Platform voor de bouw
Goede verlichting is essentieel tijdens het thuiswerken

Goede verlichting is essentieel tijdens het thuiswerken

Nu we met z’n allen voor een tijdje ‘in ons kot’ blijven om de coronacrisis te overwinnen, zijn heel wat werknemers overgeschakeld op fulltime thuiswerken. Slapen, werken, eten en ontspannen in dezelfde ruimte is niet altijd even eenvoudig. De juiste verlichting is dan ook essentieel om deze periode van intensief thuiswerken door te komen. Het bepaalt immers voor een groot stuk de productiviteit en draagt bij tot een aangemane werkomgeving. Hoeveel licht moet er zijn en welke soort verlichting werkt het best? Professionele lichtspecialisten bij kreon geven advies voor de optimale werkplek thuis.

Arne Jennard

Arne Jennard

 

Werkverlichting heeft invloed op de concentratie, de gezondheid, het humeur en de motivatie. Slechte verlichting is wereldwijd één van de populairste klachten op kantoor, en dat is bij thuiswerken niet anders. Te weinig of te veel licht veroorzaakt hoofdpijn, vermoeidheid en waterachtige of vermoeide ogen. “De juiste verlichting heeft een grote impact op de beleving van de ruimtes, zowel voor de sfeer als de mogelijkheid om efficiënt bepaalde taken uit te voeren. De woonkamer dient om tot rust te komen, in de keuken is er voldoende licht nodig om te koken. In de ruimte waarin we thuiswerken, gelden er ook specifieke noden. Met de juiste verlichting tijdens het thuiswerken voelen we ons gezonder, vrolijker en meer gefocust”, zegt Daan Van Den Branden, Light Consultant bij kreon.

Samenspel van drie belangrijke factoren

De juiste verlichting gaat verder dan de plaatsing van enkele lampen in de werkruimte. Er moet namelijk rekening gehouden worden met de de kleurtemperatuur, de lichtsterkte en het soort licht om op een efficiënte en aangename manier te werken.

Arne Jennard

Arne Jennard

 

De kleurtemperatuur van licht binnenshuis kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de temperatuur, hoe kouder het licht. “Bij 1200K spreken we van warm licht of de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht, wat gelijk staat aan daglicht. Warm licht rond de 2700K wordt meestal thuis geplaatst en is gezellig en rustgevend. Maar, niet ideaal om productief te zijn, want het creëert te grote contrasten in de ruimte en de ogen moeten zich enorm inspannen. In een werkruimte plaatst men beter verlichting met hogere kleurtemperaturen (3000 – 4000K) of koud wit licht (meer dan 5000K). Een tweede belangrijke factor is de lichtsterkte, uitgedrukt in lux, en toont aan hoeveel licht op een bepaald oppervlak terecht komt. De minimale lichtsterke voor bureauwerk ligt rond de 500. Als de lichtsterkte te laag is, kan dit de ogen belasten en leiden tot minder concentratie en productiviteit. Een kantoorruimte wordt verder best verlicht met een zo egaal mogelijk type licht zonder al te veel lichtcontrasten, schaduwvorming of reflecties”, aldus Daan Van Den Branden van kreon.

Zo veel mogelijk natuurlijk licht

Ramen zorgen niet enkel voor een uitzicht, ze zijn ook een bron van natuurlijk licht in de woning. Verschillende studies hebben bewezen dat daglicht erg veel bijdraagt tot de productiviteit en tevredenheid van werknemers op kantoor en thuis. Het regelt onze biologische klok en stuurt onbewust verschillende interne processen aan. “Kies thuis voor een werkruimte met zoveel mogelijk natuurlijk daglicht en kies voor een kwaliteitsvol verlichtingssysteem dat dit licht ondersteunt”, zegt Daan Van Den Branden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details