel lagere akoestische performantie in wordt geplaatst. Hetzelfde geldt wanneer het plafond dat over de wand heen loopt niet geïsoleerd is. We houden dus niet alleen rekening met de wand op zich, maar ook met onder meer de vloer- en plafondopbouw, de deuren en de flankerende wanden.” In akoestiek telt bovendien elke decibel. “Een oor werkt niet lineair, maar logaritmisch. Een verschil van 3 dB komt dus overeen met een halvering of verdubbeling van het geluid”, legt Vennekens uit. 

Om de akoestische performantie van een scheidingswand te verhogen, kijkt Siniat naar de manier waarop een gipskartonwand is opgebouwd.

Trillingen stoppen

Om de akoestische performantie van een scheidingswand te verhogen, kijkt Siniat naar de manier waarop een gipskartonwand is opgebouwd. Vennekens: “Luchtgeluid is een opeenvolging van drukverschillen rond de atmosferische druk, wat trillingen in de scheidingswand veroorzaakt. De mate waarin we voorkomen dat deze trillingen zich voortplanten naar de andere zijde van de wand bepaalt de akoestische demping.”

Zo speelt het gewicht van de beplating een belangrijke rol. “Een zware plaat is beter dan een lichtere, maar ook de stijfheid dient in acht te worden genomen – denk maar aan het enorme lawaai als je met je vlakke hand op een stalen plaat klopt. Dat heeft te maken met de stijfheid van staal. Siniat heeft zijn akoestisch performante platen geoptimaliseerd om hier zo goed mogelijk aan te beantwoorden”, aldus Vennekens.

Daarnaast is het van groot belang dat de lichte scheidingswand gedeeltelijk opgevuld wordt met isolatie. “Belangrijk aandachtspunt: niet eender welk isolatiemateriaal”, merkt Vennekens op. “Als je een stijf isolatiemateriaal gebruikt, zal het eindresultaat soms zelfs nog slechter zijn. Je moet kiezen voor een soepel isolatiemateriaal zoals rotswol of glaswol. Ook spouwvulling heeft een impact, maar minder dan je zou verwachten. De eerste centimeter is de belangrijkste. Siniat gebruikt als vuistregel dat 80 procent spouwvulling het optimale resultaat biedt. Tot slot dragen houten stijlen de trillingen veel makkelijker over dan metalen profielen. Een akoestisch performante wand dient dan ook steeds opgebouwd te worden met behulp van CW-profielen.”

“Een oor werkt niet lineair, maar logaritmisch. Een verschil van 3 dB komt dus overeen met een halvering of verdubbeling van het geluid”, legt Davy Vennekens uit.

Akoestisch performante gipsplaten

Siniat heeft al deze wetenschappelijke en praktische kennis geïntegreerd in twee akoestisch performante gipsplaten. Enerzijds is er LaDura Premium, een plaat die al lang deel uitmaakt van het Siniat-assortiment. “Dit is een alles-in-éénplaat: ze heeft een zeer goede vochtweerstand, een verhoogde uittrekwaarde voor hollewandpluggen en een verhoogde brandweerstand.” 

Om tegemoet te komen aan klanten die wel een akoestisch performant materiaal zoeken, maar beperkte bijkomende eisen stellen aan de plaat, is er nu ook de Siniat dB-gipsplaat. Vennekens: “Deze heeft dezelfde akoestische weerstand als LaDura Premium en is ook stootvast, maar beschikt niet over de andere eigenschappen.” 

Een grote troef van de Siniat-systemen is dat ze onafhankelijk van een speciaal profiel kunnen worden toegepast. “Wij hebben de beplating zo geoptimaliseerd dat het gebruik van een speciaal, akoestisch profiel niet nodig is om een hoge akoestische performantie te halen, vermits het gebruik van standaard CW-profielen volstaat”, besluit Vennekens.    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Pieter-Jan Vansteelandt

Projectmanager

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ik vertel u graag alles over onze samenwerkingspakketten.

0%

    Stuur ons een bericht

    Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

    Details